Expander

Neuropunk Boostergang

Profound Lore (2020)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 17/09/2020
Ο δεύτερος δίσκος των Expander δεν αποκαλύπτει το μέλλον του crossover, σίγουρα όμως προσφέρει μια ανεπανάληπτη και δυστοπική εμπειρία
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Τεξανοί Expander κυκλοφόρησαν πριν από περίπου ένα μήνα τον δεύτερο δίσκο τους, ονόματι "Neuropunk Boostergang". Η crossover μπάντα, επιστρέφει τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο της, "Endless Computer", και επιτυγχάνουν να εδραιώσουν το ιδιότυπο ηχητικό τους coctail, αποτελώντας μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση στον χάρτη του σύγχρονου metal. Ο ήχος των Expander, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ένα φρενήρες "neuropunk", ένας punk/metal συνδυασμός, ο οποίος, απηχεί τη γενικότερη αισθητική της μπάντας, αντλώντας έμπνευση από το sci-fi, τόσο θεματικά όσο και ηχητικά.

Πράγματι, η ηχητική πρόταση των Expander, είναι μια χαοτική αλλά τρομερά ενδιαφέρουσα φουτουριστική εκδοχή του κλασικού crossover ήχου, με τη σημείωση πως οι ηχητικές επιρροές της μπάντας δεν είναι οι τετριμμένες. Και, αν η επιρροή των Voivod είναι ηλίου φαεινότερη, δεν ισχύει το ίδιο για το γεγονός πως οι συνθέσεις του "Neuropunk Boostergang" διαθέτουν αρκετές tech-thrash επιρροές. Παράλληλα, οι Expander δεν πατάνε στο παραδοσιακό hardcore, όσο και αν μερικά breakdowns και leads είναι σηκωμένα από τη βίβλο των Cro-Mags, αφού λοξοκοιτούν προς το '90s crust αλλά και τους Killing Joke. Η προσέγγιση των τελευταίων, απηχεί, πέρα από τα εφέ που ξεπροβάλλουν συχνά στο βάθος των συνθέσεων, σε διάσπαρτα σπασμωδικά riff και στον τρόπο που φρενήρεις μελωδίες ηχούν ως αποτέλεσμα κάποιας δυσλειτουργικής μεγα-μηχανής, όπως συμβαίνει χαρακτηριστικά στο "Waste Ranger".

Εδώ έγκειται και η πιο εντυπωσιακή επιτυχία του δεύτερου δίσκου των Expander. Οι δέκα συνθέσεις του δίσκου, μεταδίδουν με χαρακτηριστική άνεση την παράνοια που διακατέχει το καλλιτεχνικό όραμα της μπάντας. Οι στίχοι, το εξώφυλλο αλλά και ο τρόπος που υλοποιείται από αχαλίνωτες ηχητικές λεπτομέρειες, όλα εκπέμπουν αυτήν την κυρίαρχη, καυστική δυστοπική απαισιοδοξία. Το αποτέλεσμα, αν και λειτουργεί ως μια απαισιόδοξη προφητεία εκ μέρους της μπάντας, σχετικά με την έκβαση που μπορεί να έχει η κυριαρχία κάθε λογής τεχνοκρατικού και γραφειοκρατικού μηχανισμού, είναι ιδιαίτερα απολαυστικό. Σε αυτό, συμβάλλει άλλη μια ιδιαίτερη σφραγίδα του ήχου της μπάντας, ο τρόπος που στα μέσα των συνθέσεων ξεπετάγονται ακαριαία εξαιρετικές μελωδίες.

Το τελευταίο αυτό χαρακτηριστικό, ίσως φέρει στη μνήμη τις απαρχές των ιδιαίτερων Kvelertak. Πράγματι, αν και τα τύμπανα του "Neuropunk Boostergang" δεν ξεφεύγουν από τις punk αρχές τους, σταθεροποιώντας τους ρυθμούς, τα ακραία και απάνθρωπα φωνητικά, σε συνδυασμό με τις κοφτερές μελωδίες, όπως συμβαίνει στην κορυφή του δίσκου, "Megacorp", θυμίζουν έντονα το ντεμπούτο των Νορβηγών. Η αμέσως αναγνωρίσιμη παραγωγή του Kurt Ballou επιτρέπει στις κιθάρες να διαθέτουν ένα ογκώδες και ξερό στίγμα, θυμίζοντας στα πιο βάναυσα σημεία τους εκπληκτικούς Black Breath, ενώ, το mastering πραγματοποιήθηκε δια χειρός Joel Grind. Η επιρροή του τελευταίου βέβαια, διαφαίνεται και από το γεγονός πως το ηχητικό μείγμα των Expander χρωστάει αρκετά στους Toxic Holocaust, αν και ξεπερνάει με χαρακτηριστική άνεση την περσινή, παραπλήσια κυκλοφορία τους.

Το "Neuropunk Boostergang" όμως, δεν είναι απλά ένα, απολαυστικό, χωρίς ιδιαίτερο βάθος album διακριτών και εμφανών επιρροών. Το "Cryptosteal" φανερώνει πως οι Τεξανοί έχουν λαξεύσει την προσωπική τους ταυτότητα, ισορροπώντας εξαιρετικά τα επιμέρους στοιχεία, προσθέτοντας και μια υπερηχητική αύρα, σε συνδυασμό με το πιο φορτισμένο sci-fi κλίμα. Το ομότιτλο κομμάτι, είναι η αποθέωση της ψυχεδελικής πλευράς του ήχου της μπάντας, αποτελώντας μια από τις πιο διαφοροποιημένες συνθέσεις του δίσκου. Το κλείσιμο όμως με το οκτάλεπτο "Quest For Future", και την εντυπωσιακή του εξέλιξη, δείχνει πως η όποια συμβατικότητα έκανε την εμφάνιση της στην πορεία του δίσκου δεν είναι μαξιλάρι ασφαλείας για την μπάντα.

Οι Expander, κυκλοφόρησαν ένα από τα πιο ιδιαίτερα άλμπουμ στον χώρο, και αποτελούν ξεκάθαρα μια περίπτωση άξια προσοχής. Μπορεί, να κρύβουν επιμελώς τον παλαιομοδίτικο χαρακτήρα της αναζωογόνησης του crossover thrash που ξεσήκωσαν οι Power Trip, αλλά δεν εμμένουν σε αυτόν. Το "Neuropunk Boostergang" διαθέτει αρκετές λεπτομέρειες για να μην εξαφανιστεί υπό το βάρος της τεράστιας μουσικής πληροφορίας των ημερών, ενώ, αν και είναι περισσότερο επαναλαμβανόμενο από όσο θα επιθυμούσε, αφήνει μια χαραμάδα για το μέλλον. Μπορεί, θεματικά, το "Neuropunk Boostergang" να είναι δυσοίωνο, ηχητικά όμως εδραιώνει μια άκρως ελπιδοφόρα μπάντα.

Bandcamp
Youtube

  • SHARE
  • TWEET