Golden Earring

Tits 'N Ass

Universal (2012)
Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 11/12/2012
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Classic rock μπάντες από την Ολλανδία: Shocking Blue, Focus, Golden Earring. Να υπάρχουν άραγε ακόμη αυτοί; Οι Shocking Blue διέλυσαν στα 70s, οι Focus το ίδιο αλλά έχουν επανέλθει από το 2001 και οι Golden Earring διανύουν την έκτη δεκαετία της ύπαρξής τους με σταθερή σύνθεση από το 1970! Και επειδή απ' ότι φαίνεται το λέει ακόμη η καρδούλα τους, δεν θα τα παρατήσουν και τόσο εύκολα, τουλάχιστον όσο μπορούν να στέκονται στα πόδια τους. Μια χαρά δείχνουν πάντως, να μη τους ματιάσουμε!

Ρίχνοντας μια ματιά στη πορεία τους, θα δεις ένα μεγάλο μέρος της εξέλιξης της rock μουσικής στα τελευταία 50 χρόνια. Από τα 60s και την ψυχεδέλεια, στο 70s rock και το progressive και έπειτα στα αμφιλεγόμενα 80s. Ευτυχώς ή δυστυχώς, κάπου εκεί τελειώνουν οι πολλοί νεωτερισμοί και οι περισσότεροι από τους παλιότερους, μαζί με αρκετούς νέους, πορεύονται στο μέλλον με το βλέμμα τους στο παρελθόν. Σ' αυτόν τον δρόμο βρίσκονται και οι Golden Earring. Αν και τα τελευταία χρόνια βέβαια τα live άλμπουμ είναι περισσότερα και συχνότερα σε σχέση με τα studio, το γεγονός μες στη παραδοξότητά του φαντάζει λογικό, από την άποψη ότι το κοινό μάλλον ενδιαφέρεται περισσότερο να παρακολουθεί ζωντανά ένα group με συσσωρευμένη εμπειρία δεκαετιών παρά να περιμένει με αγωνία έναν νέο δίσκο. Από τη στιγμή όμως που ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να παρουσιάσουν καινούριο υλικό, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετώπισαν διεκπεραιωτικά αυτή την προοπτική.

Να ξεκαθαρίσω κατ' αρχάς για να μην έχουμε παρεξηγήσεις ότι ο τίτλος του άλμπουμ "Tits 'N Ass" είναι μάλλον ενδεικτικός της διάθεσης του group να παρουσιάσει ευθύ rock 'n' roll και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται sleaze θεματολογία. Rhythm 'n' blues και rockabilly φόρμες, southern αναφορές, απλές και ουσιαστικές κιθάρες, ενδιαφέρουσες γέφυρες και δυνατές μελωδίες, όλα άψογα συνδεδεμένα μεταξύ τους αποτελούν τα βασικά συστατικά υλικά. Το στιβαρό rhythm section σε συνδυασμό με τις δύο φωνές - δύο κιθάρες δίνει στους Golden Earring συγκριτικό πλεονέκτημα στο ύφος που ακολουθούν. Οι ενορχηστρώσεις δεν είναι ούτε φορτωμένες ούτε απλοϊκές, η δυνατότητα εναλλαγής στα πρώτα φωνητικά χαρίζει ποικιλομορφία ανάμεσα στα κομμάτια και η ύπαρξη λίγων solo ευνοεί τη συνοχή των συνθέσεων. Στον στιχουργικό τομέα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε απλά και καθημερινά θέματα με αρκετά σαρκαστική διάθεση.

Λέγεται ότι συνήθως οι πρώτες εντυπώσεις είναι και αυτές που διαρκούν περισσότερο. Σε αυτή τη βάση το "Tits 'N Ass" καταφέρνει να σε κερδίσει από τη πρώτη ακρόαση. Με το "Identical" να ανοίγει τον δίσκο, μια από τις πιο δυνατές και έντονες στιγμές, ο ακροατής μπαίνει κατευθείαν στο κλίμα. Από εκεί και πέρα, το group φροντίζει εντέχνως να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Κάθε κομμάτι διαθέτει στοιχεία που σου μένουν, καθώς στις επόμενες ακροάσεις να όλα τα κομμάτια φαίνονται οικεία, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα "Still Got The Keys To My First Cadillac" και "Stratosphere". Στο πνεύμα της πολυσυλλεκτικότητας, το "Acrobats And Clowns" ακολουθεί τα χνάρια των Stones, το "This Love" θυμίζει έντονα Bowie, ενώ στην εισαγωγή του "What Do I Know About Love" νομίζεις ότι ακούς τον Ian Anderson. Προς το τέλος του δίσκου συναντάμε το έντονα φορτισμένο "Flowers In The Mud" και το "Justin Time", όπου η μπάντα σχολιάζει από τη δική της οπτική το φαινόμενο Justin Bieber.

Υπάρχει η άποψη που λέει ότι το καλύτερο που μπορεί να περιμένει κανείς από συγκροτήματα ή καλλιτέχνες όπως οι Golden Earring (οι οποίοι έχουν πατήσει τα ...ήντα και έχουν κυκλοφορήσει τόσα πολλά άλμπουμ που σε κάνουν να χάνεις το μέτρημα) είναι όταν αποφασίσουν να κυκλοφορήσουν νέο υλικό να το κάνουν αξιοπρεπώς. Σε αυτή τη λογική και εφόσον στόχος τους ήταν να κυκλοφορήσουν απλά ένα καλό και δυνατό rock 'n' roll δίσκο, κατά την ταπεινή μου γνώμη τα κατάφεραν αρκετά καλά. Εξάλλου όπως λένε και στο χωριό μου «ξέρουν οι παλιοί...».
  • SHARE
  • TWEET