Wolfheart: «Χρειαζόμαστε την ενέργεια ανάμεσα στην μπάντα και το κοινό»

Μιλήσαμε με τον Tuomas για την κρίση στη μουσική βιομηχανία λόγω καραντίνας αλλά και για το προσφυγικό θέμα και τον πόλεμο

Από τον Άλκη Κοροβέση, 03/07/2020 @ 14:17

Είναι ελάχιστες εκείνες οι μπάντες που καταφέρνουν με τη μουσική τους να σε ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή. Οι Wolfheart από τη Φινλανδία είναι μια από αυτές. Με τον πρόσφατο δίσκο τους θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για μια θέση στις καλύτερες κυκλοφορίες της σκηνής του μελωδικού death metal. Εν μέσω καραντίνας, επικοινωνήσαμε με τον «εγκέφαλο» της μπάντας, αλλά και των αναγεννημένων Dawn Of Solace, Tuomas Saukkonen, ο οποίος και μας μίλησε για αρκετά μουσικά και μη θέματα.

Wolfheart - Tuomas Saukkonen

Γειά σου Tuomas. Είμαι ο Άλκης από το Rocking.gr. Πώς τα πας;

Είμαι καλά, αν και παντού επικρατεί χάος (σ.σ. η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε εν μέσω καραντίνας)

Βγάλατε ένα νέο δίσκο. Θα μου πεις μερικές πληροφορίες σχετικά με το "Wolves Of Karelia";

Είναι ένα concept άλμπουμ και είναι το πιο βαρύ και γρήγορο που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής. Ήθελα να κάνω ένα πολύ επιθετικό δίσκο για να υποστηρίξω το θέμα αλλά προέκυψε, επίσης, αρκετά θριαμβευτικός.

Φαντάζομαι ότι έχει θέμα με τον πόλεμο, σωστά;

Σωστά, αφορά έναν πόλεμο που έγινε το χειμώνα του 1939 με 1940 ανάμεσα στη Φινλανδία και τη Ρωσία. Ήταν ένας πολύ σύντομος πόλεμος αλλά έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανεξαρτησία της Φινλανδίας. Η Ρωσία υπερτερούσε αριθμητικά και πολλές από τις μάχες έγιναν σε θερμοκρασίες κάτω των -40°C, οπότε αυτοί οι μήνες πραγματικά δοκίμασαν το σθένος και την αντοχή των Φινλανδών στρατιωτών.

Συνήθως τα σχέδια σας περιλαμβάνουν περιοδεία για τον δίσκο. Αλλά δεδομένης της κατάστασης, τι αλλάξατε στο σχεδιασμό σας;

Φυσιολογικά, όλα τα σχέδια για περιοδεία έχουν εγκαταλειφθεί. Θα έπρεπε να κάναμε περιοδεία στη Βόρεια Αμερική τώρα και φοβάμαι ότι και τα καλοκαιρινά φεστιβάλ θα ακυρωθούν επίσης. Κάναμε ήδη μια εικονική συναυλία που πήγε καλά και ασχολούμαστε αρκετά με την προώθηση του δίσκου. Περιμένουμε και ελπίζουμε για τα καλύτερα, ώστε να γυρίσουμε στις περιοδείες από Σεπτέμβρη / Οκτώβρη.

Πόσο διαφορετική ήταν η ηχογράφηση του "Wolves Of Karelia" σε σχέση με προηγούμενους δίσκους;

Δεν υπήρξαν τεράστιες διαφορές, αν και πρέπει να παραδεχθώ ότι είχα καιρό να ενθουσιαστώ τόσο πολύ στο να δουλέψω με νέο υλικό. Συνήθως γράφω νέα μουσική όλο το διάστημα αλλά για τον προηγούμενο δίσκο παίξαμε γύρω στις 140 συναυλίες μέσα σε 10 μήνες, οπότε ήμουν διαρκώς στο δρόμο και δεν υπήρχε χρόνος ή ενέργεια να γράψω το οτιδήποτε μέσα σε αυτό το διάστημα και είχα άπειρες ιδέες στο κεφάλι μου όταν γύρισα επιτέλους σπίτι και κατάφερα να συγκεντρωθώ στο νέο υλικό.

Wolfheart

Το "Ashes" είναι το πρώτο κομμάτι που μοιραστήκατε από το δίσκο. Αλλά είναι επίσης και το τελευταίο του δίσκου. Πώς και δεν το βάλατε πρώτο;

Αυτή ήταν μια ιδέα της δισκογραφικής. Ήθελαν να έχουμε αυτό το κομμάτι σαν πρώτο single και συμφωνήσαμε ότι έχει νόημα να βγάλουμε το "Hail Of Steel" σαν δεύτερο single. Το "Hail Of Steel" ακούγεται πιο επιθετικό μετά το "Ashes", κάνοντας τους οπαδούς να περιμένουν για ένα πιο γρήγορο single. 

Ο Βαγγέλης Καρζής αναβαθμίστηκε σε full-time κιθαρίστας της μπάντας. Πως και πότε αποφάσισες ότι είναι ο κατάλληλος;

Έπαιξε σε ένα tour έξι εβδομάδων μαζί μας το καλοκαίρι, οπότε είχαμε αρκετό καιρό να γνωριστούμε και να δούμε αν υπάρχει χημεία πάνω και κάτω από τη σκηνή, και δούλεψε πολύ καλά. Έχουμε επίσης κοινούς γνωστούς στην Αθήνα, οι οποίοι και μου τον συνέστησαν, οπότε ήξερα τι να περιμένω.

