Σtella

Up And Away

Sub Pop (2022)
O διεθνής διάλογος του μπουζουκιού με την pop μουσική
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

H Σtella μοιράζεται τον τέταρτο της δίσκο μαζί μας και μας προτείνει μια εκδοχή της pop μουσικής η οποία εμπεριέχει μπουζούκι και κανονάκι. Η δημιουργικότητά της και η μεθοδευμένη εργασία της πάνω στη μουσική την τοποθετεί σε κάθε δίσκο σ ένα υψηλότερο σκαλί. Αυτή τη φορά τα νέα ήταν πολύ καλά καθώς υπέγραψε με την ιστορική δισκογραφική εταιρεία Sub Pop Records, την εταιρεία που βοήθησε στην ανάδειξη της grunge μουσικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Μην ξεχνάτε ότι μέσω αυτής της εταιρείας μπάντες όπως οι Nirvana και οι Soundgarden κυκλοφόρησαν κάποια από τα album τους.

Πριν μερικά χρόνια ακούσαμε συγκροτήματα να μπλέκουν το παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι με τη ροκ μουσική. Σήμερα η Σtella επανεξετάζει τους ήχους του Γρηγόρη Μπιθικώτση και της Τζένης Βάνου μέσα από ένα pop πλαίσιο. Παράξενο; Κι όμως αν ακούσετε το τραγούδι "Manéros" θα καταλάβετε ότι πρόκειται για μια εξερεύνηση της καλλιτέχνιδας στους ήχους της Μεσογείου και της Ανατολής μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Αμέσως μετά την κυκλοφορία του δίσκου "The Break" αναζητούσε έμπνευση σε μπάντες όπως οι αγαπημένοι Khruangbin οι οποίοι με τη σειρά τους ψηλαφίζουν την παγκόσμια φανκ και ψυχεδελική μουσική και μάλιστα το "Titanic" και το "The Truth Is" είναι κομμάτια που θα μπορούσαμε να τα ακούσουμε και από αυτούς.

Η αναζήτηση των μελωδιών που θα έμπαιναν στο "Up and Away" έφτασε σε κομβικό σημείο με τη γνωριμία της με τον βρετανό παραγωγό Redinho ή αλλιώς Tom Calvert, γνωστός για τη δουλειά στους Swet Shop Boys, ο οποίος την πλησίασε μετά από μια από τις συναυλίες της στην Αθήνα το 2017. Μέσα σε ένα βράδυ λοιπόν αποφάσισαν ότι θα κάνουν μια δουλειά μαζί ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα τους πάρει να την πραγματοποιήσουν. Καθώς οι δύο καλλιτέχνες εντόπισαν ότι ο στόχος τους ήταν η ανάμιξη των folk και pop ήχων το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να βάλουν τα χρώματα. Τα χρώματα ή αλλιώς τα μουσικά όργανα που δίνουν τόνο στον δίσκο είναι το μπουζούκι του Χρήστου Σκόνδρα και το κανονάκι της Σοφίας Λαμπροπούλου.

Η εξέλιξη είναι μπροστά μας λοιπόν, στους προηγούμενους δίσκους της η Σtella προσπαθούσε να μετατρέψει τις κιθάρες σε μπουζούκια. Στο "Up and Away" παραδίνεται στον ήχο του μπουζουκιού και άλλοτε τον μετατρέπει σε νοσταλγικές στιγμές όπως στο κομμάτι "Nomad" και άλλοτε σε μάγκικες πενιές όπως στο "Another Nation". Το ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ της συνοδεύεται από το video clip το οποίο σκηνοθέτησε η ίδια ενώ το animation επιμελήθηκαν οι Yokanima και Γιώργος Κοντός. Στο clip παρακολουθούμε δύο μουσικούς οι οποίοι ενώ γυρίζουν από το κουτούκι τους συναντούν δύο στρατιώτες ναζί στο δρόμο οι οποίοι αρχίζουν να τους πυροβολούν. Δραπετεύουν ως δύο άλογα σε μια πίστα αγώνα, το μπουζούκι μπλέκεται με τ’ άστρα και η pop χροιά της Σtella γίνεται το εισητήριό τους για την αιωνιότητα. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από ένα πραγματικό γεγονός του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η λαχτάρα της Σtella να ανοίξει έναν ένα μουσικό διάλογο πέρα από το όρια της χώρας αποτυπώνεται στο "Another Nation" κάτι το οποίο κατάφερε με την επιμονή της και με τα εκατομμύρια mail που έστειλε σε δισκογραφικές εταιρείες. Η σεμνή της φιγούρα πάνω στη σκηνή αντικατοπτρίζει μια τολμηρή καλλιτέχνη που ξεχειλίζει δημιουργικότητα και μέσα από τη μουσική της περιγράφει την έννοια του σύγχρονου. Είμαστε στο πλευρό της σε κάθε μουσικό της βήμα, τη στηρίζουμε και αισθανόμαστε περήφανοι για την ανοιχτή της ματιά στη μουσική και για τη διάθεση της να ξεφύγει από το ταβάνι που προσφέρει η χώρα μας στους καλλιτέχνες.

  • SHARE
  • TWEET