Celestial Grave

Secular Flesh

Iron Bonehead (2019)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 16/07/2019
Μελαγχολικό και περιπετειώδες, το "Secular Flesh" στοχεύει στην εμπροσθοφυλακή του ιδιώματος
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Αν κάποιος κινείται στα πολύ «υπόγεια» στρώματα του black metal, είναι πολύ πιθανό να είχε πέσει πάνω στο προ διετίας "Pvtrefactio" EP των Φιλανδών. Μέσα από δυο συνθέσεις, είχαν παρουσιάσει ένα πυκνό και απροσπέλαστο ήχο, που ξεκινούσε από το ωμό black metal, αλλά όφειλε πολλά στις σπηλαιώδεις τεχνοτροπίες του death metal. Για όσους λοιπόν είχαν έρθει σε επαφή με το συγκρότημα, ο ερχομός του πρώτου ολοκληρωμένου δίσκου της μπάντας, δεν τους πιάνει απροετοίμαστους. Για τους υπόλοιπους, το "Secular Flesh" είναι ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ανερχόμενα συγκροτήματα του ωμού, black metal underground.

Τα 31 λεπτά που διαρκεί ο δίσκος, μοιρασμένα σε τέσσερεις συνθέσεις, μετά βίας μπορούν να θεωρηθούν ως ραγδαία εξέλιξη από τις διάρκειες των έως τώρα κυκλοφοριών τους. Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω, πως τέτοιες μικρές προσεγμένες προσπάθειες και σταθερά βήματα είναι που καθιερώνουν μακροπρόθεσμα αρκετά συγκροτήματα. Με καμία σύνθεση να μην πέφτει κάτω από τα έξι λεπτά, το απλουστευμένο φαινομενικά ιδίωμα το οποίο οι Celestial Grave υπηρετούν, εκ πρώτης ακροάσεως σίγουρα εκπλήσσει. Ο λόγος, είναι απλός αλλά και ο πιο σημαντικός. Έχοντας πλήρη επίγνωση του ήχου τους, οι Φιλανδοί με πολύ απλά εργαλεία, δημιουργούν συνθέσεις που δεν στερούνται νοήματος και ατμόσφαιρας. Σκεφτείτε τις χρυσές εποχές που οι τεράστιοι Darkthrone με πολύ απλές εναλλαγές σε ρυθμούς και σε riff συγκλόνιζαν τον κόσμο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και εδώ, σε τέσσερα διαφορετικά προσωπεία.

Το "Lamentation", που ανοίγει τον δίσκο, με τη σχεδόν ονειρική του εκκίνηση, λειτουργεί σαν το τέλειο δόλωμα για να παρασυρθεί ο ακροατής στην καρδιά του ήχου της μπάντας. Οι παράφωνες μελωδίες, οι ψίθυροι, τα σκισμένα φωνητικά στο background σε συνδυασμό με τα πιο «παραδοσιακά», συνθέτουν ένα απλό αλλά αποτελεσματικό μείγμα το οποίο, λειτουργεί κυρίως σαν χαλί για τις κεντρικές μελωδίες. Ο τόνος της κιθάρας, που είναι από τα στοιχεία που κλέβουν την παράσταση στο "Secular Flesh", επιτρέπει στο χαρακτηριστικό ηχητικό ξύσιμο, να μεγαλουργεί μαζί με τα συγκεκριμένα riff. Η συνέχεια με το ομότιτλο, κινείται σε λιγότερο επιθετικά και περισσότερο ατμοσφαιρικά τοπία, με τα εφιαλτικά φωνητικά και τις διακριτά πιο τσιτωμένες μελωδίες. Βέβαια, αυτή η μαγεία ενός ξάστερου νυχτερινού ουρανού, μόνο να προδιαθέσει μπορεί για τη συνέχεια του δίσκου.

Το "Gasping From Lips Of Night" είναι ένα πραγματικό σοκ. Η απότομη αλλαγή διάθεσης προς πιο υψηλές ταχύτητες, οδηγεί σε ένα παραλήρημα το οποίο, οφείλει να ακούσει κάθε οπαδός του ιδιώματος. Σε αυτόν τον δίσκο που ίσως περάσει και δεν ακουμπήσει την πλειοψηφία των ακροατών φέτος, μιας και το ιδίωμα συνεχίζει μάχιμα να προσφέρει δισκάρες, βρίσκεται ένα από τα καλύτερα black metal τραγούδια της χρονιάς. Η Darkthrone (εποχής "Panzerfaust") σεισμική αλλαγή στα τρεισήμισι λεπτά, οδηγεί σε, πιθανώς, ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή και μνημονικά black metal riffs για φέτος, που συντελεί σε ένα αξεπέραστο κλείσιμο. Το "Secular Flesh" ολοκληρώνει τον κύκλο του με το επικό "Calamitous Love", όπου τα επιθετικά riff συνεχίζουν το έργο τους. Στα δέκα λεπτά που διαρκεί, ηχεί ίσως πιο καταθλιπτικό από κάθε άλλο κομμάτι του δίσκου. Φυσικά, συνεισφέρει τα μέγιστα στην ολοκλήρωση της κατάβασης που προσφέρει η μπάντα.

Τα τελευταία χρόνια, πράγματι, το ιδίωμα διανύει μια σημαντική άνοιξη. Μέσα λοιπόν στον καταιγισμό των ποιοτικών δίσκων που κυκλοφορούν κάθε μήνα, το "Secular Flesh", ξεπροβάλλει διστακτικά. Οι Celestial Grave, βάζουν πλώρη για σπουδαία πράγματα και το "Secular Flesh" μπορεί να είναι το ντεμπούτο της χρονιάς για το ιδίωμα. Πέραν όμως κάθε αμφιβολίας, είναι ένας δίσκος που αξίζει να σταθεί κάθε ακροατής του ιδιώματος. Αν του δοθεί η ευκαιρία, μέσα στην απλοϊκότητα και τις άτσαλες ατέλειές του, μπορεί να προσφέρει σκοτεινές συγκινήσεις που δύσκολα θα περίμενε κάποιος να βρει σε αυτήν την ασήμαντη, φαινομενικά, κυκλοφορία.

  • SHARE
  • TWEET