Gorgon

Traditio Satanae

Osmose Productions (2021)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 29/06/2021
Οι Γάλλοι εμμένουν πεισματικά στο να παραδίδουν άμεσο και ειλικρινές παραδοσιακό black metal
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Έπειτα από απουσία δεκαοκτώ ετών, οι Γάλλοι Gorgon επέστρεψαν το 2019 με το άλμπουμ "The Veil Of Darkness". Η κυκλοφορία αυτή, βρήκε το σχήμα του Chris Chatelet να επιδίδεται, κόντρα σε κάθε απαίτηση και ρεύμα της black metal επικαιρότητας, σε παλαιομοδίτικο black metal, έντονα βασισμένο σε riffs και συμπυκνωμένες δομές. Δύο χρόνια αργότερα, το σχήμα κυκλοφορεί το "Traditio Satanae", το οποίο έχει τις προοπτικές για να αποτελέσει μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες της πολυετούς πορείας του.

Στον νέο τους δίσκο, οι Gorgon βελτιώνουν την παραγωγή καθώς και αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες της συνθετικής διαδικασίας. Τα τύμπανα ηχούν με στόμφο, χαρίζοντας έναν έντονο ρυθμικό αέρα στα παραδοσιακά κιθαριστικά περάσματα. Τα leads τα riffs καθώς και μερικά solos, επιθετικά μεν, άκρως μελωδικά δε, δεν επιδιώκουν τη δημιουργία ατμοσφαιρών, αλλά επιβάλλουν έναν διαβολικό αέρα. Η punk ορμή που χαρακτήριζε μερικές από τις συνθέσεις του προκατόχου αλλοιώνεται στο "Traditio Satanae", το οποίο ηχεί διαβολικά εχθρικό. Οι πιο heavy metal καταβολές παραδίδονται σε ένα σκανδιναβικό ‘90s ολοκαύτωμα, ώστε να αναδυθούν, όπως συμβαίνει στο ‘The Long Quest" ως μακροσκελή κιθαριστικά περάσματα που κόβουν τον αέρα.

Το "Traditio Satanae" είναι ένας από τους πιο ορμητικούς και προσεγμένους δίσκους των Γάλλων. Με ένα ιδιαίτερο εξώφυλλο καθώς και τα απαραίτητα πειράγματα στην μπότα των drums, με την εκφορά των φωνητικών, ξερή, αλλά αρκούντως κατανοητή, με κάθε εναλλαγή ρυθμού τοποθετημένη προσεκτικά, όπως τα κοψίματα του "Scorched Earth Operation", οι έντεκα συνθέσεις του δίσκου αποκτούν μια τρομερή συνοχή. Η διαδοχή των κομματιών, αν και δεν κρύβει την ελαφριά επανάληψη ιδεών, ξεδιπλώνει την οπτική του Chatelet για μια ολομέτωπη επίθεση. Η διατήρηση της παράδοσης είναι το ζητούμενο, και έτσι, όταν ο δίσκος καταλήξει στο φινάλε του "At The Beginning Was Hate", το οποίο και αποτελεί μια από τις καλύτερες στιγμές του, θα έχει καταστήσει σαφές πως το black metal των Gorgon είναι κυρίαρχο, επιβλητικό και πεισματικά ουσιώδες.

Οι Gorgon όμως, δεν υλοποιούν την αμεσότητα και την ποιότητα των δομικών συστατικών με τα οποία χτίζουν το νέο άλμπουμ, σε μνημονικές συνθέσεις. Σε ελαφριά αντίθεση με το "The Veil Of Darkness", το "Traditio Satanae" χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ιδιαίτερων στιγμών που όμως δεν παρουσιάζουν την αναζητούμενη διάρκεια. Μπορεί, κομμάτια όπως το εναρκτήριο και ισοπεδωτικό "Blood Of Sorcerer" ή το πιο Bathory-ικό "Entrancing Cemetery" να μην επιτρέπουν στις ακροάσεις να καταστούν μονότονες, αλλά όσο και αν τα 40 λεπτά του δίσκου ηχούν διαρκώς στα κόκκινα. Στιγμές όπως αυτή του ομότιτλου, το οποίο στα σχεδόν έξι λεπτά του είναι και η πιο μακροσκελής σύνθεση του άλμπουμ, αγγίζουν και πιο μεγαλοπρεπείς ατμόσφαιρες και συναισθήματα, κάτι αναγκαίο στη θέληση για επιβολή μιας κυρίαρχης black metal εμπειρίας.

Το "Traditio Satanae" είναι ανόθευτο black metal, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά στους λάτρεις της διαχρονικής αίγλης του ιδιώματος. Σε αντίθεση με τους έτερους βετεράνους της σκηνής, Seth, που κυκλοφόρησαν ένα εξίσου άμεσο και καταιγιστικό άλμπουμ πριν από λίγες εβδομάδες, οι Gorgon δεν προδιατίθενται στιγμή να «ανοίξουν» τον ήχο τους προς τεχνητά επιβλητικές εντυπώσεις. Διατηρώντας όμως, εξίσου riff-o-κεντρικό τον χαρακτήρα του δίσκου, ο οποίος διακατέχεται από τα αναμενόμενα μειονεκτήματα μιας τόσο ωμής προσέγγισης, οι Gorgon αποδεικνύουν πως η επιστροφή τους στην ενεργό δράση είχε λόγο ύπαρξης. Η «ανάγκη» ενός μουσικού να εκφράζει υπό αυτό το ηχητικό πρίσμα την έμπνευσή του με σταθερή προσήλωση, είναι ειλικρινής και ευπρόσδεκτη. Το "Traditio Satanae" ορίζει από τον τίτλο τις όποιες προσδοκίες και τις εκπληρώνει.

Youtube
Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET