Οι Sigur Ros κατηγορούνται για φοροδιαφυγή

Τα εσφαλμένα στοιχεία στις φορολογικές τους δηλώσεις οδηγούν το συγκρότημα στο εδώλιο του κατηγορουμένου

03/04/2019 @ 11:35

Μετά από έρευνες τριών χρόνων οι αρμόδιες αρχές της Ισλανδίας συνέταξαν κατηγορητήριο φοροδιαφυγής για τους Sigur Ros.

Σύμφωνα με την έκθεση του περιφερειακού εισαγγελέα οι γνωστοί μουσικοί κατηγορούνται ότι υπέβαλαν εσφαλμένα στοιχεία στις φορολογικές δηλώσεις τους από το 2011 έως το 2014 αποκρύπτοντας εισοδήματα 151 εκατομμύρια ισλανδικών κορόνων (1,2 εκατομμύρια δολάρια).

Τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος επέρριψαν ευθύνη στον πρώην λογιστή τους και δήλωσαν ότι συνεργάστηκαν με τις φορολογικές αρχές αφού ενημερώθηκαν για τις ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις.

Σε δήλωσή τους υποσχέθηκαν να καθαρίσουν το όνομα Sigur Ros και ανέφεραν ότι το συγκρότημα «εκφράζει τη λύπη του διότι η υπόθεση καταλήγει στο δικαστήριο».

Τα περιουσιακά στοιχεία των τεσσάρων μελών της μπάντας, συμπεριλαμβανομένων διαμερισμάτων και κατοικιών αξίας 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων, θα δεσμευθούν εν αναμονή της δίκης, ανέφεραν οι αρχές.

Τα 2/3 των περιουσιακών στοιχείων ανήκουν στον αρχηγό των Sigur Ros, Jon Thor Birgisson ο οποίος ζει σήμερα στο Λος Άντζελες.

Ο Birgisson κατηγορείται για φοροδιαφυγή ύψους 240.000 δολαρίων από μη καταβολή φόρων εισοδήματος και 105.000 δολαρίων από μη καταβολή φόρων από επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, τα άλλα μέλη του συγκροτήματος - Georg Holm, Kjartan Sveinsson και Orri Pall Dyrason– φέρονται να αμέλησαν να δηλώσουν εισοδήματα συνολικά 1,6 εκατομμύρια δολαρίων , από τα οποία θα έπρεπε να καταβάλουν φόρους ύψους 725.000 δολαρίων.

Στην Ισλανδία, ο γενικός φόρος εισοδήματος για τα άτομα με υψηλό εισόδημα είναι 46%.

«Τα μέλη των Sigur Ros είναι μουσικοί - όχι ειδικοί στα λογιστικά και τα διεθνή οικονομικά» ανέφερε ο δικηγόρος υπεράσπισης του γκρουπ σε δήλωσή του.

  • SHARE
  • TWEET