Ska-P

99%

WM Spain (2013)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 09/04/2013
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Nos vamos al infierno! Με άλλα λόγια και σε απλά ελληνικά, «πάμε κατά διαόλου». Την ίδια εποχή που Ισπανοί και Πορτογάλοι βγαίνουν στους δρόμους, στην χώρα μας, την γενέτειρα της δημοκρατίας, οι πολίτες σε έξαρση ηλιθιότητας εναποθέτουν το μέλλον τους σε φρούδες ελπίδες ενώ ταυτόχρονα αποστηθίζουν επιλεκτικά όποιες ατακές των, κατά τα άλλα σοφών, αρχαίων Ελλήνων τους βολεύει. Ο κάθε ενήλικος αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του άλλα θα πρέπει να σκεφτόμαστε επίσης τι θα κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενιές. Πέρα από δημόσια χρέη, προσωπικές περιουσίες και επιχειρήσεις δεν πρέπει να λησμονούμε το πιο βασικό, τις ανθρώπινες και κοινωνικές αξίες που αποτελούν την βάση ενός πλανήτη που θα ζήσει αρμονικά και δεν θα κατοικείται από μελλοντικά ανθρωπόμορφα θηρία.

Πώς σχετίζονται τα παραπάνω με τους Ska-P; Οι Ισπανοί εδώ και δύο περίπου δεκαετίες περνούν τα μηνύματά τους κατά των παγκόσμιων εγκληματιών, υπέρ των δικαιωμάτων ανθρώπων και ζώων και γενικά σχετικά με οποιοδήποτε θέμα τους εκφράζει κοινωνικοπολιτικά. Και όλα αυτά κάτω από μια ευχάριστη, χορευτική και ξεσηκωτική μουσική μεταμφίεση η οποία αρχικά μοιάζει ακίνδυνη αλλά αργά και σταθερά καταφέρνει να διαμορφώσει τις συνειδήσεις των χιλιάδων οπαδών τους ανά τον κόσμο. Φυσικά και δεν περιμέναμε τους Ska-P ή οποιοδήποτε άλλο μουσικό σχήμα να μας επηρεάσει αλλά σίγουρα πολλοί βρήκαν σε αυτούς την αφορμή να «ψαχτούν» με κάποια θέματα για τα οποία μέχρι τότε αδιαφορούσαν.

Ας περάσουμε όμως επιτέλους και στο "99%", το οποίο έρχεται πέντε χρόνια μετά το τελευταίο "Lágrimas y Gozos" και αποτελεί το δεύτερο άλμπουμ μετά την επανασύνδεσή τους. Μουσικά για όποιον γνωρίζει ήδη τους Ska-P, ξέρει ακριβώς τι να περιμένει. Ξεσηκωτικό ska punk στο γνώριμο προσωπικό τους ύφος, ska μελωδίες αλλά και βαριές κιθάρες, τόνοι από τρομπέτες καθώς και πολλά πλήκτρα τα οποία δίνουν έναν «γεμάτο» και πιο πολύπλοκο ήχο, παρόμοιο με αυτόν του "Lágrimas y Gozos". Όπως και σε όλα τα προηγούμενα άλμπουμ τους όμως, έτσι και εδώ θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία διαφόρων μουσικών στοιχείων και ρυθμών που τους κάνουν να διαφέρουν από τα υπόλοιπα συγκροτήματα του είδους. Πέρα από τα κλασικά Ska-P κομμάτια όπως το πρώτο single "Se Acabó" (με πλάνα από την ελληνική Βουλή στο videoclip του) ή το "Canto Α La Rebelión" που θα μπορούσε να είναι το νέο "Casposos", υπάρχουν και το ολοκληρωτικά reggae "África Agónica" ή το "Bajo Vigilancia" με τα pop/electro στοιχεία του.

Στιχουργικά ξεχωρίζει το "Marinaleda" που αναφέρεται στην ομώνυμη μικρή «μαγική» πόλη της Ανδαλουσίας όπου δεν υπάρχει αστυνόμευση, έχει 0% ανεργία ενώ όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Κατά τα άλλα το "Maquis" αναφέρεται στις γαλλικές αντιστασιακές ομάδες που προέρχονταν από διάφορα κοινωνικά στρώματα με μοναδικό σκοπό την καταπολέμηση του κοινού εχθρού που απειλούσε την ελευθερία τους, το "Ciudadano Papagayo" στον πολίτη που ζει την ζωή του «παπαγαλίζοντας» αυτά που του «πλασάρουν», ενώ το σχεδόν ομώνυμο "Ska-Pa" είναι άλλος ένας ύμνος προς τιμήν της απόδρασης. Θέματα ενδιαφέροντα και ταιριαστά με το σαρκαστικό, κοινωνικοπολιτικό και αντιδραστικό ύφος των Ισπανών.

Μετά από επτά δίσκους, οι Ska-P δύσκολα θα καταφέρουν να ξαφνιάσουν μουσικά, έχουν όμως ακόμα την δύναμη και την διάθεση να «ενοχλήσουν» και παρά την παγκόσμια επιτυχία τους δεν δείχνουν να συμβιβάζονται, κερδίζοντας έτσι τον σεβασμό μας.
  • SHARE
  • TWEET