Tvivler

Kilogram

Fysisk Format (2022)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 20/06/2022
Βαθύ και διαδραστικό, το δεύτερο άλμπουμ των Tvivler είναι ένας post-hardcore χείμαρρος που γεμίζει όλες τις αμήχανες σιωπές
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πριν δύο χρόνια, οι Δανοί Tvivler σόκαραν το ευρωπαϊκό punk/HC underground με το ντεμπούτο τους "Ego", ένα αυτόφωτο δημιούργημα που δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο από τα ραντάρ μας. Με την αναμονή μας να είναι αντιστρόφως ανάλογη του όγκου του ακροατηρίου τους, το "Kilogram" προσγειώθηκε γεμάτο με τις αντιθέσεις και τις αμφισημίες που ονειρευόμασταν: εξάλλου, στη μητρική τους γλώσσα το όνομα του γκρουπ σημαίνει αμφιβολία. Καθόλου τυχαία, κάθε τι στο μουσικό σύμπαν των Tvivler χρωματίζει έναν κόσμο που αμφιταλαντεύεται και παραπαίει.

Ξεκινώντας από τα εξωτερικά μουσικά του χαρακτηριστικά, το "Kilogram" καταρχάς διατηρεί μια πειραματική οπτική στα post-hardcore τεκταινόμενα του. Εκεί όμως που το "Ego", εξαιτίας ίσως και της σπονδυλωτής του δομής, εξέπεμπε μια avant-garde αύρα, στο "Kilogram" όλες αυτές οι παρεκκλίσεις είναι περισσότερο συνεκτικές, ενσωματωμένες και στοχευμένες. Θα συναντήσουμε ξανά σποραδικά μέρη με σαξόφωνο, τσέλο, jazz και noise rock περάσματα, χωρίς όμως όλα αυτά να ακούγονται υπερφίαλα, χωρίς να θολώνουν τα νερά ή να αποσπούν την προσοχή από τη συνθετική ουσία των εννέα τραγουδιών. Όταν εξάλλου ένα "Jeg Bor Her Jo Bare" παρασέρνει τα πάντα στο διάβα του, προλαβαίνοντας σε δύο λεπτά να περάσει από το punk στο spoken word κι από εκεί σε ένα grindcore αλύχτημα, δεν είναι ο πειραματισμός που κερδίζει τις εντυπώσεις: είναι το συναίσθημα.

Ταυτόχρονα, το γκρουπ σε αυτό εδώ το εγχείρημα, μοιάζει να βασίζεται πολύ περισσότερο στο groove παρά στα γρήγορα d-beat. Τα τύμπανα χτίζουν συχνά ρυθμούς στα tom, το κτηνώδες μπάσο κρατάει πάνω του όλη την οργή και την απειλή της μουσικής τους, ενώ οι κιθάρες περιδιαβαίνουν, συχνά αφηρημένα, ανάμεσα σε κανονικά riffs, λιτές μελωδίες και παράξενους θορύβους. Αν όλα αυτά σου θυμίζουν εκείνους τους παλιούς Refused και το σχήμα του punk που εκείνοι προφήτεψαν, έχεις πέσει μέσα. Οι αναφορές στους Refused είναι πολλές και - είμαι σίγουρος γι αυτό - απόλυτα συνειδητές. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το σπάσιμο στη μέση του "Livsform På Tvangsauktion", ούτε καν η πιο εξωστρεφής διάθεση του "Dagdrømmer". Το "Kilogram" φαντάζει σαν εσωτερική διαλεκτική εντός του ελεύθερου πλαισίου που έχτισε το "A Shape Of Punk To Come". Ακόμα και στα τσιτάτα του: στίχοι όπως το (σε μετάφραση στα αγγλικά) "if you want to win it all, be prepared to lose everything" από το υπέροχο "Michael Strunge Som Neoliberal" ή το "we need to be concerned with more concerns" από το "Dagdrømmer", είναι ενδεικτικοί αυτής της πρόθεσης.

Φτάνουμε έτσι ακριβώς στην ουσία της διαφοράς των Tvivler από τη μεγάλη πλειοψηφία των γκρουπ - αρτιστίκ ή μη - αυτού του ιδιώματος. Η προβληματική των Tvivler είναι πολυπρισματική, όπως είχε έξοχα αναλύσει ο Αποστόλης Ζαμπάρας και στο "Ego". Δεν στέκονται σαν punk κήρυκες κι επί παντός επιστητού κριτές, παρά περισσότερο αντιλαμβάνονται και τον εαυτό τους ως μέρος του προβλήματος. Δεν προτείνουν τη δράση της πράξης όσο τη δράση του συναισθήματος, διαθέτοντας μια φιλοσοφική και σίγουρα ψυχολογική ματιά που μοιάζει περισσότερο συναισθηματική παρά θεωρητική. Είπαμε και στην εισαγωγή, ο κόσμος που περιγράφουν οι Tvivler είναι ένας κόσμος που στροβιλίζεται σχεδόν χωρίς νόημα - μαζί και οι ίδιοι - και όλα τα επεισόδια που περιγράφονται, από τη μη-επικοινωνία του sex ως το αστικό χάος κι από την κρεατοφαγία σαν έκφραση εξουσίας ως τον φασισμό σαν λογικό φαινόμενο, είναι τα στιγμιότυπα αυτού του στροβιλισμού. Είναι εκεί, γυμνά, αληθινά, χωρίς κυνισμό. Περνάνε στη μουσική και την εμποτίζουν με έναν βαθύ ρεαλισμό.

Για να γίνουν τα παραπάνω βίωμα σου, πρέπει να μην είσαι τεμπέλης/α στις ακροάσεις που θα δώσεις στο "Kilogram". Διότι μπορεί ένα "Der Er For Få Borgerlige I Det Her La" να είναι ικανό να σου ταρακουνήσει το σβέρκο ακόμα κι αν οι Tvivler τραγουδούν στη μητρική τους γλώσσα, καλό θα ήταν όμως να δώσεις χρόνο στις μεταφράσεις των στίχων που μπορείς να βρεις στο Bandcamp. Πιθανόν το συγκρότημα να μην ενδιαφέρεται να γίνει διεθνές αλλά εμάς ας μην μας παρασέρνει αυτή η ανεμελιά τους. Υπάρχει ζουμί εδώ, υπάρχει γόνιμος λόγος πάνω σε δυνατή και πανέξυπνη μουσική.

Οι Tvivler είναι αυτήν τη στιγμή πιθανόν ένα από τα πιο ιδιαίτερα και χαρισματικά post-hardcore γκρουπ στην Ευρώπη. Καθαρό στα περιγράμματα του αλλά και πάντα με καινούρια νοήματα για όποιον επιστρέφει σε αυτό, το "Kilogram" είναι ένα ζωντανό κι ενεργητικό άλμπουμ που δεν σταματάει στιγμή να χτίζει νέες γέφυρες με τον ακροατή του. Στέκεται εκεί, διαδραστικό και αεικίνητο, χωρίς να θυσιάζει τίποτα από την ενέργεια, το σφρίγος και τον δυναμισμό του. Το νοιάζουν οι ερωτήσεις κι όχι οι απαντήσεις, το νοιάζει να είναι ένα απολύτως εξαιρετικό σύγχρονο punk άλμπουμ, χωρίς να το δηλώνει ούτε για μια στιγμή. Το δηλώνουμε εμείς γι αυτούς!

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET