King Buffalo

The Burden Of Restlessness

Stickman Records (2021)
Από τον Κώστα Σακκαλή, 07/06/2021
Μπορεί να τους καθιερώσει ως σημαντική μορφή του σύγχρονου heavy psych αλλά όχι ακόμα να τους στείλει στην κορυφή
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Με τα συγκροτήματα που θεωρούν ΕΡ κυκλοφορίες των 40 λεπτών (αυτή η μάστιγα!) είναι δύσκολο να καταλάβεις ποια άλμπουμ ανήκουν στη βασική δισκογραφία τους και ποια είναι περιφερειακά. Υπό αυτή την οπτική ας θεωρήσουμε λοιπόν ότι τούτη εδώ είναι η τρίτη «κανονική» studio δουλειά των Αμερικανών που ακολουθεί το θαυμάσιο "Longing To Be The Mountain" του 2018, το καταπληκτικό "Dead Star EP" του 2020 και το ζωντανό "Live At Freak Valley" της ίδιας χρονιάς.

Έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη του συγκροτήματος όπως αποτυπώνεται στο φετινό δίσκο αφού, υπό μία έννοια, φαίνεται να ακολουθούν μη γραμμική πορεία σε σχέση με τα περισσότερα συγκροτήματα ανάλογου ευρύτερου ύφους (π.χ. Elder). Ενώ δηλαδή οι περισσότεροι κινούνται από τον πιο βαρύ ήχο και τις πιο σφιχτές συνθέσεις σε πιο χαλαρά, ατμοσφαιρικά τραγούδια, οι King Buffalo φαίνεται να παλινδρομούν ανάμεσα σε όλες αυτές τις επιρροές. Το "Longing To Be The Mountain" φορούσε φυσικά περήφανο τις stoner καταβολές τους όπως είχαν φανεί ξεκάθαρα από το ντεμπούτο τους, ενίσχυε την τραγουδοποιία και το μελωδικό, ψεχεδελικό στοιχείο σε σχέση με το ρυθμικό stoner με ολίγη από desert με το οποίο συστήθηκαν. Το "Dead Star" από την άλλη πήγαινε ένα βήμα παραπέρα με πιο έντονα 70s στοιχεία, μεγαλύτερη έμφαση στις ατμόσφαιρες (μέχρι και Tangerine Dream επιρροές θα έβρισκε κάποιος) και σαφή κλίση προς τη psych πλευρά του heavy psych που κατά κόρον εκπροσωπούν. Η φετινή τους δουλειά είναι πιο κοντά στο "Longing To Be Your Mountain" αλλά αυτή τη φορά τα heavy και ψυχεδελικά στοιχεία τους συνεπικουρούνται από εξίσου heavy prog προσέγγιση με τους Tool να είναι μία προφανής αν και όχι υπερβολικά εμφανής επιρροή.

Πίσω από όλα αυτά τα συστατικά που κατά καιρούς χρησιμοποιούν, παραμένει μία βασική και επιτυχημένη συνταγή που θέλει τις χαμηλές συχνότητες να κυριαρχούν εμφατικά και δυνατά, σποραδικά πλήκτρα να στρώνουν ήχους και κυρίως παλλόμενα riff και κυκλικές φράσεις να προστίθενται αφειδώς σε κάθε τραγούδι. Γενικά η μουσική που φτιάχνουν πάει πέρα από την έτσι κι αλλιώς τεράστια δυναμική ενός power trio, υπάρχει φυσικά και αρκετή από τη μαγεία του studio στο τελικό αποτέλεσμα. Τα τραγούδια τους έχουν την τάση να εκτείνονται σε μεσαίες διάρκειες χωρίς αυτό να υποστηρίζεται απαραίτητα από μία συγκεκριμένη συνθετική δομή, γεγονός που σχεδόν επιβάλει μία συνετή jam προσέγγιση και σίγουρα δε βλάπτει ότι η (μικρών δυνατοτήτων) φωνή ξέρει να εκμεταλλεύεται όλα τα εκφραστικά πλεονεκτήματά της και με τη βοήθεια ενδιαφέρουσας στιχουργικής κρατάει το ενδιαφέρον ψηλά.

Η κατάληξη είναι ένας δίσκος απολαυστικός κατά την ακρόαση, με σχεδόν ισάξια τραγούδια αν και τα "Locusts" και "Loam" θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν του συνόλου χωρίς ενοχές. Από την άλλη οι προηγούμενες δουλειές των King Buffalo μας είχαν προετοιμάσει για ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα προς τα εμπρός, κάτι νέο και πιο συναρπαστικό, που μάλλον δεν είναι αυτή η κυκλοφορία. Για να το θέσουμε διαφορετικά, μπορεί να τους καθιερώσει ως σημαντική μορφή του σύγχρονου heavy psych αλλά όχι ακόμα να τους στείλει να συγκατοικήσουν στην κορυφή του. Δεν πειράζει, θα στροφάρει αρκετές φορές στο πικάπ μας μέχρι, αργά ή γρήγορα, να έρθει αυτό που άθελά τους μας έχουν υποσχεθεί.

  • SHARE
  • TWEET