Lemmy

Damage Case

Sanctuary (2006)
21/03/2006
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Εάν σας ρωτάγανε ποιανού τη φωτογραφία θα βάζατε σε μια εγκυκλοπαίδεια δίπλα στη λέξη ροκ, τι θα απαντούσατε; Χωρίς πολύ σκέψη ένα από τα πρώτα ονόματα που έρχονται στο μυαλό είναι αυτό του Κύριου Ian Fraser Kilmister, ευρύτερα γνωστού ως Lemmy. Εδώ έχουμε μια συλλογή που περιλαμβάνει 31 κομμάτια, είναι ουσιαστικά κάτι σα μουσική βιογραφία και περιγράφει 40 χρόνια πορείας ενός ανθρώπου που ακόμα και στα 60 του αποτελεί σημείο αναφοράς για τον σκληρό ήχο.

Το πρώτο cd ξεκινάει με 3 τραγούδια των Rockin' Vickers τα οποία ουσιαστικά είναι ένα κράμα Beatles, χαρωπών ρεφρέν και μιας υποβόσκουσας και εντελώς αποπροσανατολισμένης (είμαστε μόλις στο 1966...) punk αισθητικής. Εντάξει... όλοι από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν, έτσι;

Στην πορεία τελειώνει η ιστορία με τους Vickers, γίνεται roadie του μέγιστου Hendrix και το 1968 βρίσκει τον Sam Gopal με τον οποίο κυκλοφορεί το "Escalator". Οι μελωδικές ερμηνείες του στα φωνητικά είναι σαφώς τελείως διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει όλοι με τους Motorhead. Τα 2 κομμάτια που συμπεριλαμβάνονται στη συλλογή δείχνουν την κατεύθυνση του Lemmy προς το Hendrix-ικό rock 'n' roll αλλά και προς την ψυχεδέλεια.

Φτάνουμε λοιπόν στο σωτήριον έτος 1971 όπου και βρίσκει τους Hawkwind. Τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά. Με κομμάτια όπως τα "The Watcher" και "Silver Machine" και δίσκους που αποτελούν φάρο για τη ροκ μουσική για τα επόμενα χρόνια αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του σε ένα από τα σημαντικότερα σχήματα του γαλαξία. Το 1975 απολύεται από τη μπάντα του, έχοντας όμως προλάβει να γράψει και να ηχογραφήσει το "Motorhead" (η συγκεκριμένη εκτέλεση που περιλαμβάνεται εδώ ίσως είναι και η καλύτερη). Motorhead... φανταστείτε να μην υπήρχε αυτό το συγκρότημα. Φανταστείτε να μην είχατε ακούσει ποτέ τα "Damage Case", "Iron Horse", "Killed By Death" (και τα 3 περιλαμβάνονται εδώ).

Συνεχίζοντας την ακρόαση του cd συνειδητοποιείς πως «ακούς» την ιστορία ενός ανθρώπου που ζει και αναπνέει για το rock 'n' roll. Ακούστε τα "Please Don't Touch" (που προέκυψε από τη συνεργασία των Motorhead με τις Girlschool), "Over The Top" και θα καταλάβετε. Επίσης, στη συλλογή αυτή μπορεί κανείς να βρει κάποιες διασκευές κλασσικών κομματιών όπως τα "The Trooper" των Iron Maiden, "Thirsty And Miserable" των Black Flag, "Enter Sandman" και "Whiplash" των Metallica . Κερασάκι στην τούρτα οι συνεργασίες του Lemmy με τους The Damned, την Wendy O'Williams, τους Probot αλλά και τους Slim Jim και Danny B. (με αυτούς τους δύο τελευταίους κυκλοφόρησε δίσκο το 2003). Και έχει ακόμα πράγμα...

Punk, rock 'n' roll, heavy metal, αλκοόλ, ναρκωτικά, γυναίκες... νομίζω πως όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν εδώ τη συλλογή η οποία αποτελεί μια ελκυστικότατη επιλογή για κάθε φίλο της ροκ. Εάν λοιπόν θέλετε να αποκτήσετε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τον frontman των Motorhead, επενδύστε και δε θα χάσετε. Cheers!

  • SHARE
  • TWEET