The Sounds Of VÖ

Thanatosis (2022)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 30/12/2022
Συμπαγής και εντυπωσιακός avant-folk μυστικισμός
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Καμία αντίρρηση, το να φτιάχνεις προσεκτικά δομημένη μουσική (τραγούδια) δουλεύοντας πάνω σε κάθε πιθανή λεπτομέρεια απαιτεί γνώση, υπομονή και τέχνη. Υπάρχει όμως κάτι αδιόρατα μαγικό όταν κάποιοι μουσικοί μπαίνουν σε ένα δωμάτιο κι αρχίζουν να παίζουν μουσική από το μηδέν, μόνο με την δύναμη του αυτοσχεδιασμού, της διάδρασης και του ενστίκτου. Το ντεμπούτο των VÖ είναι η σύναξη των έξι μουσικών που τους απαρτίζουν και η μουσική που γέννησαν αυθόρμητα, σε μία μόνο μέρα του Μάρτη του 2021.

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα αυτοσχεδιαστικά σχήματα που είναι βαρετά και σε αυτά που επιτυγχάνουν την απαιτούμενη μαγεία, βρίσκεται στο πόσο συμπαγής είναι ο ηχητικός κόσμος που δημιουργούν. Σε αυτό οι VÖ παίρνουν άριστα, καθόλου τυχαία όμως: οι Eva Lindal (βιολί), Anna Högberg (σαξόφωνο), Jonas Berthling (κοντραμπάσο), Leo Svensson (cello), μαζί με τον «αρχηγό» αυτής της σύμπραξης Alex Zethson (πιάνο, pump organ) είναι όλοι γνωστοί μουσικοί της σουηδικής improv σκηνής, έχοντας συνεργαστεί σε αρκετά σχήματα - ναι, συμπεριλαμβανομένων των πολύ σπουδαίων Fire!Orchestra. Μαζί τους κι ένας δικός μας: ο Γιάννης Αράπης είναι περισσότερο γνωστός στο εγχώριο rock κοινό ως ο κιθαρίστας των Mammock, έχει όμως τρομερό έργο σε πάμπολλα είδη, πριν καν συμπληρώσει τα 30 του χρόνια.

Θα περίμενε κανείς ότι ο παραπάνω συνδυασμός οργάνων θα οικοδομούσε έναν ήχο με αρκετές κλασικές ή jazz αναφορές, κι όμως, οι VÖ καταδύονται σε έναν κόσμο που μοιάζει να κυριαρχείται από folk ηχοχρώματα. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό παίζει η χροιά του pump organ (πολύ κοντά στο ινδικό harmonium) που αναπόφευκτα παραπέμπει σε Kirtan μουσική. Αντίστοιχα, η έντονη σουηδική παράδοση στο παραδοσιακό βιολί είναι εμφανής στο άλμπουμ, έχοντας σας αποτέλεσμα έναν folk υβρίδιο διεθνούς χαρακτήρα. Το "The Sounds Of VÖ" ηχεί σαν ένα μικρό αγκάλιασμα πολιτισμών.

Παρά τον - αναπόφευκτα - δύστροπο και πειραματικό χαρακτήρα του "The Sounds Of VÖ" ως αυτοσχεδιαστικού άλμπουμ, υπάρχει ταυτόχρονα μια οργανική ζεστασιά και μια ταυτότητα που σε στιγμές μοιάζει σχεδόν διαλογιστική. Οι μουσικοί δεν ολισθαίνουν σε ακρότητες αλλά, όποτε δίνεται η δυνατότητα, χτίζουν όμορφες και γενναίες μελωδίες. Ο Αράπης προσθέτει τα αφηρημένα, αρκετά αμερικανικά σε αίσθηση, παιξίματα στην ακουστική του κιθάρα ενώ το βιολί της Lindal ξεχωρίζει, όπου υπάρχει. Το σύνολο όμως παρουσιάζεται παντού ομοιογενές και στο ίδιο μήκος κύματος. Είναι εύκολο να διαισθανθείς ότι, σε ψυχικό επίπεδο, το σεξτέτο είχε «κουρδιστεί» άριστα εκείνη την μέρα.

Το "The Sounds Of VÖ" είναι μια μεγάλη σε όγκο avant-folk ηχητική περιπέτεια που ξεπερνάει τα 80 λεπτά. Είναι δύσκολο σε ένα τόσο μεγάλο άλμπουμ να ξεχωρίσεις στιγμές - αν και τα "Epiphanies" και "Discordia Harmonia" παραείναι υπέροχα για να μην αναφερθούν -, όμως δεν είναι καν αυτό το ζητούμενο. Η ροή της μουσικής είναι τόσο φυσική και ποιητική που εντός της μπορεί κανείς να χάσει την αίσθηση του χρόνου και τις λογικές διεργασίες που απαιτεί η δομημένη μουσική. Οι VÖ είναι ακατέργαστοι, αυθόρμητοι αλλά και ξεκάθαρα υποβλητικοί σε αυτό που δημιουργούν.

Σε μια χρονιά που η αυτοσχεδιαστική avant-folk βρήκε ένα αναμφίβολα σπουδαίο έργο στον τελευταίο δίσκο των Širom, οι VÖ δημιουργούν ένα άλμπουμ που γεννάει έναν σχεδόν ανάλογο θαυμασμό. Αν προτίθεσαι να εγκαταλείψεις σαν ακροατής την όποια αίσθηση ασφάλειας, όπως εξάλλου κάνουν και οι ίδιοι οι δημιουργοί, θα απολαύσεις στο "The Sounds Of VÖ" έναν περιπετειώδη, απρόβλεπτο δίσκο, γεμάτο τόλμη, ανατροπές, ζέση και ηχοχρώματα που προσεγγίζουν τον μυστικισμό. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο άλμπουμ-αποτύπωμα μιας πολύ όμορφης μουσικής συνάντησης εκείνου του περασμένου Μαρτίου κι είναι ένα είδος μαγείας ότι, κάπως, βρεθήκαμε κι εμείς εκεί.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET