Moonspell και Green Carnation έρχονται τον Μάιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Όλες οι πληροφορίες για τις επερχόμενες εμφανίσεις τους στη χώρα μας

15/11/2021 @ 19:57

30 Years Of Moonspell 2022 Tour / XXX The Greater Tour

Moonspell (Portugal) + Green Carnation (Norway)

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 - Αθήνα - Fuzz Live Music Club

Κυριακή 22 Μαΐου 2022 - Θεσσαλονίκη - Principal Club Theater @ Fix

Οι Πορτογάλοι Moonspell ξεκίνησαν την καριέρα τους το 1989 ως Morbid God παίζοντας αμιγώς black metal και συνέχισαν έτσι μέχρι και το 1992, οπότε και μετονομάστηκαν σε Moonspell. Βέβαια οι Moonspell δεν περιορίστηκαν στο να παίζουν μόνο black metal, αλλά εμπλούτισαν τον ήχο τους και με στοιχεία από gothic metal, γεγονός που έδειξε ότι είχαν την διάθεση, αλλά και την ικανότητα, να πειραματιστούν και να εξελιχθούν τόσο μουσικά, όσο και στιχουργικά, δίχως όμως να ξεχνούν τις ρίζες τους.

​Έτσι λοιπόν τα άλμπουμ τους μόνο κοινότυπα δεν ακούγονταν, αφού ανάλογα με την διάθεση τους και με το τι ήθελαν να παρουσιάσουν στο κοινό τους την εκάστοτε χρονική στιγμή, άλλοτε ακούγονταν πιο μελωδικοί, άλλοτε πιο σκοτεινοί, άλλοτε πιο εμπορικοί (πάντα με την καλή έννοια του όρου), άλλοτε πιο χαλαροί και άλλοτε πιο επιθετικοί, πάντα όμως ατμοσφαιρικοί και ιδιαίτεροι. Και ενώ κάτι τέτοιο λογικά θα είχε αρνητική επίδραση στο κοινό τους (όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλάκις με αρκετές μπάντες που άλλαξαν ριζικά τον ήχο τους), εν τούτοις όχι μόνο δεν έχαναν οπαδούς, αλλά το κοινό τους συνεχώς διευρυνόταν, αποδεχόμενο τα διαφορετικά τους "πρόσωπα". Και αυτό είναι ένα πραγματικό επίτευγμα, που λίγα συγκροτήματα έχουν επιτύχει.

Με πλούσια δισκογραφία στο ενεργητικό τους και με κάποια από τα άλμπουμ τους να έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως κλασικά (π.χ. "Wolfheart" και "Irreligious"), αρκετά hits όπως τα "Alma Mater", "Vampiria", "Opium", "Full Moon Madness", "Nocturna", "Everything Invaded", "Finisterra", "Luna", "Night Eternal", "Scorpion Flower" (με την Anneke Van Giersbergen (πρώην The Gathering) στα γυναικεία φωνητικά), "Alpha Noir", "Lickanthrope", "White Skies", "Fireseason", "Breathe" (Until We Are No More), "Extinct", "Medusalem", "Domina", "The Last Of Us", "Malignia", "Funeral Bloom", "The Future Is Dark", "In Tremor Dei", "Evento" και "Todos Os Santos", συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν, με πιο πρόσφατη δουλειά τους να είναι το 13ο στούντιο άλμπουμ τους "Hermitage" του 2021. Απλό, λιτό, ατμοσφαιρικό, σκοτεινό και πιο μελωδικό, κερδίζει αμέσως τον ακροατή, αφήνοντάς του πολύ καλές εντυπώσεις από το πρώτο κιόλας άκουσμα.

Στη χώρα τους είναι ίσως το μεγαλύτερο metal σχήμα (μέχρι και γραμματόσημο με το εξώφυλλο του "Wolfheart" κυκλοφόρησε στην Πορτογαλία, προς τιμήν τους) , αλλά και στην Ελλάδα δεν παύουν να είναι πολύ δημοφιλείς, κάτι που οι ίδιοι επιδιώκουν και ιδιαίτερα ο frontman τους, ηγέτης και εμβληματική φιγούρα του συγκροτήματος, Fernando Ribeiro. Οι σχέσεις τους με τους Rotting Christ και τους Septic Flesh είναι ιδιαίτερα στενές και φιλικές, ενώ κάποια εξώφυλλα άλμπουμ τους αποτελούν δημιουργίες του Σπύρου "Seth" Αντωνίου των Septic Flesh. Τρανή απόδειξη άλλωστε αποτελούν και οι πολλές φορές που έχουν εμφανιστεί ζωντανά στην χώρα μας, με το κοινό να τους αποθεώνει σε κάθε τους επίσκεψη.

Το 2012 κυκλοφόρησαν την αυτοβιογραφία τους στα Αγγλικά και στα Πορτογαλικά, με τίτλο "XX 20 Anos / Years", γραμμένη εξ ολοκλήρου από τον Fernando Ribeiro, ενώ το 2016 ίδρυσαν την δισκογραφική Alma Mater Records (το όνομα προήλθε από το "Alma Mater", ίσως το πλέον αναγνωρίσιμο hit των Moonspell), με αποκλειστικό σκοπό να κυκλοφορεί ειδικές επανεκδόσεις, μιας και παραμένουν στο δυναμικό της Αυστριακής δισκογραφικής εταιρίας Napalm Records.

Έτσι λοιπόν με αφορμή την κυκλοφορία του "Hermitage" αλλά και τη συμπλήρωση 30 ετών από το ξεκίνημά τους ως Moonspell, το συγκρότημα θα περιοδεύσει στην Ευρώπη και όχι μόνο και όπως είναι αναμενόμενο θα περάσουν και από την χώρα μας για δύο εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μαζί τους στις συναυλίες στη χώρα μας θα εμφανιστούν για πρώτη φορά οι Νορβηγοί Green Carnation.

