Sinistro

Semente

Season Of Mist (2016)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 22/03/2016
Μην ψαρώνεις. Είναι απλά ένα αργό, μελαγχολικό, ατμοσφαιρικό και μέτριο μοιρολόι
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Τέσσερις τύποι στα όργανα και μια κυρία στα φωνητικά, παρουσιάζουν ένα αργό post-rock με μια περισσότερο κινηματογραφική και jazz αισθητική απ' ότι περιμένεις. Ορμώμενοι από την Πορτογαλία, έχουν κλείσει την φετινή τους εμφάνιση στο Roadburn και θα συνοδεύσουν τους Cult Of Luna για μερικές εμφανίσεις στην "Somewhere Along The Highway" περιοδεία τους. Πρόσφατα είδα εγκωμιαστικό σχόλιο του Nick Holmes για το κομμάτι "Reliquia" που κυκλοφορήσαν και όπως βλέπετε βγάζουν δίσκο στην Season Of Mist. Δεν φτάνουν όλα τα παραπάνω για να ψαρώσεις;

Η φωνή της Patricia Andrade είναι το κεντρικό σημείο στον δίσκο. Η μουσική δεν καταφέρνει να την καπελώσει, μιας και ο ρόλος της είναι εντελώς συνοδευτικός στις ορέξεις της τραγουδίστριας. Ήχοι σκοτεινής jazz με ατμοσφαιρική προοπτική. Ένα μοντέρνο, αργό rock με αρκετές αναφορές σε doom περιβάλλοντα. Όσες φορές άκουσα τον δίσκο, η μπάντα δεν κατάφερε να μου αλλάξει τη γνώμη που σχημάτισα από την αρχή. Είναι άλλη μία ψευτο-goth ατμοσφαιρική μπάντα που προσπαθεί να μπλέξει μερικά βαριά metal στοιχεία, με γυναικεία φωνητικά. Ευτυχώς που η φωνή της Pat έχει όμορφα στοιχεία, αλλιώς ο δίσκος δεν θα με κράταγε για μερικές ακόμα ακροάσεις. Η μουσική Φάδο ή Φάντο, είναι παραδοσιακή μουσική της Πορτογαλίας, κυρίως μελαγχολική, που συνήθως ακολουθείται από ήρεμες κιθάρες και τραγούδι σαν μοιρολόι. Όλοι θα έχετε ακούσει το κομμάτι "O Pastor" το οποίο είναι και η πιο γνωστή σύγχρονη σύνθεση με στοιχεία αυτής της μουσικής. Αναφέρομαι στο είδος, γιατί ήταν το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ακούγοντας την λυρικότητα της φωνής της τραγουδίστριας. Όσο μέτριες κι αν είναι οι συνθέσεις, επιμένω και θα το ξαναπώ, ότι η φωνή κάνει τη διαφορά και κρατά το ενδιαφέρον σε ένα ανεκτό επίπεδο.

Τίποτα άλλο αξιοσημείωτο. Όπως είπε και ο Holmes, το κομμάτι "Reliquia" είναι κάπως ανεκτό. Έχει ένα ειδικό βάρος και μια περισσότερο τρομακτική ιδέα. Όσο το ακούς βέβαια και αυτό το βαριέσαι εξίσου με τα υπόλοιπα. Μουσικές που θα περιέγραφα ως μια προσπάθεια σύμπτυξης των Portishead και των Bohren & Der Club Of Gore με το αργό metal. Χαζό δεν ακούγεται; Μάλλον, είναι. Ίδιες νότες. Αντιγραφές από το ένα κομμάτι στο άλλο. Αργό. Ακόμα πιο αργό, πάνω στην ίδια συγχορδία και φτου κι απ' την αρχή. To presskit που ήρθε στα χέρια μου από την εταιρεία γράφει ότι έχουμε να κάνουμε με μια μίξη Lana Del Rey με My Dying Bride. Ειλικρινά γέλασα. Πραγματικά, είναι ντροπή να βάζουμε τα καλύτερα ονόματα, για να περιγράψουμε κάτι τόσο μακριά από το εμπνευσμένο. Είπαμε ρε παιδιά, μην το παρακάνετε έτσι.

Τελικά, θα προτιμούσα αν πάω μια βόλτα στην Πορτογαλία, να πιω σανγκρία και να απολαύσω τις θάλασσες με συνοδεία παραδοσιακής Φάδο του 1920 (και λίγο Moonspell), άντε και κάνα ματσάκι της Μπενφίκα, απο το να συνεχίσω να ακούω αυτά τα κομμάτια. Έρχονται οι νέοι Cult Of Luna με την Julie Christmas. Κάντε υπομονή. Δεν είναι ανάγκη να αναλωθείτε σε άλλα παρεμφερή πονήματα, με μέτριες ιδέες και μουσικές.

  • SHARE
  • TWEET