Ithaca

The Language Of Injury

Holy Roar (2019)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 11/02/2019
Μελωδικό και συναισθηματικά φορτισμένο mathcore από ένα πολλά υποσχόμενο συγκρότημα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Όταν η Djamila Azzouz παρατούσε τις καλλιτεχνικές της σπουδές, είχε ως στόχο της να ασχοληθεί με τη μουσική με τον δικό της τρόπο. Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της διάθεσης, ήταν η δημιουργία των Βρετανών Ithaca, μιας πενταμελούς metalcore/mathcore μπάντας. Το συγκρότημα κυκλοφορεί αυτήν την περίοδο την πρώτη του ολοκληρωμένη κυκλοφορία, ονόματι "The Language Of Injury", η οποία βρίσκει την μπάντα να μπλέκει τεχνική και επιθετικότητα με μπόλικες μελωδίες και συναίσθημα. Η ίδια η Azzouz αναφέρει ως επιρροές της συγκροτήματα όπως οι In Flames, οι Hatebreed και οι From Autumn To Ashes. Η μουσική όμως, θα θυμίσει τους labelmates Svalbard και Rolo Tomassi, που κυκλοφόρησαν πέρυσι εξαιρετικούς δίσκους, ενώ η σκιά γιγάντων του ιδιώματος όπως των Converge, των Zao και των The Dillinger Escape Plan είναι εμφανής σε διάσπαρτα σημεία των 31 λεπτών που διαρκεί ο δίσκος.

Το "The Language Of Injury" ευτυχώς για τους Ithaca και την ίδια τη σκηνή, δεν είναι ένα κολάζ των επιρροών του συγκροτήματος. Οι Ithaca, ενεργοί στη σκηνή, έχουν διαμορφώσει μια ταυτότητα, πολιτικοποιημένη και ευαισθητοποιημένη, την οποία επιχειρούν να διοχετεύσουν στη μουσική τους. Το μήνυμα συχνά είναι σημαντικότερο του πομπού, αλλά πολλοί έχουν φάει τα μούτρα τους στην επιτηδευμένη τους προσπάθεια να αξιοποιήσουν τη μουσική αποκλειστικά σαν μέσο. Οι Ithaca, αξιοποιούν την τεχνική και τις εναλλαγές ρυθμών για να τις συνδυάσουν με συναισθηματικά φορτισμένες ερμηνείες. Τα φωνητικά άλλοτε ήρεμα και άλλοτε μανιακά, μαζί με τις γεμάτες συνθέσεις, γίνονται το μέσο για να εκφραστεί η ψυχολογική πίεση που ασκεί η έλλειψη επικοινωνίας. Σε αυτό το φαινόμενο επικεντρώνονται οι Ithaca, στοχεύοντας στη ρίζα πολλών από τις κοινωνικές τους ανησυχίες, με τρόπο ουσιαστικό, ευθύ και πειστικό.

Η εκκίνηση του δίσκου με το "New Covenant" είναι όλα όσα προαναφέρθηκαν. Οι εναλλαγές ρυθμών περνάνε μέχρι και σε prog και post πεδία, ενώ η παραγωγή, ειδικά ο ήχος του rhythm section, είναι υποδειγματική. Με τον απαραίτητο συνδυασμό τεχνικών riff και βιωματικών στίχων, η σκυτάλη θα παραδοθεί στο "Impulse Crush". Το εξαιρετικό του χτίσιμο θα καταλήξει σε ένα μεγαλειώδες breakdown, ικανό να τσακίσει τις αναστολές του καθενός. Η δυάδα "Secretspace" και "Slow Negative Order", αποτελεί την κορύφωση του "The Language Of Injury". Οι κιθαριστικές μελωδίες φτάνουν στο peak τους, τεχνικά και μνημονικά, η αιθέρια ατμόσφαιρα που σχηματίζεται ανάμεσα στις math ομοβροντίες είναι αρκούντως φρέσκια, ενώ τα φωνητικά της Azzouz καταφέρνουν να ακούγονται επικίνδυνα και οικεία την ίδια στιγμή. Οι σχεδόν death metal ρυθμοί στο κλείσιμο του "Slow Negative Order" που σπάνε από δυσαρμονίες και απαλά φωνητικά, είναι από τις συγκλονιστικότερες στιγμές του δίσκου.

Το συγκινητικό ομότιτλο, και το προ κλεισίματος, Gilt, φροντίζουν να αποφευχθούν τόσο η επαναληπτικότητα όσο και τυχόν κούραση του ακροατή. Συνολικά, οι Ithaca με το "The Language Of Injury", παραδίδουν μια ποιοτική και τίμια κυκλοφορία μελωδικού και τεχνικού hardcore. Η διάθεσή τους να προσφέρουν μια πιο ανανεωτική και σε σημεία κριτική ματιά στη σκηνή, επιτυγχάνεται έως ένα βαθμό. Το "The Language Of Injury" δεν είναι μια groundbreaking κυκλοφορία, καθαρά μουσικά μιλώντας. Δεν πνίγεται όμως και μέσα στις επιρροές και τα συναισθήματα που θέλει να αναδείξει. Η μουσική, σε όλες τις εκδοχές των εντάσεων και των ρυθμών της, είναι καθαρτική. Η τεχνική, αδιαμφισβήτητη. Οι στόχοι όμως που έθεσε το συγκρότημα στον εαυτό του, ήταν μάλλον αρκετά ψηλοί και οι προσδοκίες μεγάλες.

Οι Ithaca, έχουν μέλλον και τα εχέγγυα για να δημιουργήσουν όμορφες και σκεπτόμενες μουσικές. Η διάθεσή τους να συνεισφέρουν σε μια σκηνή που διαχρονικά εμπνέεται από την κοινωνία, καθίσταται σαφής μέσα σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο αέρα ανανέωσης. Ο πρώτος τους δίσκος, είναι μια αρχή που αδικεί εν μέρει τους εαυτούς τους ως προς το όραμά τους, αλλά τους δικαιώνει ως προς το ηχητικό αποτέλεσμα καθαυτό. Σίγουρα θα απασχολήσουν στο εγγύς μέλλον.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET