Ministry

Hopium For The Masses

Nuclear Blast Records (2024)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 01/03/2024
Οι industrial metal θρύλοι παραμένουν επίκαιροι και πεισματικά προσφέρουν άλλο ένα δίσκο άξιο ενασχόλησης
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Δεν ξέρω πλέον τι άλλο μπορεί να ειπωθεί για τον Al Jourgensen και τους Ministry. Σε τέσσερις δεκαετίες, ο μουσικός έχει καταφέρει, περνώντας το σχήμα από διάφορες φάσεις και δοκιμασίες, να αφήσει μια πελώρια και επιδραστική κληρονομιά στο ευρύτερο industrial ιδίωμα. Πλέον, με το σχήμα να διανύει εδώ και περίπου μια δεκαετία μια περίοδο σταθερότητας από όλες τις απόψεις, οι απαιτήσεις από ένα νέο δίσκο των Ministry θαρρώ πως είναι πλέον ξεκάθαρες. Με βάση αυτές, το "Hopium For The Masses" είναι σαφές πως κινείται στο πλαίσιο που έχουν ορίσει οι Ministry.

Ο διάδοχος του προ τριετίας "Moral Hygiene" διαθέτει όλα τα αναγνωρίσιμα στοιχεία του σημερινού ήχου των Ministry. Τίγκα metal παραγωγή ειδικά στα τύμπανα, ένα μοντέρνο ηχητικό τείχος από τις κιθάρες, mid-tempo ταχύτητες επί το πλείστον, τον Jello Biafra ("Aryan Embarassment"), samples, πιασάρικα τσιτάτα και εφέ από τον μπάρμπα-Al. Παραμένει επίκαιρο και μάλιστα αφουγκράζεται με έναν ιδιαίτερα εκτιμητέο τρόπο την παρούσα πραγματικότητα στις δυτικές κοινωνίες. Πώς αλλιώς θα μπορούσα να σχολιάσω ένα δίσκο βετεράνων που ξεκινά με κομμάτι ονόματι "B.D.E." (σ.σ. "big dick energy" - εμφανής ειρωνική εναντίωση στη σύγχρονη τοξική αρρενωπότητα και πατριαρχία), αλλά δεν παραμερίζει το ταξικό στοιχείο, όταν μια από τις καλύτερες συνθέσεις του είναι το γρήγορο "Just Stop Oil", με όνομα παρμένο από το αντίστοιχο κίνημα;

Οι Ministry με το "Hopium For The Masses" πετυχαίνουν μια λεπτή μα κρίσιμη ισορροπία. Ηχούν στιβαροί και ποιοτικοί, αλλά όχι βαρετοί. Δεν συγκλονίζουν, αλλά και δεν απογοητεύουν. Με άλλα λόγια, κυκλοφορούν ένα άλμπουμ που σε αφορά ακόμη και αν θεωρείς πως δεν θα αλλάξει η άποψή σου για τα πεπραγμένα της μπάντας. Και ναι, η νοσταλγία με τον τυφώνα του "TV Song" είναι καταφανής, αφού το συγκρότημα ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την πεπατημένη οδό. Όταν έρθει η ώρα όμως του "New Religion", με το riff του να κερδίζει τις εντυπώσεις, τότε καθίσταται σαφές πως το συγκρότημα έχει ακόμα πράγματα να προσφέρει.

Φυσικά, όσο οι ακροάσεις προχωρούν, ο ανανεωτικός αέρας που φέρνει το νέο άλμπουμ των Ministry κωπάζει σχετικά εύκολα. Με ενδιαφέρουσες αν και άνισες στιγμές όπως το "It’s Not Pretty", το διαφορποιημένο funky "Cult Of Suffering", ή το, γεμάτο παρελθοντικά δάνεια σε πετυχημένη εφαρμογή, "Goddamn White Trash", το "Hopium For The Masses" είναι ένας δίσκος γεμάτος αντιθέσεις για τους Αμερικανούς. Εν έτει όμως 2024, δεν μπορείς να ζητήσεις και πολλά περισσότερα από όσα σου προσφέρει η μπάντα σε αυτό το άλμπουμ.

Όπως αποκάλυψε ο ιθύνων νους Jourgensen, πιθανώς να φτάνουμε κοντά στο φινάλε των Ministry. Με το πολύ ένα δίσκο, αν πιστέψουμε τα λεγόμενα του μουσικού, να απομένει για να ρίξει αυλαία μια εμβληματική δισκογραφία, οι Ministry πλέον είναι ένα σεβαστό metal act με δυναμική, κοινό, και τα φώτα πάνω του όταν το επιλέξει. Στο "Hopium For The Masses" οι Ministry μας υπενθυμίζουν όλες τους τις αρετές και δίχως να επαναπαύονται προσφέρουν ακόμη στιγμές συγκίνησης, εγρήγορσης, και κυρίως λόγους να χαμογελάμε όσα άτομα ακόμα τους εμπιστευόμαστε. Διόλου ασήμαντο για ένα τέτοιο σχήμα. Ο νέος δίσκος των Ministry, με τις ατέλειές του, θα αποτελεί μια από τις τελευταίες ευχάριστες αναμνήσεις ενός τεράστιου συγκροτήματος. Μην το προσπεράσεις.

  • SHARE
  • TWEET