John Waite

Downtown Journey Of A Heart

Frontiers (2006)
09/08/2006
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ήταν χειμώνας του 1975 όταν ο John Waite πρωτοεμφανίζεται με τους The Babys. Κάποιες παρθενικές live εμφανισούλες σε τοπικά clubs του Λονδίνου με επιρροές από Free, Small Faces και Humble Pie άρχισαν να τραβάνε το ενδιαφέρον μερικών υπευθύνων του χώρου. Η χροιά και η μελωδικότητα της φωνής του J. Waite άφηνε υποσχέσεις για καριέρα...

Έτσι λοιπόν φτάνουμε στο 1977 όπου ο παραγωγός B. Ezrin (Kiss) αναλαμβάνει το πρώτο album των "μωρών"! Τον Ιανουάριο του '77 κυκλοφορεί το ομώνυμο ντεμπούτο τους με σύνθεση: J. Waite (vocals, bass), W. Stocker (lead guitar), T. Brock (drums) και M. Corby (rhythm guitar,keyboards). Σε σύντομο χρονικό διάστημα, το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, κυκλοφορούν και το δεύτερο τους album με τίτλο "Broken Heart". "Isn't it time" το πρώτο χιτάκι τους. Έναν περίπου χρόνο αργότερα κυκλοφορεί το τρίτο τους album "Head First" με κάποιες ψιλοαλλαγούλες στη σύνθεση και με παραγωγό τον R. Nevison. Το πιασάρικο ραδιοφωνικό hit "Every Time I Think Of You" σπάει ταμεία κι ανεβαίνει στα charts!

Ύστερα από δύο χρόνια δισκογραφικής απουσίας και πολλών live εμφανίσεων, επιστρέφουν το 1980 με νέο αίμα, φρέσκες συνθέσεις και την απίστευτη παραγωγή που μόνο ένας K. Olsen (Europe) θα μπορούσε να τους προσφέρει. Η σύνθεση: J. Waite (vocals), W. Stocker (guitars), T. Brock (drums), R. Phillips (bass) και ο γνωστός σε όλους μας από τη θητεία του στους Journey, J. Cain (keyboards). Πάλι δύο albums μέσα σε έναν χρόνο. Ιανουάριο το "Union Jacks" και Οκτώβρη το "On The Edge". Οι The Babys είχαν εδραιωθεί πλέον για τα καλά στον a.o.r. 'n' ballad χώρο!

Το 1982 ο κύριος (πλέον) J. Waite αποφασίζει να τραβήξει μόνος κουπί κι έτσι κυκλοφορεί το πρώτο του solo album, "Ignition". Δύο χρόνια αργότερα, κι αρκετά πιο ώριμος μουσικά, κυκλοφορεί το "No Brakes". To "Missing You" (το οποίο είναι το "Every Time I Think Of You" αναπλασμένο...) φτάνει στο νούμερο 1 στα διεθνή charts και μετά από 22 χρόνια παραμένει μία από τις κλασικότερες μπαλάντες όλων των εποχών! "Tears" και "Euroshima" τα επόμενα χιτάκια της κυκλοφορίας αυτής. 1985 και κυκλοφορεί το "Mask Of Smiles" με το παράδοξο να περιέχεται εδώ το τραγούδι "No Brakes" αντί στο ομότιτλο album. Ακόμη ένα χάρμα μελωδιών και όμορφων συνθέσεων! Το πρώτο μέρος και βασικότερο της solo καριέρας του J. Waite κλείνει το 1987 με το επίσης πολύ καλό "Rovers Return".

