Brainstorm

Firesoul

AFM (2014)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 22/05/2014
Οι Brainstorm μας χαρίζουν μια από τις καλύτερες δουλειές τους, θυμίζοντας τον λόγο που ανήκουν στην ελίτ
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Οι Brainstorm είναι ένα από τα σχήματα που έχουν πρωτοστατήσει στο ευρωπαϊκό power metal. Σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους τους, που ήθελαν πιο λυρικά τραγούδια θέλοντας να μοιάσουν στους Helloween, εκείνοι διάλεξαν πιο δυναμικές συνθέσεις να τους εκφράζουν, θέτοντας εαυτούς στην ελίτ του είδους για τους οπαδούς. Πάντα απορούσα γιατί αυτό το σχήμα δεν απέκτησε ποτέ την εμπορική επιτυχία που του αξίζει. Βλέπετε από την ίδρυσή τους, το 1989, και μέχρι σήμερα, έχουν γράψει πολλά και καλά τραγούδια, που τους χάρισαν φήμη και αναγνωρισιμότητα. Το μόνο σίγουρο είναι από αποτελούν μια ιδιαίτερη μπάντα στον heavy / power metal χώρο και ό,τι κάνουν αξίζει της προσοχής μας.

Δεν σας κρύβω ότι η νέα τους κυκλοφορία με ξάφνιασε ευχάριστα, σκεπτόμενος την προηγούμενη που το μόνο που προσέφερε ήταν να διατηρήσει το όνομά τους ενεργό στους power metal κύκλους. Έτσι, πριν την ακρόαση περίμενα άλλο ένα άλμπουμ με τετριμμένες συνθέσεις που απλά θα προστεθεί στην ήδη μεγάλη καριέρα τους, θα ακουστεί κάποιες φορές και μετά θα ξεχαστεί στην εκάστοτε δισκοθήκη. Μόλις πάτησα το play όλα αναιρέθηκαν. Το συγκρότημα έχει δημιουργήσει έναν από τους καλύτερους και πιο ολοκληρωμένους δίσκους στην καριέρα του. Τα τραγούδια είναι δομημένα με όλες τις γνωστές φόρμουλες του σχήματος, δηλαδή ωραίες μελωδίες που εγείρουν συναισθήματα, πιασάρικα ρεφρέν, κιθαριστικά riff που είναι άκρως κολλητικά στο αυτί του οπαδού, μέρη που έχουν γρήγορα και αργά σημεία με ωραία solo, και τα απαραίτητα -όχι πολλά- πλήκτρα για ατμόσφαιρα. Όταν οι συνθέσεις είναι σε mid tempo ρυθμούς, σφύζουν από δύναμη και ενέργεια. Όταν πάλι γίνονται πιο γρήγορες, η αδρεναλίνη ανεβαίνει κατακόρυφα. Τα τραγούδια δεν σε αφήνουν λεπτό σε ηρεμία, έχοντας  το στυλ και τον ήχο που έχουν δημιουργήσει όλα τα χρόνια.

Οι Brainstorm έχουν πια πολύ μεγάλη εμπειρία και σέβονται το αποτέλεσμα που πρέπει να παρουσιάζει ένα power metal άλμπουμ, γράφοντας συνθέσεις που είναι βουτηγμένες ηχητικά και συνθετικά στο πάλαι ποτέ παρελθόν των πρώτων τεσσάρων δουλειών τους. Είναι από τους λίγους Γερμανούς καλλιτέχνες που παίζουν power metal και ηχούν σαν Αμερικάνοι. Για άλλη μια δουλειά, δεν έχουν αλλοιώσει ή αλλάξει τον ήχο και την ταυτότητά τους, παρουσιάζοντας αυτό το groovy στοιχείο που θα σε κάνει να κουνήσεις ρυθμικά το πόδι σου σε κάθε κομμάτι. Τα μέλη, με κύριο εκφραστή τον χαρισματικό frontman Andy B. Franck, είναι σε μεγάλη φόρμα και έχουν γράψει τραγούδια που θα συγκινήσουν τον κάθε δύσπιστο ακροατή που τους είχε παρατήσει ακούγοντας τις δύο προηγούμενες δουλειές τους.

Ο Franck αποτελεί έναν από τους καλύτερους power metal τραγουδιστές αυτή τη στιγμή. Όποιος τον ακούσει, άμεσα καταλαβαίνει ότι η φωνή του είναι τεχνικά άρτια. Οι μελωδικές γραμμές στα φωνητικά του αποτελούν το μεγάλο του ταλέντο και έτσι τα refrain είναι όλα πανέμορφα και σου κολλάνε χωρίς δισταγμό στο μυαλό. Ο τρόπος που τραγουδάει σε ταξιδεύει χωρίς να το καταλάβεις. Σίγουρα θα μιλάγαμε για άλλο σχήμα χωρίς αυτόν. Από την άλλη, και οι υπόλοιποι μουσικοί που απαρτίζουν το σχήμα πια αποδίδουν την κάθε σύνθεση σαν λυσσασμένα σκυλιά που αν τα αφήσεις ελευθέρα θα σε διαλύσουν. Όλοι τους καταθέτουν την ψυχή τους και σε αυτή την δουλειά, ικανοποιώντας τον ακροατή στο έπακρο, δίνοντάς του καλής ποιότητας δυναμικό power metal που πρέπει να ακούγεται δυνατά και στο repeat. Όλα τα τραγούδια που εμπεριέχονται στον δίσκο αποτελούν δείγμα γραφής ενός ολόκληρου είδους. Άνετα θα μπορέσουν να σταθούν επάξια στο παλιότερο υλικό τους, αφού οι διαφορές είναι μικρές, και ακούγοντάς τα δεν ξεχωρίζεις την χρονιά κυκλοφορίας τους.

Οι Brainstorm προσφέρουν στο metal κοινό μια δουλειά υψηλού ποιοτικά επιπέδου, με κορυφαίες συνθέσεις. Έχουν πια μεγαλώσει και ωριμάσει, συνθετικά και εκτελεστικά. Έτσι, το νέο τους άλμπουμ είναι μια από τις καλύτερες power metal κυκλοφορίες τα τελευταία χρόνια, και πρέπει να ακουστεί πολύ. Όπου το βρείτε, επενδύστε άφοβα. Θα σας ικανοποιήσει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, αφού δεν υπάρχει τραγούδι που να θέλεις να πατήσεις το «επόμενο». Αυτό και μόνο δείχνει το πόσο καλό είναι το άλμπουμ. Πραγματικά θα περιμένω με αγωνία την όποια επερχόμενη δουλειά του σχήματος. Αν ηχεί όπως και το "Firesoul", τότε θα μιλάμε για μια δεύτερη καριέρα. Για να δούμε...
  • SHARE
  • TWEET