Sacred Outcry

Damned For All Time

No Remorse (2020)
Από τον Σπύρο Κούκα, 24/11/2020
Οι Sacred Outcry χαρίζουν στο επικό power metal τον δίσκο που χρειαζόταν, ένα άφθαρτο έργο που μοιάζει προορισμένο να μνημονεύεται σύντομα ως κλασικό
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η ιστορία των Sacred Outcry αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα πίστης και υπομονής, ένα διόλου αμελητέο "success story" το οποίο μας χάρισε απλόχερα ένα δίσκο που ήδη συζητιέται πολύ στους ανάλογους κύκλους. Πίστης, καθώς οι ίδιοι ουδέποτε έχασαν τις ελπίδες τους για την «κανονική» κυκλοφορία του υλικού του demo τους (που ήταν ήδη έτοιμο από το 2003) και υπομονής αφού 17 χρόνια υπήρξαν πολλά. Τόσα που θα μπορούσαν να έχουν σβήσει το όραμα και τη θέληση, αφήνοντας το "Damned For All Time" demo ως ένα κειμήλιο της νιότης τους, ένα γλυκόπικρο "what if" που θα τους συντρόφευε, θυμίζοντας τους κάποιες εποχές πιο δημιουργικές και αθώες.

Ευτυχώς για όλους, η φλόγα έκαιγε ακόμη και το 2015 ο πυρήνας της μπάντας αποφασίζει να ξεκινήσει την επανηχογράφηση του υλικού εκείνου του ιστορικού demo, με τις τότε συνθήκες και την εμπειρία να συμβάλλουν ευεργετικά στην επίτευξη του στόχου. Αργά αλλά σταθερά, το ντεμπούτο των Sacred Outcry έπαιρνε σάρκα και οστά, διατηρώντας αναλλοίωτο το πνεύμα και το σκελετό των συνθέσεων του τότε, μα προσθέτοντας εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που θα το ραφινάριζαν, κάνοντας το ολοκληρωμένο στα μάτια των δημιουργών του.

Φτάνοντας στο καθόλα σημαντικό κομμάτι των φωνητικών, το άλμπουμ κρύβει μια ευχάριστη έκπληξη, παρουσιάζοντας τον Γιάννη Παπαδόπουλο (Beast In Black, ex-Wardrum) ως εκείνον το special guest ο οποίος θα μπορούσε να ανεβάσει κατακόρυφα το επίπεδο των συνθέσεων. Δεδομένης της αξίας του Έλληνα τραγουδιστή, αλλά και της εξαιρετικής προϊστορίας του με full guest συμμετοχές σε διάφορα εγχώρια project (από τους Major Denial μέχρι και τους Warrior Path), η συγκεκριμένη κίνηση έμοιαζε να εγγυάται το υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα - κάτι που πράγματι συμβαίνει.

Γεγονός είναι πως άξιζε στη μουσική των Sacred Outcry να «ντυθεί» με μια τόσο σπουδαία φωνή όπως αυτή του Παπαδόπουλου, αφού το αισθητικό και συναισθηματικό της επίπεδο είναι τουλάχιστον συγκινητικό, αν όχι ανεκτίμητο. Warlord, Manowar, Domine, Crimson Glory, και μόνο η ανάγνωση των κύριων επιρροών του σχήματος προκαλεί δέος και προσδοκίες για ένα αποτέλεσμα επικό και λυρικό, προϊόν του πάθους και του θυμικού. Το θέμα είναι πως αυτές οι προσδοκίες εκπληρώνονται σχεδόν στο απόλυτο, χαρίζοντας στο επικό power metal τον δίσκο που χρειαζόταν, εκείνο το άλμπουμ που ενσαρκώνει πλήρως και τους δύο εκλεκτούς χαρακτηρισμούς του ιδιώματος του, μια δουλειά που μοιάζει προορισμένη να μνημονεύεται σε λίγα χρόνια από τώρα ως ένα από τα κορυφαία δείγματα της εγχώριας σκηνής.

Αρχοντικές ατμόσφαιρες με βασικό πυλώνα αναφοράς το έργο του Βασίλη Πολυδούρη, πομπώδεις και εκλεκτικές ενορχηστρώσεις και αυτόν τον τόσο ελκυστικό μινόρε λυρισμό πανταχού παρόντα, το "Damned For All Time" φαντάζει αλάνθαστο, με αποκορύφωμα το επικό - σε διαθέσεις και διαστάσεις - ομότιτλο τραγούδι του. Σε εκείνο, βρίσκουμε την πλέον ολοκληρωμένη και περιεκτική εικόνα του συνολικού χαρακτήρα της μπάντας, καθώς ταξιδεύουμε από το ευρωπαϊκό power των Blind Guardian και Stratovarius στο αμερικανικό των Iced Earth του "Burnt Offerings", όντας μια σύνθεση που φαντάζει αδιανόητο πόσο αρμονικά και αβίαστα αναπτύσσεται.

"The dream will always be your guide". Με αυτόν το στίχο ολοκληρώνεται το σαγηνευτικό "Scared To Cry", το οποίο κλείνει τη βινυλιακή έκδοση του δίσκου και δείχνει να συνοψίζει υπέροχα τα όσα οδήγησαν στην κυκλοφορία αυτού. Με οδηγό ένα νεανικό όνειρο και την αγάπη τους για έναν ήχο που έφτασε να ακολουθείται μονάχα από μερικούς ρομαντικά ξεροκέφαλους, οι Sacred Outcry κατάφερνουν να κυκλοφορήσουν ένα έργο άφθαρτο και προορισμένο να μείνει εκεί ψηλά, αποτελώντας μετά βεβαιότητας την ποιοτική κορυφή του είδους του για φέτος.

YouTube

  • SHARE
  • TWEET