Siena Root

Different Realities

Transubstance (2009)
Από τον Κώστα Σακκαλή, 16/12/2009
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Οι Siena Root μοιάζουν ανίκανοι να απογοητεύσουν με την όποια νέα κυκλοφορία τους. Αποπνέουν έναν αέρα έμπνευσης και μία σιγουριά ποιότητας που είναι εμφανής και στο "Different Realities". Το πραγματικά σημαντικό της υπόθεσης όμως είναι ότι δεν το επιτυγχάνουν προσεγγίζοντας εκ του ασφαλούς τη μουσική, αναμασώντας κλισέ και πεπατημένες. Αντίθετα αφήνουν τις συνθέσεις τους να ταξιδέψουν σε δρόμους δαιδαλώδεις και μυστηριακούς, αποδεχόμενοι τις επιρροές τους αλλά και συνδυάζοντάς τες με τρόπο μοναδικά δημιουργικό.

Και τι διαφορετικό θα μπορούσε να ειπωθεί για έναν δίσκο όταν αποτελείται από δύο συνθέσεις που καταλαμβάνουν έκαστη πλευρά του δίσκου (εντάξει στο CD είναι σπασμένες σε μικρότερα tracks αλλά ποιος ασχολείται…); Όταν μέσα από τις συνθέσεις αυτές δένουν αρμονικά λατινογενείς ήχοι με την ασιατική παράδοση, τα ψυχεδελικά στοιχεία και φυσικά το κυρίαρχο hard rock και prog των 70s;

Η πρώτη σύνθεση υπό τον γενικό τίτλο "We" ξεκινά ως μία ακουστική acid folk μπαλάντα με πειραγμένα φωνητικά που προσθέτουν κάτι το απόκοσμο και σκοτεινό, για να εξελιχθεί σε μία επικών διαστάσεων «γέφυρα» που χτίζεται γύρω από ένα κιθαριστικό riff πνιγμένο στα πλήκτρα και καταλήγει σε ένα μεγαλειώδες σόλο, ένα από τα πολλά που θα βρεθούν διάσπαρτα στο άλμπουμ και θα προκαλέσουν ανατριχίλες σε κάθε θιασώτη των 70s. Η συνέχεια περιλαμβάνει ένα πέρασμα από το Μεξικό που με κάποιον, πέρα από τη λογική, τρόπο καταλήγει σε ένα a la Uriah Heep ξεσάλωμα του hammond, ολίγη από acid jazz και πάλι τους Uriah Heep με τα πολλαπλά τους φωνητικά να δίνουν την σκυτάλη χωρίς να το καταλάβεις σε ένα τύπου Thin Lizzy hard rocking riff ξεσηκωμένο θα έλεγες από το "Emerald". Ο κύκλος κλείνει περίπου όπως ξεκίνησε με την ψυχεδέλεια ακόμα πιο έντονη αλλά επίσης αφήνοντας τελείως διαφορετική αίσθηση μετά από την περιπλάνηση που προηγήθηκε.

Αν τα παραπάνω φαίνονται τολμηρά, η δεύτερη σύνθεση έρχεται να τραβήξει ακόμα πιο μακριά τα όρια της μουσικής και συγκεκριμένα προς την Ινδία, αφού το "The Road To Agartha" είναι λίγο ως πολύ ένας φόρος τιμής στο λαϊκό τραγούδι της χώρας αυτής χωρίς να φείδεται μπολιασμάτων από το κλασικό ροκ αλλά και την αφρικανική και την μεσαιωνική παράδοση! Η Sabbathική stoner/doom έναρξή του δεν προδιαθέτει για το sitar, το hurdy gurdy και τα ανατολίτικα κρουστά που θα γεμίσουν το χώρο στη συνέχεια. Αν αναρωτιέστε τι σχέση έχουν τα παραπάνω με το ροκ, η απάντηση είναι καμία αφού πλέον οι Siena Root έχουν απομακρυνθεί από τέτοια στεγανά παίζοντας απλώς ακατηγοριοποίητη μουσική. Ο ηλεκτρισμός θα επιστρέψει δυναμικά για το κλείσιμο του δίσκου σε ένα συγκερασμό της Ανατολής με την κιθάρα, το μπάσο και  τα ντραμς που αργά και μεθυστικά καταλήγει σε ένα άπειρης ομορφιάς κρεσέντο που ολοκληρώνει οργασμικά το "Different Realities".

Μπορεί το "Kaleidoscope" και το "Far From The Sun" να αποτελούν καταλληλότερες επιλογές για την είσοδο στον κόσμο των Siena Root, μπορεί το "Different Realities" να αποδειχθεί πολύ παράτολμο και να παραμείνει για πάντα η «περιέργεια» στη δισκογραφία τους αλλά θεωρώ ότι όσοι έχουν μπει για τα καλά στον κόσμο των Siena Root θα εκτιμήσουν ότι αυτός ο δίσκος αποκρυσταλλώνει στο μέγιστο βαθμό το όραμα τους και πάει ένα βήμα παραπέρα τη μουσική τους.
  • SHARE
  • TWEET