Κυκλοφορήσατε το video του "Hail Of Steel" πρόσφατα. Ποιο είναι το θέμα του;

Βασικά είναι η αρχή του βασικού θέματος, ο χειμωνιάτικος πόλεμος. Η πρώτη μέρα του πολέμου όπου οι σφαίρες, οι βόμβες και οι χειροβομβίδες κυριολεκτικά πέφταν σαν βροχή, όταν οι Φινλανδοί στρατιώτες προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο στο μέτωπο ετοιμαζόμενοι να σταματήσουν τον εχθρό.

Το θέμα του πολέμου και της μάχης βρίσκεται συχνά στους στίχους σας. Πιστεύεις ότι υπάρχει ανάγκη για πόλεμο στο παρόν;

Οπωσδήποτε όχι. Πρέπει να το μάθουμε αυτό από την ιστορία.

Πώς νιώθεις για το αποτέλεσμα των πολέμων: κόσμος φεύγει από την πατρίδα του για να σώσει τη ζωή του, ενώ η Ευρώπη αρνείται να τους δεχτεί;

Είναι μια περίπλοκη κατάσταση σε όλη την Ευρώπη και την ίδια στιγμή υπάρχει αρκετός κόσμος που περνάει σε χώρες που είναι πρόθυμες να βοηθήσουν, ενώ άλλοι, οι οποίοι έχουν πραγματικά ανάγκη, έχουν κολλήσει στα σύνορα. Επίσης, ο μεγάλος αριθμός προσφύγων έχει χρησιμοποιηθεί ως απειλή από μερικές χώρες, οπότε είναι όντως μια περίπλοκη κατάσταση. Πιστεύω ότι οι δυνατοί πρέπει να βοηθούν τους ασθενέστερους πάντα.

Είσαι αρκετά παραγωγικός τα τελευταία χρόνια. Ένας δίσκος κάθε δύο χρόνια με τους Wolfheart και φέτος ένα άλμπουμ με τους Dawn Of Solace μετά από 7 χρόνια. Πες μας δυο λόγια για αυτό.

Είχα πραγματικά χάσει τον έλεγχο των Dawn Of Solace μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου δίσκου από μια πραγματικά άθλια δισκογραφική και πήρε πάνω από 10 χρόνια για να χρεοκοπήσει και να αποκτήσω ξανά τον έλεγχο της μπάντας. Δεν σκόπευα να κάνω κάτι μέχρι που τον Ιανουάριο του 2019 είχα κλείσει το studio για μερικές demo ηχογραφήσεις με τους Wolfheart, αλλά ήθελα να δοκιμάσω κάτι καινούργιο και προέκυψαν 2 κομμάτια των Dawn Of Solace και σκέφτηκα, αυτή είναι μια καλή στιγμή να το νέο δίσκο.

Wolfheart

Ένα τραγούδι με τίτλο "Ashes" μπορούμε να βρούμε τόσο στον επερχόμενο δίσκο των Dawn Of Solace όσο και στον Wolfheart. Είναι σύμπτωση ή κάτι παραπάνω;

-Χαχαχα…είναι απλά ένα ειλικρινές λάθος. Πάντα αποφασίζω για τους τίτλους των κομματιών στο mastering του δίσκου και αφού έκανα τον δίσκο με τους Dawn Of Solace, έσβησα τα πάντα στον εγκέφαλό μου και ξέχασα ότι είχα δώσει τον τίτλο ήδη όταν ξεκίνησα να δουλεύω στο άλμπουμ των Wolfheart.

Πώς είναι η κατάσταση στη Φινλανδία τώρα; Υπάρχει πανικός;

Όχι πανικός, αλλά ανησυχία. Το μέλλον φαντάζει πολύ αβέβαιο και πολλά μικρά καταστήματα είναι πολύ πιθανό να κλείσουν.

Με ποιο τρόπο πιστεύεις ότι οι καλλιτέχνες και η μουσική βιομηχανία μπορεί να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της πανδημίας σε οικονομικό επίπεδο;

Φοβάμαι ότι η οικονομική ζημιά στη μουσική βιομηχανία θα είναι αρκετά σοβαρή. Οι εικονικές συναυλίες και το streaming μπορεί να βοηθήσουν λίγο τις μπάντες αλλά τα venues, οι διοργανωτές, τα συνεργεία, οι εταιρίες φωτισμού, κ.ά. δεν έχουν τα μέσα να πολεμήσουν αυτή την κατάσταση. Όλα τα έσοδα έχουν εξαφανιστεί τώρα.

Η περιοδεία σας με τους Rotting Christ και τους Borknagar ακυρώθηκε η αναβλήθηκε;

Αναβλήθηκε μέχρι τον Φεβρουάριο / Μάρτιο του 2021. Όλα τα σχέδια για τη Βόρεια Αμερική ακυρώθηκαν φέτος.

Στις 9 Απριλίου κάνατε μια streaming συναυλία. Πες μας μερικά πράγματα σχετικά.

Κλείσαμε έναν μεγάλο χώρο όπου ηχογραφήσαμε ολόκληρη την εμφάνισή μας και κάναμε επεξεργασία του αρχείου της συναυλίας σε Full HD, το οποίο και στείλαμε σε όσους αγόρασαν εισιτήριο. Πήγε πολύ καλά, αλλά δεν είχε την ίδια αίσθηση με το live καθόλου. Πραγματικά χρειαζόμαστε την ενέργεια ανάμεσα στην μπάντα και το κοινό.

Μιας που βρισκόμαστε σε καραντίνα, πες μου πέντε βιβλία που διάβασες, σειρές ή ταινίες.

1. Punisher
2. Blacklist
3. Stranger Times
4. Dark
5. Firefly

Σε ευχαριστώ πολύ. Κλείσε τη συνέντευξη όπως θες.

Να είστε ασφαλείς. Αράξτε σπίτι.

  • SHARE
  • TWEET