Corrosion Of Conformity

In The Arms Of God

Sanctuary (2005)
15/05/2005
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Περίμενα πως και πως να ακούσω την καινούρια δoυλειά των C.O.C, καθώς το "America's Volume Dealer" αν και είναι δισκάρα είναι πολύ διαφορετικό από τις προηγούμενες κυκλοφορίες τους. Μετά το "A Bustle In Your Hedgerow" το οποίο δεν είχε την απαιτούμενη έμπνευση που θα έπρεπε να έχει ένας δίσκος που φέρει το λογότυπο των Down και αν λάβουμε υπόψιν ότι ο Keenan είναι ο βασικός συνθέτης των Down, πολλοί βιαστήκαμε να τους θεωρήσουμε ξεγραμμένους. Όλα αυτά μέχρι πριν απο λίγες μέρες που ο φίλος μου ο True μου έδωσε ένα promo του νέου δίσκου "In The Arms Of God" και αφιέρωσα αρκετές ακροάσεις στο καινούριο υλικό. Στην αρχή ο δίσκος δε μου έκανε κάποια ιδιαίτερη εντύπωση, αλλά όσο περισσότερο τον ακούω τόσο πιο πολύ μου αρέσει. Οι C.O.C δημιούργησαν ένα δίσκο ο οποίος έχει αναφορές από όλους τους προηγούμενους, αλλά προσθέτει και πολλά νέα στοιχεία στον ήχο τους.

Καταρχήν ο ήχος είναι πολύ, πολύ heavy! Θυμίζει αρκετά τον ήχο του "Wiseblood" μόνο που η παραγωγή είναι καλύτερη. Oι επιρροές από Sabbath (χαρακτηριστικές για τον ήχο των C.O.C ) κάνουν αισθητή την παρουσία τους, μόνο που αυτή τη φορά συνδυάζονται με αρκετά στοιχεία από thrash και hardcore. Οι κιθάρες των Keenan / Weatherman ζωγραφίζουν καθ' όλη τη διάρκεια του δίσκου και αποτελούν την πιο ζωτική λειτουργία στη μουσική των C.Ο.C. To rhythm section των Dean / Moore πραγματικά σπέρνει και προσδίδει το απαραίτητο groove στη μουσική των C.O.C καθώς πολλές φορές οδηγεί τα κομμάτια σε πολύ πορωτικά ξεσπάσματα. Η φωνή του Keenan είναι όπως πάντα τρομερή, δεν έχει χάσει ούτε σε χροιά αλλά ούτε και σε έκταση. Οι επιρροές απο Hetfield δεν είναι πλέον τόσο έντονες, και ο Keenan σε αυτό το δίσκο κάνει ίσως την πιο προσωπική του ερμηνεία, χρησιμοποιεί μάλιστα κάποια effects τα οποία ταιριάζουν πολύ στα κομμάτια και τους δίνει έναν άλλο χαρακτήρα.

Η μουσική του "In The Arms Of God" είναι πολύ heavy, κινείται κάπου ανάμεσα στα "Blind", "Deliverance" και "Wiseblood". Κάποια thrash στοιχεία κάνουν την εμφάνιση τους, καθώς και μερικά hardcore break downs. Oι ρυθμοί έχουν ανέβει αισθητά και είναι περισσότερο up tempo απ' ότι μας έχει συνηθίσει το group (φαίνεται ο Mike Dean έχει βάλει το χεράκι του σε αυτό το θέμα...). Οι συνθέσεις κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, και η παρέα του Keenan έκανε και πάλι το θαύμα της. Χωρίς να χάσουν την ταυτότητα τους οι C.O.C καταφέρνουν να παρουσιάσουν ένα δίσκο ο οποίος τους βάζει ξανά στις υψηλές θέσεις της κατηγορίας. Πολύ λίγες είναι οι μπάντες που μπορούν να συναγωνιστούν τη συγκεκριμένη, τόσο στον τσαμπουκά και την σύγχρονη προσέγγιση των 70's, όσο και στην φρεσκάδα που διακατέχει τα τραγούδια της.

Το "In The Arms Of God" χωρίς να είναι ιδιαίτερα ευκολοάκουστο, καταφέρνει με το παραπάνω το στόχο του, που δεν είναι άλλος απο την ηχητική ευφορία που πάντοτε μας προσέφεραν απλόχερα οι C.O.C. Τα κομμάτια έχουν την τιμή να αποτελούνται απο μερικά απο τα καλύτερα riffs που έχει γράψει ποτέ ο Keenan (κάποια απο αυτά θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για το "A Bustle In Your Hedgerow" ), π.χ. το απίστευτο "Never Turns to More" δεν είναι τραγούδι που μπορεί να συνθέσει ο οποιοσδήποτε, το εναρκτήριο "Stone Breakers" ξεκινάει με μια καταπληκτική bluesy - Sabbath εισαγωγή για να καταλήξει σε ένα φοβερά ρυθμικό κομμάτι, το ακουστικό "Crown of Thorns" μας θυμίζει για άλλη μια φορά το πόσο δημιουργικοί είναι οι C.O.C, το ομώνυμο "In The Arms Of God" πολύ θα ήθελε να το έχει συνθέσει ο Hetfield για κάποιο δίσκο των Metallica...

Δε μπορώ να ξεχωρίσω κάποια κομμάτια, για τον απλούστατο λόγο ότι το "In The Arms Of God" δεν είναι δίσκος 1 ή 2 κομματιών, αλλά είναι δίσκος που ακούγεται απο την αρχή μέχρι το τέλος. Σε κυριεύει αυτή η παράξενη ατμόσφαιρα που πάντα διακατείχε τη μουσική των C.O.C και σε ωθεί στο να πατήσεις το repeat. Ήδη έχω ακούσει το "In The Arms Of God" 2 φορές όση ώρα γράφω την κριτική και δε μπορώ να περιμένω να ξαναρχίσει.

Αν θέλετε να αγοράσετε κάποιο δίσκο των C.O.C και δεν ξέρετε από που να αρχίσετε, κάντε το από το "In The Arms Of God". Όσοι γουστάρετε τη μπάντα, στις 5 Απριλίου που κυκλοφορεί το album μη διστάσετε να το τσιμπήσετε, ο κύριος Keenan και η παρέα του θα σας ανταμείψουν και με το παραπάνω...

  • SHARE
  • TWEET