In Legend

Ballads 'N' Bullets

SPV / Steamhammer (2011)
Από τον Βαγγέλη Ευαγγελάτο, 11/05/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Κι εκεί που νόμιζα ότι είχα ακούσει για κάθε πιθανό «οτιδήποτε metal», έρχεται ένας Γερμανός, μεγαλωμένος στη Μπουρκίνα Φάσο της Αφρικής, και μου πλασάρει με περηφάνια το νέο του εφεύρημα. Το όνομα αυτού piano metal, κι αν ο όρος φαντάζει ιδιόμορφος, είναι ο πιο κατάλληλος για να περιγράψει το ντεμπούτο των In Legend, του πνευματικού τέκνου του Bastian Emig. Η προϋπηρεσία του εν λόγω κυρίου εντοπίζεται στη γερμανική metal a-cappella μπάντα των Van Canto, όπου συμμετέχει στις δύο τελευταίες της δουλειές ως drummer, καθώς και σε διάφορες μικρότερες μπάντες, πάλι με την ίδια ιδιότητα.

Το "Ballads 'N' Bullets" χαρακτηρίζεται από την ολοκληρωτική έλλειψη της κιθάρας. Το βασικό όργανο εδώ είναι το πιάνο, το οποίο συνοδεύεται αποκλειστικά και μόνο από φωνή, μπάσο και τύμπανα. «Και τότε τι σόι metal είναι;», θα αναρωτηθεί κάποιος εύλογα. Ο προσδιορισμός της λέξης metal αφορά στην όλη νοοτροπία του εγχειρήματος, θυμίζοντας αρκετά την προσέγγιση των Apocalyptica. Στην ουσία τα πράγματα είναι πολύ απλά, αν σκεφτείτε ότι οι δύο κιθαρίστες που θα μπορούσαν να αποτελούν μέλη της μπάντας εκπροσωπούνται από τα δύο χέρια του Emig. Το αριστερό του αναλαμβάνει το ρόλο του ρυθμικού μέρους, παίζοντας στις δύο χαμηλότερες οκτάβες, ενώ το δεξί του επωμίζεται εξολοκλήρου την ευθύνη των ηγετικών μελωδιών. Ενδιαφέρουσα οπτική, αν μη τι άλλο, με το αποτέλεσμα να ηχεί αρκετά αξιόλογο.

Η αναζήτηση για ομοιότητες ή αναφορές σε γνωστά συγκροτήματα είναι φαινομενικά δύσκολη υπόθεση, όμως προϋποθέτει μία στοιχειώδη ποσότητα φαντασίας. Ο ίδιος ο Emig περιγράφει με γλαφυρότητα τους In Legend σαν «Tori Amos υπό την επήρεια κοκαΐνης», όμως στην πραγματικότητα είναι πολλά παραπάνω. Είναι η τακτική της riffολογίας και οι στρώσεις των φωνητικών του Emig που πλησιάζουν την τραχύτητα των Fear Factory, ενίοτε και το στακάτο ρυθμικό κοπάνημα των Rammstein. Στην απέναντι όχθη αυτής της μεθοδολογίας στέκονται τα ακουστικά μπαλαντοειδή κομμάτια, στα οποία το πιάνο χρησιμοποιείται με πιο «ορθόδοξο» τρόπο, όπως στο "At Her Side" ή στο "Life Is Up To You", αλλά και στο νεοκλασικού χαρακτήρα "Yue", που για κάποιον λόγο μου έφερε έντονα στο μυαλό το "New West" του Peter Buffett.

Αναλογικά, η πρώτη -και κύρια- εκδοχή των In Legend παρουσιάζει σίγουρα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως τελικά η πλευρά που κερδίζει το αυτί πιο αβίαστα είναι αυτή που περιλαμβάνει τις παραδοσιακές συνθέσεις για πιάνο. Συμπαθητική κρίνεται και η προσπάθεια του Emig στα φωνητικά, αν και ορισμένοι επιεικώς αστείοι στίχοι (π.χ. "Vortex") καταφέρνουν να υποβαθμίσουν αισθητά την δουλειά του. Όποιος επιθυμεί, δεν έχει παρά να πάρει μία πρώτη γεύση του δίσκου στο ακόλουθο trailer, αλλά και μέσω μίας εφαρμογής στο Facebook, στην οποία ολόκληρο το "Ballads 'N' Bullets" διατίθεται προς ακρόαση.
  • SHARE
  • TWEET