JARV IS

Beyond The Pale

Rough Trade (2020)
Από τον Αντώνη Αντωνιάδη, 27/11/2020
Must he evolve? Yes, yes, yes, yes!
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα μου είχε λείψει ο Jarvis Cocker. Εξάλλου όλοι ξέρουν πως στο ερώτημα "Oasis ή Blur;", η σωστή απάντηση ήταν πάντα "Pulp!". Κι αφού η επανένωση τους στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας δεν είχε ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία κάποιου άλμπουμ, η νέα του - όχι ακριβώς προσωπική - δουλειά κατέφτασε επιτέλους για να μας αποζημιώσει. Είχε προηγηθεί βέβαια η συνεργασία του με τον Chilly Gonzales στο "Room 29" το 2017, έναν επί της ουσίας lounge δίσκο, όπου κυριαρχούσε το πιάνο και οι ατμοσφαιρικές αφηγήσεις, και που ομολογώ πως δεν κατάφερε να μου κρατήσει το ενδιαφέρον.

Οι JARV IS λοιπόν, είναι ένα εξαμελές σχήμα με βασικό πρωταγωνιστή τον διάσημο Βρετανό frontman, οι οποίοι δημιουργήθηκαν το 2017 έχοντας ως όραμα τη δημιουργία μουσικής σε συνεργασία με το κοινό. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα live project όμως, σιγά-σιγά κατέληξε να ηχογραφεί τις συναυλίες του οι οποίες αποτέλεσαν και τη βάση του ντεμπούτου τους με τίτλο "Beyond The Pale". Ο δίσκος αποτελεί ένα κολάζ ηχογραφήσεων οι οποίες πετυχαίνουν να συνδυάσουν την ενέργεια των ζωντανών τους εμφανίσεων με τις δυνατότητες και την ακρίβεια που μπορεί να προσφέρει το στούντιο.

Το αποτέλεσμα είναι ένας από τους καλύτερους brit pop, alternative rock, electro - όπως θέλετε πείτε το - δίσκους που θα ακούσετε φέτος. Εθιστικά synthια, μεγαλειώδη βιολιά κι ευφάνταστα beat δένουν με παραδοσιακές κιθαριστικές φόρμες δημιουργώντας έναν ενορχηστρωτικό οργασμό που, από τη μία παραπέμπει στις πιο ένδοξες στιγμές των Pulp, και από την άλλη κάνει σαφές πόσο πολύ έχει προχωρήσει ο frontman τους την τελευταία 20ετία. Με επιρροές που ξεκινάνε από τον Nick Cave, τον Leonard Cohen και τον David Bowie και φτάνουν στη σκηνή του Madchester και τους LCD Soundsystem, πάντα όμως φιλτραρισμένες μέσα από την προσωπική αισθητική του Jarvis Cocker, το συγκρότημα μας παραδίδει εφτά πραγματικά σπουδαία τραγούδια.

Και είναι πραγματικά εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία οι JARV IS αλλάζουν πρόσωπα μεταπηδώντας από λυρικούς ρομαντισμούς σε up-tempo ξεσπάσματα κι από εκεί σε χορευτικές ατμόσφαιρες. Μπορεί βέβαια τα βασικά πλεονεκτήματα του δίσκου να είναι οι ενορχηστρώσεις και η ηχητική πολυποικιλότητα, αλλά είναι αδύνατον να μην υποκλιθούμε μπροστά στον Jarvis της καρδιάς μας, ο οποίος είναι συγκλονιστικός από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Και φυσικά, το βασικό του όπλο παραμένουν οι στίχοι του που, παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, παραμένουν αναζωογονητικοί και πανέξυπνοι, ενώ μεγάλο μέρος τους εστιάζει στην ανάγκη του να εξελιχθεί καθώς μεγαλώνει. Οι αφηγήσεις του, σε συνδυασμό με τα δεύτερα φωνητικά των Serafina Steer και Emma Smith, με τις οποίες παίζει συχνά ένα παιχνίδι τραγουδιστών ερωτοαπαντήσεων, δένουν άψογα με τις υπέροχες μουσικές του νέου του συγκροτήματος καθιστώντας το "Beyond The Pale" ένα άλμπουμ που κάθε φορά που τελειώνει θέλεις να ξαναπατήσεις το play.

Το ντεμπούτο των JARV IS είναι χωρίς αμφιβολία ένας εξαιρετικός δίσκος, η κορυφαία στιγμή του τραγουδοποιού μετά το "This Is Hardcore", και μέσα στις 4-5 καλύτερες εναλλακτικές κυκλοφορίες της φετινής χρονιάς. Ο Jarvis Cocker δείχνει έτοιμος να αγκαλιάσει ξανά την κληρονομιά των Pulp και, παράλληλα, καταφέρνει να προχωρήσει σε μια καινούργια κατεύθυνση, χωρίς να εγκαταλείψει τις μουσικές ρίζες του. Έχοντας δίπλα του μερικούς πολύ ικανούς συνοδοιπόρους, ο τραγουδιστής από το Sheffield, λίγο πριν μπει στην έβδομη δεκαετία της ζωής του, φαίνεται να έχει βρει το τέλειο μουσικό όχημα για να τον συνοδεύσει στα επόμενα βήματα του. Και το "Beyond The Pale" το αποδεικνύει περίτρανα.

  • SHARE
  • TWEET