Chipper

Self Patrón

Made Of Stone (2020)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 28/04/2020
Δυναμικό heavy rock 'n' roll ντεμπούτο από Θεσσαλονίκη
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

To 2007 οι 1000Μods κυκλοφόρησαν τα δυο πρώτα τους EP και χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια και το καταπληκτικό "Super Van Vacation" ως καύσιμο για την απογείωσή τους. Την ίδια χρονιά οι Planet Of Zeus ετοιμάζονταν για το εξαιρετικό "Macho Libre" που θα κυκλοφορούσε έναν χρόνο αργότερα ενώ οι Nightstalker είχαν στα σκαριά το "Dead Rock Commandos" με το οποίο θα έβαζαν την σφραγίδα τους για άλλη μια φορά στην, λεγόμενη, ελληνική σκηνή. Ο λόγος που κάνουμε την συγκεκριμένη αναφορά είναι για να θυμίσουμε ότι οι, τώρα πλέον καταξιωμένες, μπάντες δεν βρήκαν τον δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. Αντιθέτως είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά εμπόδια και στην πορεία έχασαν πολλούς συνοδοιπόρους, μπάντες που έμειναν στην αφάνεια ή χάθηκαν στην λήθη. Τα σημερινά συγκροτήματα βρίσκουν, όπως διαφημίζεται παγκοσμίως, την ελληνική rock σκηνή σε άνθιση. Από την άλλη όμως γίνονται αυτόματα θύματα μιας σύγκρισης με τα προαναφερθέντα συγκροτήματα τα οποία, κακά τα ψέματα, έθεσαν τον πήχη πολύ ψηλά.

Οι Chipper από την Θεσσαλονίκη σχηματίστηκαν το 2017 και μέχρι στιγμής βαδίζουν σταθερά και προσεκτικά προς την σωστή κατεύθυνση. Αρκετές ζωντανές εμφανίσεις αλλά όχι υπερβολικά πολλές με αποτέλεσμα να μην «κουράσουν» το κοινό χωρίς λόγο. Τρία χρόνια αργότερα, και λίγο πριν σκάσει η υπάρχουσα κατάσταση καραντίνας, έρχονται με περίσσιο τσαμπουκά να μας παρουσιάσουν το ντεμπούτο τους "Self Patrón".

Αρχίζοντας, αντίστροφα, από τις λεπτομέρειες οι οποίες όμως συχνά κάνουν την διαφορά θέλουμε να τονίσουμε το πολύ επαγγελματικό «περιτύλιγμα» του δίσκου. Έχουμε δει πολλές φορές, αξιόλογες δουλειές να χάνονται λόγω παραγωγής. Όχι όμως εδώ. Οι Θάνος Μυλωνάς και Στράτος Καραγιαννίδης στα, ντόπια, Valve Studios έχουν κάνει αξιέπαινη δουλειά με αποτέλεσμα το "Self Patrón" να ακούγεται ακριβώς όπως πρέπει, δυνατό, καθαρό αλλά όχι υπερβολά γυαλισμένο. Το πανέμορφο εξώφυλλο φέρνει το όνομα "Bewild Brother" με την χαρακτηριστική και αναγνωρίσιμη αισθητική του, ειδικά σε μπάντες και live αντίστοιχου ύφους. Αυτές οι λεπτομέρειες φυσικά δεν θα κρίνουν αν το ντεμπούτο των Chipper αξίζει τον χρόνο σας, δείχνουν όμως έναν σοβαρό επαγγελματισμό που μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει.

Ο λόγος για να ασχοληθεί κανείς με το "Self Patrón" είναι οι πολύ αξιόλογες και πιασάρικες συνθέσεις. Μια μίξη heavy rock με hard rock, μπολιασμένη με rock 'n' roll αισθητική η οποία κάνει το τελικό αποτέλεσμα πολύ «διασκεδαστικό». Είναι ακριβώς το rock που θα ήθελες να ακούσεις σε μια συναυλία ή σε ένα μπαρ για να διασκεδάσεις. Αυτό που κάνει το κεφάλι σου να κουνιέται ενώ οι μελωδίες μένουν στο μυαλό σου από το πρώτο άκουσμα. Το τελευταίο είναι ένα προτέρημα το οποίο σπάνια βρίσκουμε σε ένα συγκρότημα στον πρώτο του δίσκο. Άλλο ένα θετικό στο "Self Patrón" είναι ότι όλες οι συνθέσεις μοιάζουν να έχουν ένα συγκεκριμένο, χαρακτηριστικό, ύφος χωρίς όμως να υπάρχουν σημεία επανάληψης. Τέλος, τόσο οι catchy μελωδίες όσο και η διάρκεια του δίσκου το κάνουν άκρως ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος.

Τόσο τα διπλά φωνητικά, όσο και οι, πολύ καλές κιθάρες, θυμίζουν αρκετά Planet Of Zeus. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αρνητικό διότι οι Chipper, όπως προαναφέραμε, βαδίζουν ακόμα στα πρώτα τους βήματα και με το ντεμπούτο τους έχουν ανέβει, ήδη, πολλά σκαλοπάτια. Γι'αυτό σας υπενθυμίζουμε την εισαγωγική παράγραφο του κειμένου, διότι και τους Planet Of Zeus κάποτε, τους παρομοίαζαν με άλλες μπάντες.

Ελληνική σκηνή, ανέκαθεν υπήρχε. Το ζητούμενο είναι να ανακαλύπτουμε και να στηρίζουμε τις νέες μπάντες. Όχι από υποχρέωση, αλλά επειδή πολλές φορές θα βρεθούμε απέναντι σε κάτι πολύ αξιόλογο, όπως το ντεμπούτο των Chipper.

  • SHARE
  • TWEET