Feuerschwanz

Das Elfte Gebot

Napalm (2020)
Από τον Δημήτρη Μωυσίδη, 23/06/2020
Επικό και ακραία διασκεδαστικό γερμανόφωνο folk metal με δράκους και ιππότες και πολύ headbanging
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Υπάρχουν niches και υπάρχουν και niches. Και μπορεί μερικοί trve μεταλλάδες να ψάχνουν το υποείδος του υποείδους στα σκοτεινά δάση της Νορβηγίας ή σε κάποια υπόγεια ενός ιδρωμένου δωματίου στη Φλόριντα αλλά σε μενα φαίνεται να ταιριάζει και ενίοτε να πέφτει αναπάντεχα στην αγκαλιά μου κάτι σε γερμανικό folk comedy metal. Όπως δηλαδή είναι οι Feuerschwanz. Ή αλλιώς η ουρά από φωτιά από την τεκτονική Βαυαρία και ένα συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 2004 παρακαλώ και με τον παρόν δίσκο μετρά αισίως εννέα studio κυκλοφορίες και δύο live, αγνού χιουμοριστικού folk power metal με γερμανικό στίχο. Στις γερμανόφωνες χώρες είναι αρκετά γνωστοί με "Methammers" του 2018 να φτάνει μέχρι το νο. 6 στη Γερμανία και ήρθε και η ώρα να τους γνωρίσουμε και στη χώρα μας μάλλον (όσοι μη-μυημένοι τέλος πάντων δεν τους γνωρίζουν).

Και αν σαν και εμένα σας τραβάνε αυτά τα χαριτωμένα power-folk τραγουδάκια με τον υπέροχο χορευτικό σχεδόν ρυθμό, τραγουδιστές ντυμένοι ιππότες και support κυρίες ντυμένες ως γατούλες τότε είστε στο στοιχείο σας. Όπως παραδέχονται και οι ίδιοι η Ενδέκατη Εντολή τους ("Das Elfte Gebot") περιέχει ένα μείγμα από Iron Maiden, Testament, Ghost και Gloryhammer περασμένο από τη χοντροκομμένη σίτα των Feuerschwanz και το αποτέλεσμα είναι άκρως διασκεδαστικό, χαοτικά πομπώδες και γεμάτο ενθουσιασμό και επικές στιγμές. Βοηθάει και η παραγωγή του album που βγάζει έναν άκρως αψεγάδιαστο heavy metal ήχο. Η ανατολίτικη εισαγωγή του "Meister Der Minne" θέτει το μοτίβο για ένα κλασσικό heavy folk metal κομμάτι με το επικό ρεφραίν του που συνεχώς ανεβαίνει, ανεβάζοντας παράλληλα τη διάθεση μας για ένα πάρτυ! Το οποίο πάρτι συνεχίζεται με το folk και ψιλομέτριο Metfest αλλά στο τρίτο και ομότιτλο κομμάτι του album βρίσκεται -κατ’ εμέ- ένα από τα ομορφότερα και πιό headbanging κομμάτια που άκουσα φέτος. Στο "Das Elfte Gebot" οι Γερμανοί μας παροτρύνουν να ζήσουμε και να απολαύσουμε τη ζωή μέχρι να πεθάνουμε αφού αυτή είναι η εντολή που δίνουν τώρα που ‘Gott ist tot, nur ich bin geblieben’ (‘Ο Θεός πέθανε, μόνο εγώ έχω μείνει’). Κάτι τέτοια κομμάτια με κάνουν πάλι παιδί να γουστάρω μουσική που απλά είναι διασκέδαση και δεν χρειάζεται πολλά νοήματα και κλίμακες για να σου κινήσει το ενδιαφέρον.

Και αφού εν τέλει ξεκολλήσουμε από το εθιστικό αυτό κομμάτι, διαπιστώνουμε ότι και ο υπόλοιπος δίσκος περιέχει αρκετά μικρά διαμαντάκια, ρυθμικά, folk και με επική διάθεση ("Schildmaid", "Lords Of Powermet" που κλείνει το μάτι πονηρά στους Powerwolf) που φαντάζομαι θα γίνει χαμός στα διάφορα γερμανικά φεστιβάλ το καλοκαίρι του 2021. Στο δεύτερο μέρος του album είναι ένα cover από τραγούδια των Powerwolf ("Amen & Attack","Gott Mit Uns") που αποδίδονται με τον σεβασμό και την αγάπη που έχουν για τους συμπατριώτες του, μια ενδιαφέρουσα διασκευή του "Engel" (Rammstein), μια διασκευή ενός γερμανικού ραπ "Ding" που φαντάζομαι θα έχει πολύ χιούμορ αν κρίνω από το βίντεο και που έχει και φωνητικά από την τρομερή Melissa Bony, μια καταπληκτική διασκευή στο "Hier Kommt Alex" των Die Toten Hosen αλλά και δύο μέτριες των Ed Sheeran ("I See Fire") και Deichkind ("Limit").

Εδώ και δεκαπέντε χρόνια οι Feuerschwanz υπηρετούν το είδος τους με συνέπεια και αφοσίωση και είμαι σίγουρος και από διάφορα βίντεο που κυκλοφορούν, ότι στα live τους θα γίνεται το απόλυτο πάρτι παρέα με άφθονη μπύρα και πολύ γέλιο. Αν και ο γερμανικός στίχος είναι για πολλούς τροχοπέδη, η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα και προσωπικά αν και δεν κατάλαβα τίποτα από τους στίχους, διασκέδασα πάρα πολύ και σίγουρα θα διασκεδάσετε και εσείς.

  • SHARE
  • TWEET