Παίρνοντας τους πρώην Babys J. Cain και R. Phillips, o J. Waite έρχεται σε επαφή με τους N. Schon (Journey) και D. Castronovo (ex-Wild Dogs, Journey) για να δημιουργήσουν τη super μπάντα Bad English! Το 1989 κυκλοφορούν το ομώνυμο ντεμπούτο τους και το 1991 το "Backlash". Και τα δύο albums ήταν υπέροχα κι αποτελούν must για κάθε δισκοθήκη. Παρ' όλη τη συνθετική βοήθεια ηχηρών ονομάτων όπως οι M. Spiro, D. Warren και R. Ballard, την παγκόσμια επιτυχία της εκπληκτικής μπαλάντας "When I See You Smile" και το μεγαλείο του συγκεκριμένου project, δυστυχώς το μαγικό αυτό παραμύθι δεν κράτησε, η μπάντα διάλυσε κι ο J. Waite ξανάρχισε solo καταστάσεις.

Ύστερα από αρκετή ξεκούραση και αποχή, το 1995, ξαναεπιστρέφει με το πέμπτο του προσωπικό album, "Temple Bar". Ακολουθούν τα "When You Were Mine" (1997), "Figure In A Landscape" (2001) και "The Hard Way" (2004). Για να φτάσουμε τελικά στο 2006 και το "Downtown Journey Of A Heart". O John Waite διασκευάζει John Waite! Ένα μικρό tribute στην καριέρα του... Σαφώς η αξία του J. Waite αναμφισβήτητη! Μία από τις πιο ζεστές και εκφραστικότερες φωνές all around the world, με τεράστια θητεία και εμπειρία στο συγκεκριμένο είδος μουσικής. Από έναν τέτοιου μεγέθους όμως καλλιτέχνη προσωπικά περιμένω κι έχω την απαίτηση να μου προσφέρει κάτι καινούργιο, κάτι ανανεωμένο, κάτι το πιασάρικο που θα με κάνει να ταξιδέψω στις όμορφες μελωδίες του για ακόμη μία φορά κι όχι απλά μερικά αναμασήματα όπως θεωρώ πως είναι η συγκεκριμένη κυκλοφορία!

Σαφώς ακούγεται πανέμορφα, σαφώς δεν παύει να 'ναι J. Waite, αλλά σαφώς δε μου προσφέρει και κάτι το καινούργιο μιας και τα τραγούδια, πλην ενός, είναι όλα απλά ξαναεκτελεσμένα, σα να λέμε δηλαδή ένα μικρό best of το οποίο πιστεύω πως είναι εντελώς αχρείαστο και λογικά θα μπορούσαμε να κάνουμε και χωρίς αυτό. Θα ήθελα να δώσω ένα τεράστιο μπράβο στον κύριο Glen Burtnick, άλλη μια απίθανη φωνή του χώρου, που στα πρότυπα του G. Hughes (ex-Deep Purple) δε διστάζει να περάσει από το προσκήνιο των φωνητικών στο παρασκήνιο του μπάσου και να συνεργαστεί με τον J. Waite. Ευτυχώς που μερικοί απλά αγαπούν αυτό που κάνουν, απλά αγαπούν και υπηρετούν τη μουσική και δε γίνονται "ψώνια" με ψηλές μύτες και καβαλημένα καλάμια. Ξανά μπράβο!

Τέλος σας παραθέτω το tracklist, έτσι για να πάρετε μια μικρή ιδέα... Προτεινόμενο μόνο σε φανατικούς του J. Waite και γενικά του είδους. John ελπίζουμε γρήγορα να κυκλοφορήσεις ολοκαίνουργιο album και να μας προσφέρεις ένα μοναδικό ταξίδι στις ατέλειωτες μελωδίες, στις οποίες εσύ με το δικό σου τρόπο πάντα ξέρεις να μας απογειώνεις...! "Every time I think of you..."

01. The hard way (The Hard Way)
02. In dreams (Temple Bar)
03. Blue venus (intro)
04. Missing you (No Brakes)
05. Keys to your heart (Figure In A Landscape)
06. New York city girl (Figure In A Landscape)
07. Highway 61 (B. Dylan cover)
08. Isn’t it time (Broken Heart)
09. St. Patrick’s day (new track)
10. Head first (Head First)
11. Downtown (Temple Bar)
12. When I see you smile (Bad English)

  • SHARE
  • TWEET