Marthe

Further In Evil

Southern Lord (2023)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 19/10/2023
Πολυαναμενόμενο, ατμοσφαιρικό, οργισμένο, επικό, βάρβαρο, metal, punk, γλυκό, ένα ντεμπούτο που οφείλεις να ακούσεις
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ομολογουμένως, το "Further In Evil" αποτελεί ένα από τα πλέον πολυαναμενόμενα metal ντεμπούτα των ημερών μας, προσωπικά μιλώντας. Το epic/doom/black/crust σχήμα της Marzia, γνωστής και ως κιθαρίστριας των σπουδαίων Ιταλών post-punks Horror Vacui, είχε κερδίσει εντυπώσεις με το EP "Sisters Of Darkness" πίσω στο 2020. Γεγονός που πιστοποιήθηκε και από τη «μεταγραφή» του σχήματος στη Southern Lord.

Συνεπώς, η άφιξη του "Further In Evil" είναι πλέον λογικό να απασχολεί αρκετά άτομα που παρακολουθούν τις εξελίξεις του extreme underground. Σχολιάζοντας τον άρτι αφιχθέντα δίσκο, η Marzia είχε αποκαλύψει πως δεν σκόπευε να αλλάξει την επική, σκοτεινή και βαριά προσέγγισή της. Όπως αποκαλύπτει και το σχετικό Δελτίο Τύπου, θεματικά το άλμπουμ πραγματεύεται ένα ταξίδι στο σκοτάδι και τη μοχθηρότητα του κόσμου, με απώτερο στόχο την ψυχική ενδυνάμωση και θωράκιση του χαρακτήρα. Στιχουργικά, το "Further In Evil" στοχεύει όχι στην αυτοθυματοποίηση ή την αδυναμία, αλλά στην παροχή μιας πλατφόρμας που μετατρέπεται σε φωνή για όποιο άτομο θεωρεί πως πνίγεται από την κοινωνική αποξένωση και αδικία.

Μουσικά, το "Further In Evil", σύμφωνα με τη Marzia απομακρύνεται από τις anarcho-punk ρίζες της και βουτάει περισσότερο στις crust/metal επιρροές της. Αντλεί επίσης έμπνευση από την καλλιτεχνική εξωτερίκευση της οργής όπως ορίστηκε από το riot grrrl κίνημα, δημιουργώντας έτσι μια ζώνη ασφάλειας, ένα χώρο που παρέχει γαλήνη, όπου κάθε ξέσπασμα, μουσικό ή μη, αντανακλά μεν ως καθρέπτης αλλά δεν παρέχει μια αντιδραστική εσωτερίκευση. Το "Further In Evil", όταν κλείσει τον κύκλο του, με μια φανταστική διασκευή στο "Sin In My Heart" των Siouxsie & The Banshees (αν σκεφτήκατε τους Gulch είστε αλητήρια όντα), θα έχει λειτουργήσει ως ένα κινηματογραφικό, επικό punk/doom έπος.

Ηχητικά μιλώντας, η ίδια η Marthe ορίζει το σχήμα της ως μια συνένωση των επικών Bathory με Amebix και Tiamat. Αλλιώς, σκέψου τις Gallhammer να συναντούν τους Pagan Altar. Τους Darkthrone της τελευταίας 15ετίας να βρίσκουν τους Axegrinder. Το εντεκάλεπτο εναρκτήριο "I Ride Alone" είναι βουτηγμένο στη γοτθική απόγνωση, πλανάται ως βαμπίρ πάνω από τα συντρίμμια, μετατρέποντας με τα γδαρμένα φωνητικά και τα leads ένα αργό βηματισμό σε ένα απολαυστικό κρεσέντο εκτόνωσης. Στο "Dead To You" οι stenchcore επιρροές βγαίνουν στο προσκήνιο και βρίσκονται υπό την ένδειξη του μαύρου σημαδιού, αλλά στο ομότιτλο κομμάτι έρχεται η πρώτη μεγάλη στιγμή. Από τον εναρκτήριο καλπασμό που θυμίζει βλοσυρούς Candlemass, το σύντομο έπος μετατρέπεται, χάρη στα καθαρά υμνητικά φωνητικά σε ένα λυτρωτικό κάλεσμα στη μάχη ενάντια στην καταπίεση.

Αυτές οι επικομεταλλικές πινελιές, είτε σε ρυθμικά μέρη, είτε σε σύνθια και φωνητικά, είναι που δίνουν στο "Further In Evil" μια αγνή αλλά και άγρια ομορφιά. Παράλληλα, με το ντεμπούτο LP της, η Marthe δεν διστάζει να συναντήσει τον παγανισμό των Bathory σε ένα μαγικό, αποκρυφιστικό σταυροδρόμι με την obscure-ίλα των Amebix. Στο σαγηνευτικό "To Ruined Altars", μια εσάνς Blood Ceremony εμφανίζεται, και ένα πνεύμα αρχίζει και καλπάζει νικητήρια προς την απόλυτη έξοδο. Το escapism, μέσα σε μια φωτισμένη νύχτα από τις φλόγες του πολέμου και της τελετής, μετατρέπεται σε κάτι ουσιώδες, καθόλου προσποιητό.

Πράγματι, το "Further In Evil" είναι ένα ειλικρινές άλμπουμ. Φυσικά, αυτό δεν αρκεί και ούτε απαιτεί προϋπόθεση για να εκτιμηθεί. Το ντεμπούτο της Marthe, δεν θα αλλάξει τις ισορροπίες του ιδιώματος, της σκηνής, του underground. Εκτός αν το προσεγγίσεις κριτικά, με ανοιχτή καρδιά και αυτιά, θα δεις πίσω από τους μαύρους μονόλιθους που υψώνει, μια σχεδόν ποιητική αφέλεια και μια πηγαία ορμή. Κοινώς, ένα αργό, επικό, βρώμικο, καθαρτικό, βαρύ και σκοτεινό metal άλμπουμ που έχει κάτι το εθιστικό να πλανάται από πάνω του. Στηρίζουμε δίχως δεύτερη σκέψη.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET