Lynyrd Skynyrd

God & Guns

Roadrunner Records (2009)
Από τον Αντώνη Μουστάκα, 13/12/2009
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Αμερικάνικος Νότος, Τέξας, μπάρμπεκιου, οπλοχρησία και ατελείωτοι αυτοκινητόδρομοι. Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί κατάφατσα με τις παραπάνω αναφορές στην μουσική ή στο κινηματογράφο; Η επιρροή γενικώς της από το Hollywood (& από τις ΗΠΑ γενικότερα) προερχόμενης τέχνης και κουλτούρας στον τρόπο ζωής είναι εμφανέστατη στις περισσότερες χώρες  του κόσμου, ενώ σε όσες άλλες  τα καθεστώτα προσπάθησαν να στήσουν προστατευτικούς «τοίχους» το μόνο που κατάφεραν ήταν να δημιουργήσουν απωθημένα (τι πιο λατρευτό από το απαγορευμένο;) Οι Ανατολικογερμανοί που κυκλοφορούν πλέον όλοι με μπλουτζίν αφού η κομμουνιστική κυβέρνηση το είχε κάποτε απαγορεύσει και οι Ιάπωνες οι οποίοι κάνουν επεμβάσεις για να στρογγυλεύσουν τα μάτια τους δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα  της επιρροής αυτής. Η Ελλάδα από την πλευρά της, όντας χώρα με αναφορές και αντιλήψεις προερχόμενες τόσο από Ανατολάς όσο και από Δυσμάς, στεκόταν πάντα μπερδεμένη μεταξύ των 2 κόσμων. «Θέλω να γίνω σαν Αμερικάνος, μ' αρέσει στα κρυφά κι ο Μητροπάνος» & «…από ρεμπέτισσα το παίζεις rock n' roll, και νινανάι, ώπα, γιάβρουμ και αμάν, ακούς Βιτάλη, Σούκα και Duran Duran» μάς τραγούδησαν οι Πανούσης & Γιοκαρίνης πριν κάποια χρόνια περιγράφοντας το συγκεκριμένο μπέρδεμα του νεοέλληνα.

Ένα λιθαράκι, της από Δύσης ερχόμενης κουλτούρας μας ανήκει και σε μια αγαπημένη μπάντα του Αμερικάνικου Νότου, τους θρυλικούς Lynyrd Skynyrd που μετέφεραν (και συνεχίζουν να το κάνουν μέχρι σήμερα) σε όλο τον κόσμο την αγάπη για ελευθερία, την απλότητα και τις αμερικανικές παραδοσιακές αξίες με όχημα τη rock μουσική. «Η μητέρα μού είπε να είμαι απλός άνθρωπος» και «ο ουρανός είναι μπλε στην Alabama»  τραγούδαγαν στα 70's και πιστέψτε με στο τελευταίο τους άλμπουμ δεν ταρακουνούν τα νερά της ιδεολογικής τους λίμνης.

Η νέα δουλειά, της χτυπημένης βαριά από τη μοίρα μπάντας (έχασε ακόμα δύο μέλη φέτος), με τίτλο "God And Guns" είναι μια ωδή στην απλότητα, την πίστη στο Θεό και τον αμερικάνικο «νότιο» τρόπο ζωής. Μέσα στα δώδεκα τραγούδια της απλής έκδοσης (στην διπλή έκδοση περιέχονται άλλες τρεις νέες συνθέσεις αλλά και τρεις ζωντανές εκτελέσεις παλαιότερων classics) οι Skynyrd μιλούν για την αγάπη και τις σχέσεις ("Unwrite That Song"), τον Θεό και τα όπλα ("God And Guns"), τους οπαδούς τους ("Skynyrd Nation") και τον απλό - οικογενειακό τρόπο ζωής ("Simple Life", "Southern Ways"). Οι καλύτερες όμως στιχουργικά στιγμές του άλμπουμ προέρχονται από τα τραγούδια που μιλούν για τις απώλειες της μπάντας και για τη ζωή στο δρόμο. "I guess I've lost everything I've had / But I'm not dead, at least not yet / Still alone, still alive, still unbroken" τραγουδούν στο "Still Unbroken" ενώ στο "Gifted Hands" τιμούν υπέροχα «τα χέρια» του εκλιπόντος Billy Powell που μας χάριζαν χρόνια την υπέροχη μελωδία του "Free Bird".

Σε αντίθεση με την στιχουργική του, το "GAG" μουσικά ακούγεται φρεσκότατο και μοντέρνο. Το χεράκι τους εδώ έχουν βάλει οι κύριοι John 5 & Rob Zombie που συνεργάστηκαν και έδωσαν τις ιδέες τους σε κάποια τραγούδια (ακούστε το φοβερό Zombικό blues "Floyd" και θα τις καταλάβετε αμέσως! ). Η παραγωγή είναι γενικώς πολύ δυναμική με τις κιθάρες πολύ ψηλά (οι Rossington & Medlocke είναι πρωταγωνιστές μαζί φυσικά με τον Johnny Van Zant στα φωνητικά, που μας συγκινεί θυμίζοντάς σε σημεία έντονα τον αδερφό του Ronnie) ενώ τα πλήκτρα μοιάζουν λιγάκι χαμένα στο background.

Στο σύνολό της η νέα αυτή δουλειά ξεπερνάει κατά πολύ τα standards των δισκογραφικών επιστροφών μεγάλων ονομάτων. Χωρίς fillers αλλά με πανέμορφες δυναμικές συνθέσεις και συναισθηματικές «easy listening» (με την πολύ καλή έννοια του όρου) μπαλάντες, οι Skynyrd δείχνουν δυνατοί 36 χρόνια μετά το ντεμπούτο τους, έστω και με μόλις ένα ιδρυτικό μέλος (Gary Rossington) στην σύνθεσή τους. Το άλμπουμ σε κερδίζει με το πρώτο άκουσμα και το μόνο στοιχείο που ίσως να ενοχλήσει μερίδα του κοινού στο "God And Guns" είναι η εντελώς right-winged φιλοσοφία που το διακατέχει. Ξεπεράστε το σκεπτόμενοι την αξία της αντίθετης άποψης και αναγνωρίζοντας τις εντελώς ξένες για εμάς συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή τους, από την Florida ερχόμενους, Skynyrd.

15 seconds review (εμπρός στο ροκ ψυχίατρο):

"Still Unbroken":  Still rocking us
"Simple Life": …for all the Simple Men
"Little Thing Called You": Bad woman blues
"Southern Ways": Sweet Alabama Revisited
"Skynyrd Nation":  Proud to belong in it
"Unwrite That Song":  Perfect song ...un-writing!
"Floyd": Horror blues for a "Zombie"
"That Ain't My America": No God & Guns = No America?
"Comin' Βack For More": Persistent lover's rock
"God & Guns":  That is Skynyrd's America
"Storm":  "…there's a light at the end for you my friend" (R.I.P Ean Evans)
"Gifted Hands":  "…he played the 'bird, played it for free" (R.I.P Billy Powell)
  • SHARE
  • TWEET