Halocraft

A Mother To Scare Away The Darkness

Made Of Stone Recordings (2021)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 19/11/2021
Εξαιρετικό εγχώριο post-rock
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ανέκαθεν μου άρεσαν οι μπάντες οι οποίες καταφέρνουν να αποσπάσουν την προσοχή μου από τη, συχνά άσχημη, πραγματικότητα. Κακά τα ψέματα, όσο και αν ο καθένας μας βρίσκει διέξοδο με διάφορους εφήμερους τρόπους, όσο και αν περιβάλλεται από αγαπημένους ανθρώπους, ο κόσμος μας παραμένει γεμάτος προβλήματα, γεμάτος κακία και «ασχήμια». Υπάρχουν συγκροτήματα που μας ταξιδεύουν μέσω της μουσικής τους και άλλα που μας διηγούνται φανταστικές ιστορίες. Υπάρχουν και μπάντες που καταφέρνουν και τα δύο εξίσου και μία από αυτές είναι οι δικοί μας Halocraft.

H μπάντα από τα Γιαννιτσά επιστρέφει, τρία χρόνια μετά το full length ντεμπούτο της "Chains For The Sea" για να συνεχίσει την τριλογία "The Witch's Forest". Το "A Mother To Scare Away The Darkness" ουσιαστικα αποτελεί την αφετηρία της εξιστόρησης, το prequel δηλαδή του ντεμπούτου τους ενώ η ιστορία θα ολοκληρωθεί στο επόμενο, τρίτο και τελευταίο μέρος. Όσο δύσκολο και αν είναι να διηγηθεί κανείς κάτι ενώ δεν χρησιμοποιηθεί σχεδόν καθόλου στίχους, οι Halocraft τα καταφέρνουν με χαρακτηριστική ευκολία. Ίσως να φταίνε τα πανέμορφα γραφιστικά στους δίσκους τους, ίσως το μυστήριο που κρύβουν οι μάσκες και οι ιδιόμορφες περσόνες τους. Ίσως απλά να είναι εκ γενετής παραμυθάδες.

Μεταφερόμαστε λοιπόν σε έναν άλλο, διαφορετικό κόσμο. Μέσα στα πυκνά δάση βρίσκουμε τον λαγό, την αλεπού, τη γάτα και τον λύκο οι οποίοι μέσω της μουσική τoυς μας ταξιδεύουν για 45, σχεδόν, λεπτά με τον πιο όμορφο τρόπο. Οι Halocraft συνεχίζουν μουσικά στο ίδιο μοτίβο με το οποίο τους γνωρίσαμε στο ντεμπούτο τους. Κατά κύριο λόγο ορχηστρικό post rock με τα ελάχιστα λόγια να χρωματίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Όπως δηλώνουν και οι ίδιοι, τους αρέσει να ενσωματώνουν άλλα ήδη μουσικής και έτσι το αποτέλεσμα μοιάζει πιο ευκολοάκουστο σε ένα κοινό που δεν έχει μεγάλη εμπειρία στον συγκεκριμένο ήχο. Προσωπικά με κέρδισε το reggae πέρασμα στο "New Beginnings" (να μην ξεχνάμε ότι πολλά μεγάλα rock συγκροτήματα έχουν ενσωματώσει reggae σε συγκεκριμένες συνθέσεις τους) αλλά και το "The Machine" το οποίο μου έφερε στο αυτί τους αγαπημένους μου The Gathering. Πέρα από αυτά όμως αν χρειαζόταν να παρομοιάσω τους Halocraft με ένα συγκρότημα, αυτό δεν θα ήταν άλλο από τους God Is An Astronaut. Ευκολομνημόνευτες μελωδίες και όμορφες, μικρές σε διάρκεια (για το συγκεκριμένο είδος) συνθέσεις οι οποίες δημιουργούν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Δεν είμαι σε θέση να δηλώσω αν η post rock σκηνή περνά «κρίση» τα τελευταία χρόνια αλλά με κυκλοφορίες όπως οι τελευταίοι δίσκοι των Mogwai, των GY!BE αλλά και τον καινούργιο δίσκο των Halocraft η συγκεκριμένη μουσική δείχνει ότι έχει ακόμα αρκετά να προσφέρει τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην αντίστοιχη ελληνική σκηνή. Ίσως να μοιάζει υπερβολική η τοποθέτηση της μπάντας δίπλα στα ονόματα των προαναφερθέντων ογκόλιθων του είδους αλλά σπάνια συναντά κανείς έναν δίσκο που κυλά τόσο όμορφα, τόσο αβίαστα κρατώντας το ενδιαφέρον σταθερά αμείωτο. Το "A Mother To Scare Away The Darkness" έρχεται να ανεβάσει τους Halocraft ένα σκαλί υψηλότερα και εμείς ήδη ανυπομονούμε να μάθουμε πως θα κλείσει αυτή η πολλά υποσχόμενη τριλογία.

Bandcamp
Youtube

  • SHARE
  • TWEET