Warrior Soul

Stiff Middle Finger

Livewire / Cargo (2012)
Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 22/01/2013
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Οι Warrior Soul είναι άλλη μια ιδιαίτερη περίπτωση μπάντας. Από τα ελάχιστα αυθεντικά hard rock group της εποχής τους, κυκλοφόρησαν ένα μάτσο άλμπουμ στις αρχές της δεκαετίας του '90, με αντισυστημικό attitude και αρκετά καλές προοπτικές, αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο. Καθοδηγούμενοι από τον πολυάσχολο Kory Clarke, πολύπλευρη και έντονη προσωπικότητα, γέννημα θρέμμα του Detroit, επανήλθαν τα τελευταία χρόνια μετά από σχεδόν δεκαετή απουσία, με σκοπό να παραμείνουν και σε όποιον αρέσουν.

Το "Stiff Middle Finger" αποτελεί τη φυσική συνέχεια του comeback τους, "Destroy The War Machine", το οποίο αρχικά κυκλοφόρησε σαν "Chinese Democracy" για να χλευάσει την καθυστέρηση της κυκλοφορίας του αναμενόμενου για χρόνια τότε άλμπουμ των Guns N' Roses με τον ίδιο τίτλο, αλλά μετονομάστηκε για να αποφευχθούν τα νομικά προβλήματα! Με guest κιθαρίστες τον original δικό τους John Ricco και τον Mark Gemini Thwaite (The Mission, Mob Research, Peter Murphy), εξώφυλλο early 90s αισθητικής και τίτλο που δεν χρήζει περαιτέρω εξήγησης, το σκηνικό είναι στημένο για τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τσαμουκαλεμένο μεταλλικό rock ή, για να έρθουμε στα λόγια του Kory, acid punk!

Από την ξεψυχισμένη κραυγή «freedom» στο ράθυμο -εμπνευσμένο από το αντίστοιχο κίνημα- "Occupy", o Kory σαν ένας σύγχρονος Braveheart μάς βάζει στο κλίμα που εκείνος και η παρέα του ζουν το σήμερα. Αλήτικα φωνητικά, βαριές και βρώμικες κιθάρες, μαγκιόρικα solo, δυνατές μπασογραμμές και απλά αλλά ουσιαστικά τύμπανα συνθέτουν τον χαρακτήρα του άλμπουμ. Τα ρυθμικά κατά κύριο λόγο κομμάτια σκέκονται σε αξιοπρεπέστατο επίπεδο, με πιο ξεχωριστή ίσως στιγμή το πομπώδες "Tear". Εξαίρεση στο rock 'n' roll όργιο αποτελούν τα "2012" και "Light Your Bonfines" που κινούνται σε πιο πειραματικό ύφος.

Όπως πάντα, ο Kory καταπιάνεται στιχουργικά με σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά θέματα (απληστία, εξουσία του χρήματος, ναρκωτικά, καταστροφή του περιβάλλοντος, συνεργατική διακυβέρνηση), ασκώντας, όπως πάντοτε έκανε, έντονη κριτική. Χωρίς να είμαι από εκείνους που υποστηρίζουν ότι η τέχνη και η μουσική λαμβάνουν προστιθέμενη αξία όταν είναι στρατευμένες σε κάποιον σκοπό, εκτιμώ εκείνους που έχουν τα κότσια να υποστηρίζουν τα πιστεύω τους με συνέπεια. Και δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω με την απομονωμένη φράση «Equality and Justice for all» στο τέλος του "Rubicon", φράση που συνοψίζει ίσως με τον καλύτερο τρόπο την στάση του Kory απέναντι στα πράγματα.

Η γενική αίσθηση που αφήνει το "Stiff Middle Finger" είναι ότι πρόκειται για ένα αρκετά καλό άλμπουμ, βρίσκεται όμως ένα σκαλί πιο κάτω από την προ τριετίας δισκογραφική επιστροφή τους. Όπως και να 'χει, η ουσία δεν βρίσκεται στην παραπάνω σύγκριση, αλλά στο γεγονός ότι με αυτόν τον δίσκο οι Warrior Soul φαίνεται ότι έχουν επανακάμψει πλήρως. Μπορεί να μην διαθέτουν τη φρεσκάδα των νέων συγκροτημάτων ή το βαρύ όνομα κάποιων παλιότερων, διαθέτουν όμως τη στόφα αυθεντικών rockers, και γι' αυτόν τον λόγο θα μας ευχαριστεί πάντοτε η παρουσία τους στα μουσικά δρώμενα.
  • SHARE
  • TWEET