The Chronicles Of Father Robin

The Songs & Tales Of Airoea - Book III: Magical Chronicle (Ascension)

Karisma (2024)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 19/02/2024
Ένα prog παραμύθι παλαιάς κοπής και αδιαμφισβήτητης μαστοριάς
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Είναι βέβαιο πως όσοι παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στο παραδοσιακό progressive rock ενθουσιάστηκαν μέσα στο 2023 με την πρώτη δισκογραφική παρουσία των Νορβηγών The Chronicle Of Father Robin. Ανακεφαλαιώνοντας, το ντεμπούτο τους “The Songs & Tales Of Airoea” αποτελείται από τρία μέρη - ή αλλιώς βιβλία - με το πρώτο να κυκλοφορεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και το δεύτερο τον Δεκέμβριο. Μια σύντομη παρουσίαση των δύο πρώτων μερών μπορείς να βρεις στην progressive ανασκόπηση μας για το 2023. Το τρίτο μέρος είναι λοιπόν πια εδώ για κλείσει ο κύκλος ενός πραγματικά επικού ντεμπούτου.

Για όσους τους ξέφυγαν πέρσι, οι The Chronicles Of Father Robin αποτελούν μια πραγματικά παράξενη ιστορία. Δημιουργήθηκαν πριν 30 (!) ολόκληρα χρόνια από τις στάχτες των Fangorn και αποτελούνται από μέλη των Wobbler, Jordsjø, Tusmørke και The Samuel Jackson Five - δηλαδή συσχετίζονται με μερικά από τα πιο συναρπαστικά νορβηγικά γκρουπ αρχαϊκού prog στυλ. Αυτό το στοιχείο λέει μάλλον τα πάντα για το ύφος τους, το γεγονός δε ότι δούλευαν το ντεμπούτο τους για τρεις δεκαετίες λέει πολλά για το πόσο καλοδουλεμένο είναι.

Τα πράγματα είναι απλά: το παλιό symphonic prog κι ειδικά η επιρροή λυρικών σχημάτων όπως οι Gentle Giant ή οι Camel, η σκηνή του Canterbury με τις πολύχρωμες jazzy εξερευνήσεις της αλλά και η prog-folk ματιά που τόσο έχουμε αγαπήσει σε τόσα σκανδιναβικά γκρουπ, αποτελούν σημαντικά στοιχεία στον ήχο των The Chronicles Of Father Robin. Οι αύρες των Anglagard, Anekdoten, Tusmørke και Jordsjø είναι επίσης παρούσες. Ειδικά στο τρίτο μέρος, όντας με διαφορά και το πιο ατμοσφαιρικό, οι μελωδικές και folk αναφορές όλων των παραπάνω ρίχνουν την πυκνή τους σκιά πάνω στο άλμπουμ.

Είναι προφανές πως η μπάντα δεν βασίζεται τόσο στην δεξιοτεχνία όσο στην δημιουργία μιας ποιητικής, λυρικής αλλά και παραμυθένιας ατμόσφαιρας, υποβοηθούμενη και από το φανταστικό concept που τοποθετείται σε μια εναλλακτική αρχαιότητα. Ακουστικές κιθάρες, ένα εξαιρετικό, θαμπό rhythm section, μπόλικα keyboards και υπέροχες πολυφωνίες συνδημιουργούν ένα κλίμα προοδευτικής ψυχεδέλειας και οι έξι συνθέσεις του άλμπουμ είναι γεμάτες όμορφες μικρές λεπτομέρειες.

Με την εξαίρεση του δυναμικού “Empress Of The Sun”, το υπόλοιπο άλμπουμ είναι ιδιαίτερα μελωδικό και ταξιδιάρικο. Το “Cloudship” είναι «η μπαλάντα που δεν έγραψαν ποτέ οι Yes», το υπέροχο “Lost In The Palace Gardens” (με το μαντολίνο σε πρώτο πλάνο) κουβαλάει μια late 60s folk αύρα, το “Magical Chronicle” βασίζεται στις φωνές και το “Skyslumber” υψώνει απαλές psych γέφυρες. Η ατμόσφαιρα του άλμπουμ είναι συμπαγής και αδιαπέραστη. Αν σου αρέσουν αυτοί οι ήχοι, η δουλειά αυτή θα σε πλημμυρίσει κι ο Father Robin θα σου δείξει νέα ουράνια τοπία.

Όχι, η τριλογία των The Chronicles Of Father Robin δεν φέρνει τίποτα νέο στο genre. Χωρίς τύψεις, είναι μια δουλειά φτιαγμένη από και προς prog ρετρολάγνους - και είναι θαυμάσια ακριβώς για αυτό που είναι. Πρόκειται για ένα prog παραμύθι παλαιάς κοπής αλλά και αναμφισβήτητης μαστοριάς που προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους αμετανόητους ξέρετε-ποιοι-είστε. Ακούστε όλη την τριλογία στο σύνολο της, από το δυναμικό πρώτο μέρος στο παρόν, πιο αιθέριο φινάλε.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET