One Of Nine

Eternal Sorcery

Wolves Of Hades (2023)
Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 10/11/2023
Εντυπωσιακό black metal ντεμπούτο υπό τις ιαχές των στρατιών του Melkor
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η σκοτεινή πλευρά ενός ολάκερου μυθολογικού σύμπαντος όπως αποτυπώνεται στα γραπτά τού J.R.R. Tolkien, ασκεί αδιαμφισβήτητη γοητεία και έλξη, εξίσου ισχυρές με τα κατορθώματα των φυλών του φωτός. Ο Morgoth και η Αράχνη του, οι Nazgul, το Barad - dur και η Mordor, ακόμα και οι ήρωες που ενέδωσαν σε αυτήν και οδήγησαν πόλεις και τον πολιτισμό τους τους σε αφανισμό, εξάπτουν τη φαντασία και υπό προϋποθέσεις κάποιοι συνδέονται μαζί τους, παρουσιάζοντας τις ιστορίες τους. Το εξώφυλλο ξεκαθαρίζει το τοπίο, ομοίως και τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιεί η ανίερη τετράδα από την Angband.

Dagor Bragollach, Nírnaeth Arnoediad, Battle of Tumhalad & The Fall of Gondolin, υπήρξαν νικηφόρες μάχες για τον Melkor και τις στρατιές του, καταστροφικές και οδυνηρές ήττες για τους Συμμάχους. Το soundtrack αυτών των μαχών φέρνει το ντεμπούτο τού μυστηριώδους αυτού συγκροτήματος και είναι ακριβώς όπως θα το φανταζόταν κάποιος: ωμό και επιθετικό, σαν τη γλώσσα και τις εφορμήσεις των Orcs και των Balrogs, σκοτεινά μεγαλοπρεπές σαν τον απόηχο της σφαγής και του χαμού ένδοξων ηρώων, απόκοσμα ατμοσφαιρικό σαν τις κραυγές των νικητών, οι οποίες επέτειναν τον πόνο και τον θρήνο των ηττημένων.

Δεν υπάρχει αχτίδα φωτός ή ελπίδας καμία, η black metal επίθεση που εξαπολύουν καταφθάνει κατά κύματα μέσω ανελέητου riffing και drumming εν είδει ρίψεων από καταπέλτες. Κάπως έτσι χάθηκαν βάναυσα o Fingolfin, ο Fingon και ο Huor, κάπως έτσι ο Hurin αιχμαλωτίστηκε και αλυσοδέθηκε στα ηφαίστεια τού Thangorodrim. Το έπος μπορεί να εκδηλώνεται και με την επικράτηση τού «κακού», καθώς οι εικόνες που δημιουργεί φέρουν έντονα τη συναισθηματική φόρτιση ως απότοκη αδόκητων απωλειών καθ’ οδόν προς την έσχατη μάχη.

Μπορεί να εκφράζονται μουσικά με τρόπους δοκιμασμένους, από Σουηδία μεριά κυρίως, αυτό δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση πάντως την ποιότητα των συνθέσεων. Συνοδεύονται από μπουντρουμίσια - medieval πλήκτρα, τα σκιώδη και τα δυσοίωνα που σέρνουν ξωπίσω τους τον ψόφο και τη σήψη. Τα δε ακουστικά κιθαριστικά αρπίσματα τους ακούγονται σαν προμήνυμα καταστροφής, που συνδυαζόμενα με μια σχετικά μοντέρνα παραγωγή - δίχως να της λείπει η απειλητική μουντάδα - βάζουν τον ακροατή ως παρατηρητή και καταγραφέα γεγονότων στις πλαγιές των Iron Mountains.

Αν κάποια στιγμή πιάσατε τον εαυτό σας να εξάπτεται και να αποδέχεται έστω και προσωρινά την επικράτηση του Άρχοντα του Ψεύδους που αψήφισε τον δημιουργό του, επαναστάτησε εναντίον του, αιματοκύλισε αγαπημένα σας μέρη και τσάκισε σαν φυλλαράκια δέντρων ηρωικές μορφές των Noldor και των Ανθρώπων, τούτο το ντεμπούτο δε θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Μάλλον το αντίθετο: "But upon all whom you love my thought shall weigh as a cloud of Doom, and it shall bring them down into darkness and despair".

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET