Dexter Ward

Neon Lights

Iron On Iron (2011)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 19/01/2012
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Πρόοδος. Μια λέξη που μου αρέσει να ψελλίζω όταν βλέπω μπάντες να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια στο να βγάζουν καλές κυκλοφορίες που μένουν στον κόσμο, αφού ποιοτικά είναι τέτοιες που αρέσουν πολύ. Ο λόγος για τους Dexter Ward, στους οποίους οι τέσσερις Έλληνες και ένας Ιταλός έκαναν ένα δίσκο που σίγουρα θα συζητιέται για πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια. Το γιατί δε θέλει και πολλή σκέψη.

Ένα χρόνο μετά την παρθενική κυκλοφορία τους, "Antarctic Dream", EP τεσσάρων κομματιών, χαρίζουν στο κοινό ένα άλμπουμ που θα καθηλώσει κάθε οπαδό που είναι μεγαλωμένος με το power metal της Αμερικής και αυτό των '80s της Ευρώπης. Όσοι αρέσκεστε σε group όπως οι Cirith Ungol, Omen, Armored Saint, Manilla Road, Ostrogoth κλπ., το "Neon Lights" είναι για εσάς. Οκτώ συνθέσεις γραμμένες και δομημένες σε όλες αυτές τις φόρμουλες που έκαναν κάποιους να αγαπήσουν σε τόσο μεγάλο βαθμό το λεγόμενο πια retro underground metal. Δυστυχώς, αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Συγκροτήματα, όμως, όπως οι Dexter Ward μας τις θυμίζουν συνεχώς. Χαράς ευαγγέλια δηλαδή για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ή μικρότερους που ευτυχώς ασχολούνται ενεργά με το εν λόγω ύφος.

Το ωραίο που έχει η νέα δουλειά είναι καταρχήν ότι συνδυάζει αρμονικά τις δύο σχολές, Αμερικής και Ευρώπης. Η μίξη των μουσικών στοιχείων έχει γίνει με τέτοια επιμέλεια που ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή. Παρά το μικρό αριθμό συνθέσεων, τα μέλη των Dexter Ward κατάφεραν να γράψουν τραγούδια που μεγαλώνουν γενιές. Ακούστε για παράδειγμα το πρώτο κομμάτι του δίσκου, "Metal Rites", στο οποίο τις lead κιθάρες παίζει ο Paul Kratky των Slauter Xstroyes, με το τόσο κολλητικά πορωτικό ρεφρέν ή το τελευταίο κομμάτι, "Back To Saigon", όπου το riff θα σηκώσει κάθε πιθανή τρίχα του σώματος, και θα με θυμηθείτε. Ο ακροατής που θα ασχοληθεί μαζί τους θα βρει κυρίως mid tempo κομμάτια, τα οποία όμως είναι γεμάτα από στακάτα ξεσηκωτικά riff που σε συνεπαίρνουν. Όταν πάλι θελήσουν να αυξήσουν ταχύτητες, καλό θα είναι να έχεις μια μπύρα στο χέρι για να τους ευχηθείς να είναι υγιείς και να μας προσφέρουν καλά τραγούδια, με λίγο καλύτερη παραγωγή όμως, μιας και είναι το μόνο μικρό μελανό σημείο του δίσκου. Είναι αξιοσημείωτο ότι, εκτός του γεγονότος ότι δεν μπορείς να ξεχωρίσεις κομμάτι που να υπερτερεί των άλλων, έχουν προσέξει ακόμα και το layout του άλμπουμ, αφού η όλη future νοοτροπία που υπάρχει στο εξώφυλλο θα φέρει στο μυαλό το "Somewhere In Time" των Iron Maiden. Όσοι παρατηρήσουν καλύτερα και το οπισθόφυλλο, θα προσέξουν τη μαρκίζα με τα ονόματα που εμφανίζονται ζωντανά εκείνη τη νύχτα των ταραχών σε γνωστό club της περιοχής.
 
Αν με την πρώτη δισκογραφική τους κίνηση πέρυσι έβαλαν τα θεμέλια του δικού τους οικοδομήματος, φέτος έχτισαν πολλούς ορόφους μαζί. Το ταλέντο και η έμπνευση υπάρχουν περίσσια στα μέλη του group. Αναμένω με αγωνία τη νέα τους δουλειά, η οποία πρέπει να είναι ακόμα καλύτερη, μιας και έχουν ανεβάσει από νωρίς τον πήχη ψηλά. Για να δούμε.
  • SHARE
  • TWEET