Forlesen

Hierophant Violent

Hypnotic Dirge (2020)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 15/07/2020
Αυτός ο ιεροφάντης θα αποκαλύψει ένα lo-fi underground διαμαντάκι ατμοσφαιρικού metal
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Αν εξαιρέσει κανείς το (κατ' εμέ) εντυπωσιακό και γεμάτο συμβολισμούς εξώφυλλο του Benjamin A. Vierling, οι Forlesen μοιάζουν να στήνουν κάποια «εμπόδια» για τον επίδοξο ακροατή. Ο ήχος στο ντεμπούτο τους "Hierophant Violent" είναι αρκετά lo-fi και, για την ακρίβεια, λίγο θαμπός. Τα δύο track που το αποτελούν έχουν διάρκεια 18 λεπτών το καθένα, συνεπώς οι γρήγορες ακροάσεις δεν ευνοούνται. Και τέλος, οι εισαγωγές σε αυτά τα tracks, υποβλητικές σχεδόν στα όρια του ambient, κάνουν συγκριτικά τα πρώτα λεπτά του "Shine On You Crazy Diamond" να μοιάζουν βιαστικά. Ρωτάω λοιπόν: νιώθεις διατεθειμένος/η να ξεπεράσεις τα εμπόδια και να δεις τί κρύβεται από πίσω;

Λοιπόν, συμπεραίνοντας ότι η απάντηση είναι καταφατική, πίσω από αυτά τα «εμπόδια» κρύβεται ένα σπάνιο άλμπουμ. Η εμπειρία του "Hierophant Violent" δεν μπορεί να αναζητηθεί πίσω από τα βιογραφικά των τριών μελών των Forlesen (Lotus Thief, Botanist, Kayo Dot) αφού συνδυάζει στοιχεία κι από τις τρεις μπάντες, ταυτόχρονα υπερβαίνοντας τις. Δεν χρειάζεται βέβαια να τονίσω ότι η συμμετοχή των Ascalaphus, Bezaelith και Maleus στην εμπροσθοφυλακή του αμερικανικού ατμοσφαιρικού black underground, εν μέρει αποτελεί εγγύηση για το ποιόν των Forlesen.

Επιπλέον δεν μπορεί να οριστεί μέσα από εύκολη κατηγοριοποίηση. Το "Hierophant Violent", παρά τον βατό και γραμμικό του χαρακτήρα, αποτελεί ουσιαστικά ένα πλούσιο αμάλγαμα επιρροών από διαφορετικούς χώρους. Υπάρχει μια μελωδική doom βάση, μια χρήση των synths που παραπέμπει στα space ambient ηχοτόπια των Pink Floyd και του prog εν γένει, υπάρχουν επίσης στοιχεία που σε άλλες συνθήκες θα λέγαμε επικά, ψυχεδελικά ή black metal. Όντας πιο πλουραλιστικό ακόμα και από το θαυμάσιο πρόσφατο άλμπουμ των Lotus Thief, κάθε περιθωριοποίηση του μοιάζει εντελώς ανούσια. Ένα μόνο μένει, να βυθιστείς. Αυτό το άλμπουμ ζητάει να δώσεις ψυχή, για να πάρεις ψυχή.

Έπειτα από τις μακροσκελείς εισαγωγές, κείτεται ένας πλούσιος και ακραία ατμοσφαιρικός κόσμος, που δεν περιορίζεται ούτε στιγμή από τα μονίμως αργά tempo και τις (εκ πρώτης όψεως) απλές αρμονίες. Κάθε μελωδία παίρνει ακριβώς τον χρόνο που της αναλογεί πριν μεταπηδήσει στο επόμενο λογικό της βήμα, ενώ τα synths είναι πανταχού παρόντα, πάντα πλούσια σε υφές και με κυριαρχικές διαθέσεις. Τα διπλά ανδρικά-γυναικεία φωνητικά εναλλάσσονται επίσης, από ψιθύρους μέχρι μακρινές κραυγές, είναι όμως η αδιόρατα επική/δραματική χροιά της Bezaelith που κλέβει τις εντυπώσεις.

Οι μεγάλες διάρκειες δεν εμποδίζουν τις δύο συνθέσεις από το να χαρακτηρίζονται από ένα είδος ανθεκτικής μεγαλοπρέπειας, ενώ μια επίμονη αύρα μυστικισμού θαρρείς κι εμποτίζει κάθε δευτερόλεπτο του άλμπουμ. Ο ιεροφάντης είναι καλά κρυμμένος μέσα στις νότες, είναι όμως απολύτως εκεί. Κι αν το "Following Light" είναι ένα τραγούδι του οποίου οι dark ambient αναζητήσεις ζητάνε απόλυτη πνευματική προσήλωση από τον ακροατή, το "Nightbridge" είναι σχεδόν μνημειώδες. Όταν ηχεί ο στίχος Here I stand before the night bridge πιθανόν θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι στο χείλος μιας ανομολόγητης προσωπικής αποκάλυψης, ενώ το βασικό του θέμα δεν είναι παρά ένα απλούστατο arpeggio, που ξεχειλίζει όμως από πνευματική δύναμη.

Οι δυο μικρές οδύσσειες του άλμπουμ δεν στηρίζονται σε εκπλήξεις και δομικά κόλπα, όσο κι αν το υψίσυχνο black metal μέρος του "Nightbridge" έρχεται απρόσκλητο. Στηρίζονται στην σύνδεση που οικοδομούν με τον εσωτερικό σου κόσμο, στις υποσυνείδητες λειτουργίες που μπορεί να έχει μουσική. Μια τέτοια σχέση είναι εφικτή, κι αν τελικά χτιστεί μέσα από τις ακροάσεις, τότε κάθε νέα νότα, κάθε μικρή αλλαγή, κάθε νέο riff και ανάσα, θα έχουν την σημασία τους.

Το ντεμπούτο των Forlesen δεν είναι ότι πιο νεωτεριστικό ή εντυπωσιακό υπάρχει στον metal κόσμο. Είναι όμως ένα έξοχο άλμπουμ ατμοσφαιρικού metal που χτίζει τις δικές του προκλήσεις, προφέρει τα δικά του μυστικά, προσέχει την underground αγνότητα του σαν τα μάτια του. Αυτός ο ιεροφάντης δεν είναι βίαιος αλλά μάλλον ευγενής και ήπιος. Έχει όμως άρρητα να πει σε όσους επιλέξουν να μυηθούν, γι αυτό δώσε ψυχή και θα πάρεις ψυχή. Κι αν αυτό γίνει, το "Hierophant Violent" ίσως γίνει ένας καλός φίλος, από εκείνους που δεν θα θέλεις να ξεχάσεις όταν αλλάζει ο καιρός.

  • SHARE
  • TWEET