Stormwarrior

Heading Northe

Dockyard 1 (2008)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 14/04/2008
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Stormwarrior μας έρχονται από τη Γερμανία. Ιδρύθηκαν το 1998 και όντας άκρως επηρεασμένοι από την '80s true metal σκηνή, από groups όπως οι Running Wild ή οι Helloween, από τα πρώτα τους βήματα έκαναν αρκετά καλή αίσθηση στο κοινό, κυρίως στους underground κύκλους. Το γεγονός ότι συνδυάζουν αρμονικά το παλιό metal με την σκανδιναβική μυθολογία μάλλον στάθηκε ικανό έτσι ώστε τα δύο πρώτα τους demo να πουλήσουν 1200 κόπιες συνολικά. Η αναγνώριση ήταν κοντά. Έτσι μετά από πολλά live που έκαναν, ο Kai Hansen τους βρήκε και ηχογράφησαν στα studios του το πρώτο τους ομώνυμο album, που κυκλοφόρησε το 2002. Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε το ep "Heavy Metal Fire" και το 2004 η δεύτερη studio δουλειά τους, "Northern Rage", πάλι στα Hansen studios.

Το group είχε πια αρχίσει να κάνει ένα καλό όνομα στους metal κύκλους. Έτσι ενώ είχε ήδη συμμετάσχει σε μερικά από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ, όπως τα Wacken Open Air, Gates Of Metal, Motala Metal Festival, Bloodstock (UK), Manowar's Magic Circle Festival και Earthshaker, φέτος κυκλοφόρησε την τρίτη full length δουλειά του "Heading Northe". Οι Stormwarrior για ακόμα μια φορά εκπλήσσουν ευχάριστα τους οπαδούς με το τρομερό αποτέλεσμα. Στο "Heading Northe" το τελικό mixing έχει κάνει ο Piet Sielck (Iron Savior, Savage Circus) και το τελικό mastering ο Tommy Hansen, που έχει συνεργαστεί με τους Helloween, Pretty Maids κλπ., δείχνοντας περίτρανα ότι το group είναι πια αρκετά υπολογίσιμο. Ο Sielck, παρόλο που έχει δώσει μια πιο europower ηχητική στα κομμάτια, αυτά ακούγονται πεντακάθαρα και όπως αρμόζει σε έναν μοντέρνο αμιγώς metal δίσκο και φυσικά δεν ξεφεύγουν συνθετικά από τις δύο προηγούμενες προσπάθειες.

Οι επιρροές από Running Wild, Helloween, Gamma Ray και Iron Savior είναι εμφανείς. Ο δίσκος έχει μπόλικη δύναμη και ενέργεια. Κοφτά κιθαριστικά ριφς, κομμάτια γρήγορα αλλά και κάπως πιο αργά και επικά, μελωδίες που σου κολλάνε στο μυαλό, αλλά πάνω από όλα τσαμπουκά στις συνθέσεις θα βρουν όσοι ακούσουν τη δουλειά των Stormwarrior. Τα 9 κομμάτια που υπάρχουν στο δίσκο δεν τα ακούς τώρα πια πολύ εύκολα. Το group και σε αυτό το δίσκο του κάνει σπονδή στο παλιομοδίτικο metal, δείχνοντας μέσα από τις συνθέσεις του την αγάπη του γι' αυτό, αναφερόμενο βέβαια στα είδωλα που έχει αναδείξει η πατρίδα του. Το γεγονός ότι είναι σε φόρμα και ήθελαν να κάνουν κάτι καλό αποτυπώνεται εκτός των τραγουδιών τους και στο εξαιρετικό εξώφυλλο που απεικονίζει πλοία να κατευθύνονται βόρεια (εξού και ο τίτλος του δίσκου). Για ακόμα μια φορά ο ιδρυτής, ιθύνων νους και τραγουδιστής τους, Lars Ramcke, είναι σε εξαιρετική ερμηνευτική κατάσταση, δίνοντας έναν άκρως επιθετικό τόνο στα κομμάτια με το γρέζι της φωνής του.

Η Γερμανία ως χώρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χώρα μας. Την άσχημη πλευρά τη ζήσαμε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, όπως όλοι γνωρίζουν. Την καλή πλευρά τη ζούμε από τις αρχές της δεκαετίας του '80, μια και η χώρα έχει προσφέρει τα μέγιστα στο metal όλων των ειδών. Τώρα πια την καλή πλευρά τη ζούμε με groups όπως οι Stormwarrior, μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες για να ακούμε καλής ποιότητας metal που δεν αντιγράφει, αλλά μεταλαμπαδεύει τις αρχές του ένδοξου μουσικού παρελθόντος...

  • SHARE
  • TWEET