Dizziness

Cosmic Echoes

Independent (2019)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 01/07/2019
Τολμηρή, αλλά όχι παράτολμη, προσπάθεια
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Παρατηρώντας κανείς τη συνθετική πορεία των συγκροτημάτων που σημάδεψαν το δεύτερο, και ισχυρότερο, κύμα του black metal, θα παρατηρήσει, πέραν σημαντικών εξαιρέσεων, πως η πλειοψηφία επιχείρησε από ένα σημείο και έπειτα να εξελίξει τον ήχο της. Μια άποψη που κάπως συνηγορεί υπέρ αυτού που διατυπώθηκε, είναι η απάντηση του Vicotnik (Dodheimsgard), όταν ερωτήθηκε σε μια συνέντευξη για το τι είναι ηχητικά το "A Umbra Omega". Η απάντησή του, ήταν πως ήταν σκοτεινό και metal, άρα για αυτόν ήταν black metal. Θα αναρωτηθείς που κολλάνε όλα αυτά με τον εν λόγω δίσκο. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως οι, διαρκώς ενεργοί, Dizziness θεωρούν το νέο τους EP, "Cosmic Echoes" μια από τις πιο πειραματικές δουλειές τους, με κάθε ακρόαση, ισχυροποιούταν η προαναφερθείσα πεποίθηση. Αν και ο ήχος δεν ξεφεύγει ποτέ από τα όρια του black metal, οι Αθηναίοι επιχειρούν να εισάγουν αρκετά προοδευτικά στοιχεία, χωρίς να αλλοιώνουν στιγμή την παραδοσιακή black metal ατμόσφαιρα.

 Έπειτα από μια σύντομη εισαγωγή, το "Dark Era" κάνει την είσοδό του. Το εναρκτήριο riff, βγαλμένο από τις μωβ αποχρώσεις του "De Mysteriis Dom Sathanas", θα δώσει σταδιακά την απαραίτητη ώθηση στο κομμάτι. Τα φωνητικά, ένας συνδυασμός Attila και Aldrahn, προσδίδουν μαζί με τις παραδοσιακές black πινελιές, αρκετή ενέργεια ώστε να μη χαθεί η αρχική ένταση. Η μελωδία δε που κλείνει την σύνθεση, ηχεί αυτοκρατορικά μεγαλοπρεπής και αξίζει να αναφερθεί. Η συνέχεια με το "Order Of Death", θα κινηθεί σε πιο ορθόδοξα μονοπάτια, με τα φωνητικά - ψαλμωδίες, να στρώνουν το χαλί για μια μοντέρνα σύνθεση που κινείται σε υψηλές ταχύτητες, θυμίζοντας εντονότερα τους ύστερους Mayhem καθώς και Nightbringer. Το τελευταίο μισό της σύνθεσης βέβαια, αναδεικνύει ένα όμορφο θέμα σε πιάνο, που αμέσως κάνει συνειρμούς με το εμβληματικό "Satanic Art" EP των Dodheimsgard και συγκεκριμένα την έναρξη με το "Oneiroscope". Οι ολοκληρωμένες συνθέσεις του "Cosmic Echoes", ολοκληρώνονται με το "Sense Of Madness", το οποίο αποτελεί και την πιο παραδοσιακή σύνθεση του EP. Πιο ατμοσφαιρικό από τα άλλα δυο, σπάει στην μέση από μια φοβερή κραυγή, για να αποκτήσει ένα πιο επιβλητικό outro. O δίσκος ολοκληρώνεται με samples από μοιρολόι και εφέ, αφήνοντας μια αίσθηση παρόμοια με της εκκίνησης.

Το "Cosmic Echoes" μαζί με το "Absurd" EP που κυκλοφόρησε τέλη Μαΐου, οφείλουν να ακουσθούν μαζί για να κατανοηθεί η προσπάθεια των Dizziness. Πιο συγκεκριμένα βέβαια, το "Cosmic Echoes", στα 23 λεπτά του, παρέχει ένα ως επί το πλείστον συμπαγές μείγμα από αρκετά διαφορετικά μαυρομεταλλικά στοιχεία. Μπορεί στο σύνολό του να μην διαθέτει την απαραίτητη στόχευση και το βλέμμα του να μη γυαλίζει από την παράνοια, αλλά με κάθε νέα ακρόαση, καθίσταται σαφές πως το black metal, πάντα θα είναι πιο κοφτερό και αποτελεσματικό, ειδικά όσο αξιοποιείται σε πιο προοδευτικά πλαίσια. Οι Dizziness, με το “Cosmic Echoes”, κάνουν ένα μικρό τολμηρό βήμα, από το οποίο, μόνο κερδισμένοι μπορούν να αισθάνονται.

Youtube
Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET