Millenium

The Best Of... And More

Frontiers (2005)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 15/05/2005
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

1995. Είμαστε ήδη στα μέσα της δεύτερης πιο επιδραστικής δεκαετίας για την αγαπημένη μας μουσική. Τη χρoνιά εκείνη το άγνωστο αμερικάνικο group Eyewitness είναι από τα πρώτα που υπογράφουν με την αγγλική εταιρία Now And Then Records, μια εταιρία που εξειδικεύεται στο μελωδικό / ραδιοφωνικό AOR και hard rock. Ο ιδρυτής του group είναι ο πολύ γνωστός μας Ralph Santolla (ex-Death, Iced Earth) o οποίος βλέπει ότι ο τρόπος που του άρεσε να εκφράζεται αρχικά είχε αρκετή απήχηση στον κόσμο. Το υπόλοιπο group συμπλήρωναν οι Todd Plant (φωνή), Oliver Hudson (drums) και Steve Hudson (μπάσο).

Η πρώτη δισκογραφική δουλειά τους ήταν ένα πολύ καλό δείγμα ευρωπαϊκού μελωδικού metal το οποίο έδειχνε ότι το group είχε πολύ μέλλον. Δυστυχώς όμως με τη δεύτερη κυκλοφορία τους το 1996 τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Η καριέρα τους πήρε ξαφνικά την κατιούσα. Έτσι αποφάσισαν να αλλάξουν μουσικό ύφος και πορεία και να γίνουν ακόμα πιο μελωδικοί, ίσως και μαλακότεροι συνθετικά, επιδιώκοντας να ξανατραβήξουν επάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Εν έτει 1997 και αφού η καινούργια χιλιετία πλησίαζε αποφάσισαν να ξεκινήσουν από το μηδέν: Αλλάζουν το όνομα τους σε Millenium (με ένα n για να αποφύγουν την οποιαδήποτε σύγκριση με ότι αφορούσε τη λέξη, πρωτότυπο δεν νομίζετε;) και μεταμορφώνουν τον ήχο τους σε πιο "πιασάρικο" και μελωδικό, σε σχέση με το παρελθόν τους, χρησιμοποιώντας και περισσότερα πλήκτρα. Έτσι με την πρώτη ομότιτλη κυκλοφορία τους το 1997 σιγά-σιγά "έφεραν" το όνομα τους σε πιο γνωστά μονοπάτια. Από κει και πέρα κυκλοφορήσαν αλλά 2 albums, τα "Angelfire" (1999) και "Hourglass" (2000) αποδεικνύοντας ότι μάλλον ήταν σωστή η αλλαγή ονόματος και μουσικού ύφους.

Κατά τη διάρκεια και των 2 μετέπειτα albums υπήρχαν και σοβαρές αλλαγές στο line-up του σχήματος. Στο "Angelfire" την δεύτερη κιθάρα ανέλαβε ο Shane French και το μπάσο ο Manfred Binder, και στο "Hourglass" το μικρόφωνο ανέλαβε ο Jon Lande, ο οποίος ήταν ήδη γνωστός από τη "θητεία" του στους Vagabond, The Snakes, Ark, Mundanus Imperium και Uli Jon Roth. Η κίνηση αυτή εκ πρώτης έκανε μεγάλη αίσθηση αλλά "ξεχάστηκε" γρήγορα μια και το "Hourglass" είναι κατά γενική ομολογία οπαδών και κριτικών το καλύτερο album του group. Η μπάντα εν έτει 2004 αποφάσισε να βγάλει καινούργιο δίσκο σε καινούργια εταιρία. Έτσι η μέχρι πρότινος εταιρία τους, Frontiers ,θέλησε να κυκλοφορήσει ένα best of της μπάντας σαν τελευταίο "φόρο τιμής" σ' αυτό το πολύ αξιόλογο group. Το best αποτελείται από 2 cd's. Στο πρώτο εξ' αυτών τα πρώτα 6 κομμάτια είναι από το "Hourglass" και τα υπόλοιπα 8 από το "Angelfire". Το δεύτερο cd περιέχει 4 κομμάτια από την πρώτη τους δουλειά, "Μillenium", και από κει και πέρα ξεκινούν οι ευχάριστες εκπλήξεις: 4 πολύ καλές διασκευές σε old time classics τραγούδια ("On And On" - MSG», "Love Is Like Oxygen" - Sweet, "Jane" - Jefferson Starship και "I Surrender" - Rainbow), 2 ακυκλοφόρητα κομμάτια από τις ηχογραφήσεις του "Hourglass" και 4 demo κομμάτια από την επερχόμενη τελευταία δουλειά της μπάντας, "Jericho". Όπως είναι κατανοητό το 2ο cd είναι πραγματικός θησαυρός.

Οι Μillenium σίγουρα δεν είναι το group του νέου "Μillenium". Είναι όμως μια από τις καλύτερες προτάσεις στο χώρο του μελωδικού hard rock / rock / AOR. Οι όποιοι οπαδοί τους υπάρχουν στην Ελλάδα σίγουρα έχουν αγοράσει την συλλογή κυρίως λόγω των πολλών ακυκλοφόρητων κομματιών. Οι υπόλοιποι -κυρίως οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου μουσικού είδους- καλό είναι να έχουν στη δισκοθήκη τους το εν λόγω album μιας και αποτελεί μιαν άκρως αντιπροσωπευτική συλλογή της μέχρι τώρα δουλειάς του group. Επενδύστε άφοβα!

  • SHARE
  • TWEET