Holy Martyr

Still At War

Dragonheart (2007)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 06/07/2007
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ο όρος «επικό metal» είναι αρκετά διαδεδομένος τα τελευταία χρόνια στο χώρο της σκληρής μουσικής. Εκτός από τα συγκροτήματα του κλασσικού ήχου, death και black metal groups έχουν υιοθετήσει τον όρο θέλοντας να προσθέσουν το κάτι παραπάνω στην μουσική τους. Το τι σημαίνει epic metal όμως είναι καθαρά υποκειμενικό. Ο καθένας το αντιλαμβάνεται με τον δικό του τρόπο, σίγουρα όμως βάση κάποιον κανόνων. Το σίγουρο είναι ότι θα βασίζεται πάντα σε κλασσικές μουσικές φόρμουλες. Δυστυχώς η πολυσυλλεκτιικότητα που έχει αποκτήσει γενικότερα το heavy metal έχει κάνει πολλούς να θεωρούν ότι παίζουν επικό metal αλλά να μην έχουν καμία σχέση με αυτό. Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι που κρατάνε ακόμα ψηλά τον πήχη και συνεχίζουν να πιστεύουν στην αληθινή αυτή έκφραση του heavy metal.

Οι Ιταλοί Holy Martyr ανήκουν σίγουρα σε αυτή την κατηγορία. Έχοντας ήδη κυκλοφορήσει demo το 1998, το 2001 και το 2002 ("Hatred And Warlust") και τα ep "Hail To Hellas" το 2003 και "Vis Et Honour" το 2005, όλα αυτοχρηματοδοτούμενα, είχαν δημιουργήσει ένα πολύ καλό όνομα στο underground κοινό. Έτσι το 20007 τους βρίσκει να κυκλοφορούν την πρώτη επίσημη ολοκληρωμένη δουλειά τους "Still At War". Αν κάποιος κοιτάξει το εξώφυλλο και διαβάσει τους στίχους καταλαβαίνει αμέσως το περιεχόμενο του cd. Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία νότα το album διακατέχεται από μια επική, πολεμική διάθεση. Όλες οι συνθέσεις είτε έχοντας γρήγορες, είτε αργές στιγμές σε ξεσηκώνουν. Τα κοφτά κιθαριστικά riff σε συνδυασμό με τα αργά drums που ακούγονται ανά περιόδους σαν τύμπανα πόλεμου και την φωνή του Alex Mereu (ενός εκ των 2 μαζί με τον ένα κιθαρίστα Ivano Spiga που έχουν μείνει από την αυθεντική σύνθεση) έχουν δημιουργήσει κομμάτια-ωδές στο επικό metal. Οι αναφορές στους Manowar αλλά και σε όλα τα μεγαθήρια του χώρου είναι εμφανείς και αναμενόμενες. Άλλωστε οι Holy Martyr δεν έχουν κρύψει ποτέ την αγάπη τους για το παλιομοδίτικο, αγνό heavy metal. Όλα τα κομμάτια του album δεν είναι καινούργια, αφού προϋπήρχαν στις παλιότερες κυκλοφορίες τους. Σίγουρα όμως αυτό δεν ενοχλεί κανέναν. Ίσα-ίσα που ίσως λόγω της καλύτερης διανομής και προώθησης που θα έχουν, θα γίνουν πιο γνωστοί. Μεγάλο μέρος και ευθύνη της πολύ καλής παραγωγής και ακουστικής του δίσκου φέρει ο Alex Festa που έχει συνεργαστεί με τους Doomsword, στο studio των οποίων ηχογραφήθηκε το album. Έτσι έχει δώσει μια live αισθητική σε όλα τα κομμάτια κάνοντας τα να ηχούν όπως αρμόζει σε τέτοιου είδους κυκλοφορίες. Έτσι όλα τα κομμάτια πια έχοντας πάρει μια καλύτερη ηχητική δομή και μορφή ακούγονται καλύτερα κα πιο ευχάριστα.

Οι Holy Martyr ακολουθώντας πιστά τα βήματα των Ιταλών συναδέλφων τους, λοξοκοιτώντας το παρελθόν, δημιούργησαν ένα album που μπορεί να μην είναι το καλύτερο όλων τον εποχών στο είδος, αλλά είναι άξιος πρεσβευτής του αγνού, επικού metal. Σίγουρα αξίζουν της προσοχής μας αφού ότι κάνουν είναι αληθινό και βγαίνει μέσα από τις καρδιές τους. Τους Holy Martyr τους έμαθα τελείως τυχαία, μέσα από την πρώτη τους κυκλοφορία. Από τότε όμως ότι κάνουν, το κάνουν καλά και αυτό είναι που μετράει. Ο τίτλος του δίσκου τους τα λέει όλα: "Still At War" («ακόμη σε πόλεμο») με ότι είναι ψεύτικο.

  • SHARE
  • TWEET