The Physics House Band

Metropolis

Unearthly Vision (2020)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 29/05/2020
Rock οντότητα με εξερευνητικές διαθέσεις και υψηλή αισθητική
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι The Physics House Band είναι μία από εκείνες τις απίθανες μπάντες που, όταν τις ακούς για πρώτη φορά, αναρωτιέσαι αν ζούσες σε μια τρύπα ή, ακόμα χειρότερα, τρομάζεις με το πόσες ακόμα μπαντάρες εκεί έξω παραμένουν ακόμα σχετικά άγνωστες. Η παικτική κι αισθητική δύναμη του κουαρτέτου από το Brighton είναι τέτοια, που δικαιολογεί αυτές τις σκέψεις. Το μουσικό τους χωνευτήρι χωράει τα πάντα από τη fusion jazz ως τη βαριά ψυχεδέλεια και το vintage prog γι αυτό, όσοι είστε προσκείμενοι στην αισθητική που περικλείεται ανάμεσα στους Mars Volta και τους Motorpsycho, συνεχίστε να διαβάζετε.

Το "Metropolis" είναι ένα παράξενο είδος live άλμπουμ. Ηχογραφημένο ζωντανά στα ομώνυμα studio του Λονδίνου, με μια χούφτα ανθρώπων για κοινό, αποτελεί μια 50λεπτη περιπλάνηση στο υλικό των τριών full length άλμπουμ τους. Ταυτόχρονα δίνει στην μπάντα την ευκαιρία να πειραματιστεί με εξοπλισμό που παρείχαν οι μουσικοί κολοσσοί Boss και Roland: άπειρα πεταλάκια και synths νοστιμίζουν τον ήχο και, περιττό να αναφέρω ότι, όσοι από εσάς ασχολείστε με μουσικό εξοπλισμό, σας περιμένει μια μεγάλη ηχητική απόλαυση.

Οι μηχανές φυσικά απλώς υποβοηθούν τις ανθρώπινες δυνατότητες: τα τέσσερα μέλη των The Physics House Band (Samuel Organ - κιθάρες, synths, Adam Hutchison - μπάσο, synths, Dave Morgan - τύμπανα, Miles Spilsbury - σαξόφωνο, synths) είναι εμφανέστατα εξαιρετικοί και ιδιαίτερα ευέλικτοι μουσικοί, εναλλάσσοντας συνεχώς ρόλους και παρέχοντας άπειρες ενορχηστρωτικές δυνατότητες στη μουσική τους. Ακόμα πιο εντυπωσιακό στοιχείο όμως είναι η ενότητα της ομάδας, ο τρόπος που όλα ακούγονται ως ένας ζωντανός οργανισμός, παρά τις θαυμάσιες ατομικές ερμηνείες.

Στο "Metropolis" γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης μουσικής εξερεύνησης. Υπάρχουν tracks που βυθίζονται σε jazz τοπία, πολλές space rock ατμόσφαιρες, πολλά prog και ηλεκτρονικά περάσματα. Ο ζωντανός χαρακτήρας της ηχογράφησης φυσικά ενισχύει την όλη ενέργεια που εκλύεται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και αρκετές ιδιαιτέρως heavy στιγμές - πάντα σε ένα σχετικά ρετρό ύφος. Αισθάνομαι ότι πρέπει να γίνει μια ειδική αναφορά στο μπάσο του Hutchinson, ένα ανήμερο, αδάμαστο θηριάκι που δεν σταματάει λεπτό να κλωτσάει μπροστά τη μουσική, σε έναν, ω τόσο γνήσιο Chris Squire τρόπο.

Έχει γίνει ως τώρα αισθητό τί έχει να προσφέρει το "Metropolis", μια ιδιαίτερα εκλεκτική, με συγκεκριμένο ύφος και άριστα εκτελεσμένη, μουσική. Αν κάτι της λείπει, και με δεδομένο ότι μιλάμε για μια instrumental μπάντα, είναι τα σημεία εστίασης. Όλο το άλμπουμ ρουφιέται μονομιάς, η απουσία όμως συγκεκριμένων μερών που κυριαρχούν ή θεμάτων που θα εντυπωθούν στο μυαλό, εικάζω ότι δεν ευνοεί τις πολλές ακροάσεις. Το "Metropolis" σε καλεί να το απολαύσεις και να το θαυμάσεις, δύσκολα όμως θα καταλάβει όλο τον χρόνο σου.

Σαν μια γνήσια εξερευνητική και υψηλής αισθητικής rock οντότητα, οι The Physics House Band είναι ένα γκρουπ που δεν κάνει τίποτα με αμελητέο τρόπο. Ακατάτακτο και περιπετειώδες, το "Metropolis" περιμένει τους ακροατές που μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία, εκεί που ο χρόνος σταματάει, τα trends δεν έχουν και πολλή σημασία και τα δάχτυλα των μουσικών είναι όργανα αναζήτησης κι ελευθερίας. Αν όλα αυτά σου λένε κάτι, ευκαιρία να συστηθείς!

  • SHARE
  • TWEET