Candy

It's Inside You

Relapse Records (2024)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 11/06/2024
Οι Αμερικανοί στον τρίτο τους δίσκο εκμοντερνίζουν και διευρύνουν το ισοπεδωτικό τους hardcore αναζητώντας την προσωπική τους ταυτότητα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Έπειτα από τον ορυμαγδό του "Heaven Is Here" του 2022, το επόμενο βήμα των Candy αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον. Οι Αμερικανοί στην έως τότε πορεία τους, είχαν αποδείξει περίτρανα πως μπορούν να συνδυάσουν ηλεκτρονικά στοιχεία, metallic hardcore και powerviolence με εντυπωσιακά συμπαγή τρόπο, ενώ και ζωντανά θέριζαν. Η άφιξη του τρίτου τους δίσκου, "It's Inside You", θα τους βρει να επεξεργάζονται εντονότερα όλα τα επιμέρους στοιχεία τους, σε ένα εκρηκτικό και διαφοροποιημένο μείγμα.

Ομολογουμένως, όσο «οικείος» και εάν μπορεί να χαρακτηριστεί ο ήχος των Candy, οι πρώτες ακροάσεις του "It's Inside You" σε ποιάνουν απροετοίμαστο. Τα δώδεκα κομμάτια του δίσκου παρουσιάζουν έντονη ποικιλομορφία, εξωθώντας στα άκρα τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους οικοδομείται η αισθητική των Αμερικανών. Ποικιλία στις ταχύτητες, υφολογικές διαφοροποιήσεις, καλεσμένοι μουσικοί με έντονο στίγμα, σύγχρονη άποψη αλλά old school αξίες. Από την εκκίνηση με το "eXistenZ", οι Candy δείχνουν μονομιάς τις προθέσεις τους. Η συνέχεια με το "Short - Circuit" με τη συμμετοχή του Aaron Melnick των Integrity, συνομολογεί την διατήρηση της ηχητικής βίας στο προσκήνιο για την μπάντα. Οι Candy όσο και αν πειραματίζονται ή αποκλίνουν, παραμένουν αδυσώπητοι.

Έκτοτε, το "It's Inside You" αρχίζει και αποκαλύπτει τα κρυφά του ένστικτα. Το hypercore (όπως ονομάζεται και το πετυχημένο φινάλε του άλμπουμ) του "You Will Never Get Rid Of Me" με τη συμμετοχή του Justice Tripp (Angel Du$t, Trapped Under Ice), μοιάζει βγαλμένο από τις modern metalcore ζυμώσεις της τελευταίας πενταετίας, ενώ το ομότιτλο άσμα βρίσκει τους Candy να βάζουν μπόλικους Ministry στο κρασί τους. Το "Love Like Snow" δε, χάρη και στη συμμετοχή της MIRSY των Fleshwater, παίζει ιδανικά με τα electro/industrial στοιχεία και φέρει και μια Turnstile αύρα πίσω από τις παραμορφώσεις του. Οι Candy φορτίζουν συναισθηματικά κάθε ένα εκ των 31 λεπτών του τρίτου τους δίσκου και παίρνουν διαδοχικά ρίσκα, απτόητοι.

Το "It's Inside You" είναι τρωτό όσο και βίαιο, ευγενικό όσο και βάρβαρο. Παρά τις συνθετικές ακροβασίες, τις εμφανείς μουσικές επιρροές από τους Atari Teenage Riot και τους Code Orange μέχρι τους Dropdead και τους Full Of Hell, οι Candy αποπνέουν προσωπικότητα. Αναλογίσου μόνο το πώς ξεκινάει το beatdown του "Dehumanize Me" και πώς καταλήγει με τα glitch και το αποτελειωτικό του riff. Τελειότητα. Στην πιο μεγάλη στιγμή του δίσκου, στο σχεδόν τετράλεπτο "Dreams Less Sweet", το γδάρσιμο με τα βρωμερά riffs και την παθιασμένη εκφορά των ωμά ρεαλιστικών στίχων από τον τραγουδιστή Zachary Quiram, η ισορροπία μπάσου και τυμπάνων, συνενώνουν όλα τα επιμέρους. Οι Candy, όταν θέλουν, παίζουν μπάλα εντελώς μόνοι τους, ηχώντας ανορίοτοι.

Ομολογουμένως, με τις ακροάσεις, υπάρχουν στιγμές που αφήνουν την αίσθηση πως κάποιες ιδέες θα μπορούσαν να έχουν κατανεμηθεί ελαφρώς διαφορετικά στον χώρο που τους δόθηκε. Αν και γνώρισμα της ηλεκτρονικής / industrial μουσικής, η επαναληψιμότητα ανά στιγμές ηχεί ελαφρώς πιο εξουθενωτική. Βέβαια, προς το τέλος, η μπάντα ομολογεί "Dance To The Infinite Beat", οπότε ποιος είμαι εγώ να πω τι. Το "It's Inside You" είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα hardcore άλμπουμ της εποχής μας, ικανό να διχάσει, όσο και να γνωρίσει την αποθέωση. Ανάλογα τις απαιτήσεις. Σίγουρα, του αξίζει κάθε συζήτηση γύρω από την άποψή του. Στο τέλος της ημέρας δε, θα συνεχίζει να ηχεί ισοπεδωτικό.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET