Grey River & The Smoky Mountain

Live To Tell The Tale

Ikaros Records (2020)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 01/12/2020
Ένας πανέμορφος bluegrass/americana δίσκος
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Σπανίζουν οι περιπτώσεις, όπου συγκροτήματα από την ανατολική πλευρά του Ατλαντικού, καταφέρνουν να πιάσουν με ικανοποιητικό τρόπο, την αισθητική της americana και της bluegrass μουσικής. Ένα είδος που προέρχεται από τις παραδόσεις των νοτίων πολιτειών των Η.Π.Α., όπου συνεχίζει να ευδοκιμεί, αλλά και την Ιρλανδία. Ωστόσο, δεν γνωρίζω πόσες φορές ένα τέτοιο σχήμα έχει προέλευση, όχι μόνο από ευρωπαϊκό έδαφος, πόσο μάλλον από την Ελλάδα. Οι μόνοι που μου έρχονται αυθόρμητα στο νου είναι οι Skull & Dawn, οι οποίοι το 2016 είχαν βγάλει το πολύ ενδιαφέρον "Zombie Horses".

Οι Grey River & The Smoky Mountain είναι ένα κουιντέτο και το "Live To Tell The Tale" πρόκειται για το τρίτο δισκογραφικό πόνημα τους, μετά τo EP "Something’s Wrong" και το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους, "Captain Death". Ο Θοδωρής τα είπε πολύ ωραία στην κριτική του για το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου, δίνοντας μια πολύ καλή πρώτη εικόνα για το περιεχόμενο του.

Δώδεκα συνθέσεις, δώδεκα ιστορίες, τις οποίες σκάρωσαν οι Ρένα Παπαγεωργίου και ο Σαράντος Γκουμάκος κατά κύριο λόγο - στη σύνθεση του πειρατικού "Devil's Reef" συμμετέχει και ο Μελέτης Πόγκας. Οι οποίοι έχουν αναλάβει επίσης τα φωνητικά και κατά σειρά μαντολίνο, κιθάρα και μπάντζο αντίστοιχα. Τους Grey River And The Smoky Mountain συμπληρώνουν οι Τάσος Γουσέτης στο βιολί και ο Θανάσης Γκιουλέας στο μπάσο.

Η αρχή του δίσκου με το ομώνυμο κομμάτι και το "Moody" ανεβάζουν εξαρχής το tempo - και θα αποτελούσαν εξαιρετικές μουσικές επιλογές για οποιαδήποτε irish pub. Το "Truth Or Dare" ρίχνει αρκετά τους τόνους, ενώ το εύθυμο "Left With A Stranger" το φαντάζομαι να παίζεται μια δροσερή βραδιά γύρω από μια καλοταϊσμένη φωτιά συνοδευόμενη από άφθονο αλκοόλ. Η slide κιθάρα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο "Lay With Me" πλαισιώνοντας τη Ρένα Παπαγεωργίου. Προσωπικά στο "Live To Tell The Tale" απόλαυσα όλες τις συνθέσεις για ό,τι αυτές έχουν να προσφέρουν στον δίσκο - και όλες τους το κάνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Πάντα η bluegrass, όταν συνδυάζεται με ντούετο γυναίκας-άντρα στα φωνητικά μου φέρνει στον νου το εξαιρετικό soundtrack της ακόμα πιο εξαιρετικής βελγικής ταινίας "The Broken Circle Breakdown". Ε, οι Grey River & The Smoky Mountain κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν γράψει το παραπάνω. Για τέτοια ποιότητα μιλάμε. Τόσο συνθέσεων όσο και φωνητικών επιδόσεων.

Αν κάτι θα ήθελα παραπάνω στο "Live To Tell The Tale", το οποίο με ικανοποιεί και με το παραπάνω ομολογώ, είναι ορισμένες από τις συνθέσεις να είχαν λίγα περισσότερα γκάζια. Για να γίνεται έτσι πιο έντονη η αντίθεση ανάμεσα στα διαδοχικά κομμάτια. Αλλά και ως έχει, τα πράγματα είναι θαυμάσια, αφού σχεδόν πάντα μια ήρεμη σύνθεση διαδέχεται μια πιο δυναμική. Με λίγες παραπάνω διφωνίες, ίσως να πετύχαιναν και το τέλειο αποτέλεσμα.

Οι Grey River & The Smoky River είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν ένα κύμα αναβίωσης ενός ακόμα μουσικού ρεύματος από το παρελθόν. Αξίζουν την προσοχή σας αν στο άκουσμα των soundtrack των "Hatfields & McCoys", "Sons Of Anarchy" και "O Brother, Where Art Thou?" ή καλλιτέχνες όπως οι Brother Dege, The Dead South, The White Buffalo, The Devil Makes Three και Tito & Tarantula ανήκουν στο μουσικό φάσμα προτιμησεων σας. Ή απλώς θέλετε να ακούσετε ένα από τους καλύτερους μη-rock δίσκους του 2020. Που τυγχάνει να προέρχεται από ελληνικό σχήμα.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET