Aenaon

Mnemosyne

Agonia Records (2022)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 13/10/2022
Η πολυαναμενόμενη επιστροφή των Ελλήνων progressive black metallers επιβεβαιώνει τη θέση τους στη σύγχρονη σκηνή
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πέρασαν έξι χρόνια από το εντυπωσιακό "Hypnosophy" και πλέον, επιτέλους οι Aenaon επέστρεψαν με νέο δίσκο. Ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα εγχώρια extreme metal σχήματα, πήρε τον χρόνο του και μέσα σε μεγάλη προσμονή κυκλοφόρησε τον τέταρτο δίσκο του. Το "Mnemosyne" κυκλοφορεί σε μια εποχή όπου το πειραματικό extreme metal ζει αξιοσημείωτες ημέρες, χάρη στο άνοιγμα που έχει πραγματοποιήσει προς κάθε ηχητική κατεύθυνση, γεγονός για το οποίο, ειδικά στην τοπική σκηνή, έχουν συμβάλλει τα μέγιστα οι Aenaon.

Το καινούριο άλμπουμ των progressive black metallers, εν πολλοίς βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τον προκάτοχό του. Το "Mnemosyne" διακατέχεται από την ίδια αισθητική και τα καθιερωμένα εκφραστικά μέσα των Aenaon, αλλά παράλληλα επιχειρεί μια πιο σκοτεινή προσέγγιση. Κοινώς, οι Aenaon αποφάσισαν σε αυτό τον δίσκο να εντείνουν τις ευθείες black metal αναφορές τους, με τρόπο κυρίως ατμοσφαιρικό, και δίχως την πρόθεση να πραγματοποιήσουν εκπτώσεις ως προς τα «εξωτικά» τους στοιχεία. Οι Aenaon, με δίσκους όπως το "Mnemosyne" μπορούν να περηφανεύονται πως έχουν την άνεση να κινούνται ενός άμεσα αναγνωρίσιμου ηχοχρώματος, το οποίο τους προσδίδει ευθέως ταυτότητα.

Το avant-garde στοιχείο, εξαιτίας του σαξοφώνου, είναι δυναμικά παρόν, αλλά είναι η προοδευτική δομή των συνθέσεων που αναλαμβάνει τα ηνία. Οι Aenaon εκμεταλλεύονται την εναλλαγή χωρίων για να αναζητήσουν μεταβάσεις από σκοτεινά βάθη σε λυτρωτικά καθαρά φωνητικά, όπως στο εξαιρετικό "Trauma Cultura". Στην πορεία, επιτρέπουν στις κιθάρες να εξασκήσουν εντάσεις, προς κορυφώσεις, οι οποίες, παρά τη δυναμική και τη δόμηση όμως των συνθέσεων, δεν έρχονται πάντα. Με τρία δίλεπτα ιντερλούδια στρατηγικά τοποθετημένα κατά μήκος των εννέα συνθέσεων, με αρκετές black ‘n’ roll αναφορές, όπως στο "Hysteria", αλλά και μεγαλειώδη αστρικά ταξίδια σαν αυτό του "Cartesian Eye", οι Aenaon παρουσιάζουν εκμοντερνισμένα και σύγχρονα, το εντυπωσιακό τους κολλάζ.

Το "Mnemosyne" είναι ένα άλμπουμ που προσεγγίζει παραδοσιακές black metal θεματικές και αισθητικές, ειδικά το θάνατο, με τρόπο διόλου αναχρονιστικό. Ίσως εντονότερα από τις προηγούμενες κυκλοφορίες τους, οι Aenaon, ειδικά σε συνθέσεις όπως το "Synastry Of Heartbeats" που στο δεύτερο μισό του φέρνει τον παραδοσιακό mid-90s ήχο στο πειραματικό σήμερα, καταβάλλουν προσπάθεια να μετατρέψουν τις metal δομές σε κάτι ευέλικτο. Ως αποτέλεσμα, συνθέτουν ένα άκρως συμπαγές άλμπουμ που όμως, εξαιτίας αυτής της προσέγγισης, ανά σημεία φαντάζει ομοιόμορφο, ενώ δεν είναι. Η τελική αίσθηση που αφήνει το "Mantledeath", με την μπαρόκ αύρα του, λίγο πριν παραδοθεί στο καταληκτικό "Doppelganger", είναι η ίδια με το σφίξιμο καρδιάς που αφήνει το μνημονικό εναρκτήριο "Psyche".

Ανεξαρτήτως ταχυτήτων και μεθόδου εξωτερίκευσης του σκότους, παρά τις επί μέρους μελωδίες, που ίσως θα ήταν επιθυμητές σε μεγαλύτερο βαθμό, οι Aenaon αναζητούν την αμεσότητα. Ισορροπούν σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα σε πολυπλοκότητα, τεχνική, ουσία και ευθύτητα, και δίχως να ρίξουν νερό στο κρασί τους, αντιμετωπίζουν την τέχνη τους δίχως ίχνος ελιτισμού. Πλέον, οι Aenaon αποτελούν ένα από τα καίρια συγκροτήματα της εγχώριας σκηνής. Έχοντας εδραιώσει το, αναγνωρίσιμο ύφος τους, πιθανώς να βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι, δεδομένου πως το "Mnemosyne" αφήνει μια αίσθηση ολοκλήρωσης ενός κύκλου. Η ικανότητά τους να συνθέτουν εκκεντρικά υπέροχο και προοδευτικό black metal θα τους δείξει το δρόμο που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, αλλά στο παρόν, έχουν εκ νέου μείζονα λόγο στο που μπορεί να φτάσει αυτός ο ήχος.

Bandcamp
Youtube

  • SHARE
  • TWEET