Progressive rock και metal, ιδιώματα που για την πλειοψηφία του κοινού, έχουν ταυτιστεί με την ύπαρξη σχημάτων όπως οι Pink Floyd, Rush, Genesis, Dream Theater, Queensryche, Fates Warning, Pain Of Salvation, κ.λ.π. Δείχνει δύσκολο να συνειδητοποιήσουν ότι progressive μπορούν να είναι και είναι συγκροτήματα που προέρχονται από τον χώρο του ακραίου metal. Τρανά παραδείγματα αποτελούν σχήματα όπως οι Atheist, Nocturnus, Death, Pestilence, Cynic, Voivod, Opeth, Sadist και πολλά ακόμη. Στην κατηγορία αυτή λοιπόν ανήκουν και οι Νορβηγοί Green Carnation, δημιούργημα του κιθαρίστα και πρώην μπασίστα των Emperor, Terje Vik Schei, γνωστού περισσότερο ως Tchort, ψευδώνυμο που στις Σλαβικές διαλέκτους σημαίνει "Διάβολος", οι οποίοι παίζουν ποιοτικότατο progressive / avant-garde metal / rock (με στοιχεία από doom και gothic metal), που σε καμία μα καμία περίπτωση δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ονόματα που θεωρούνται μεγαλύτερά τους (τουλάχιστον εμπορικά), όπως Katatonia, Αnathema, Opeth, My Dying Bride και άλλοι. Και βέβαια δεν είναι ο Tchort ο μόνος πολυπράγμων μουσικός στο γκρουπ, αφού και άλλα μέλη τους συμμετείχαν / συμμετέχουν σε σχήματα όπως Tristania, Sirenia, Trail Of Tears, In The Woods..., κ.λ.π.

Μπορεί το "Hallucinations Of Despair" Demo 1991, των Green Carnation, να ήταν ηχητικά ακραίο και καθαρά death metal, μετά όμως από μεγάλες ανακατατάξεις και αφού ο Tchort (νυν The 3rd Attempt) στο ενδιάμεσο ασχολήθηκε και συμμετείχε σε σχήματα όπως οι Emperor, Carpathian Forest, Blood Red Throne, Satyricon (Live) και Einherjer (Live), κυκλοφόρησε τελικά το ντεμπούτο τους "Journey To The End Of The Night" 10 χρόνια αργότερα, έν έτει 2000, με μέλη τους που έπαιζαν ταυτόχρονα και στους συμπατριώτες τους In The Woods… (με τους οποίους έχουν πολλά κοινά σημεία), ένα άλμπουμ ατμοσφαιρικού doom / progressive metal, όσο αδόκιμος και αν είναι αυτός ο όρος, με τραγούδια διάρκειας από 12 έως και 18 λεπτά!!! Ένα χρόνο αργότερα, το τερμάτισαν, συνθέτοντας ένα από τα μακροσκελέστερα τραγούδια στην μουσική, το "Light Of Day, Day Of Darkness" διάρκειας 60 λεπτών!!!. Όπως καταλάβατε, το άλμπουμ, αποτελείται από ένα και μοναδικό τραγούδι, παρόλα αυτά, το άλμπουμ θεωρείται ίσως το καλύτερό τους, παρουσιάζοντας εξαιρετική ποικιλία και με χρήση ασυνήθιστων οργάνων, ενώ και η μελαγχολία είναι διάχυτη, καθώς στιχουργικά αναφέρεται από την μία πλευρά στον θάνατο της κόρης και από την άλλη πλευρά στην γέννηση του γιου του Tchort.

Η συνέχεια τους βρίσκει σε ακόμη πιο ξεκάθαρα progressive metal / rock μονοπάτια, με το "A Blessing In Disguise" του 2003 (αρχικά επρόκειτο να κυκλοφορήσει με τον τίτλο "Writing On The Wall", τον οποίο και άλλαξε ο Tchort για να ταιριάζει καλύτερα με το εξώφυλλο του άλμπουμ) και το "The Quiet Offspring" του 2005, όπου και κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό πυρήνα οπαδών, ενώ δεν δίστασαν την ίδια χρονιά, να μας χαρίσουν ένα ακουστικό άλμπουμ, το "Acoustic Verses" (το οποίο επανακυκλοφόρησε και ένα χρόνο αργότερα από την Ελληνική Black Lotus Records και αναμένεται να επανακυκλοφορήσει από την Season Of Mist στα τέλη του 2021) καθώς και το επίσης ακουστικό "The Burden Is Mine… Alone" EP. Άλλο ένα αποκορύφωμα στην καριέρα τους, ήρθε το 2006, όπου έπαιξαν κάτω από ένα φράγμα ύψους 30 μέτρων που είχε χτιστεί το 1939, μέσα στα Νορβηγικά δάση, μπροστά σε ένα κοινό που αριθμούσε περισσότερα από 500 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων. Ένα θέαμα εξωπραγματικό, που αποτυπώθηκε και κυκλοφόρησε το 2007 σε DVD με τον τίτλο "A Night Under The Dam" και θεωρείται ως ένα από τα πιο θεαματικά όλων των εποχών. Το κακό είναι ότι μετά την κυκλοφορία του, οι Green Carnation ανακοίνωσαν ότι διαλύονταν.

Όλα αυτά μέχρι το 2014, όπου επέστρεψαν παίζοντας σποραδικά shows, ενώ δύο χρόνια αργότερα άρχισαν να δίνουν κάποιες επετειακές συναυλίες για τα 15 χρόνια από την κυκλοφορία του "Light Of Day, Day Of Darkness", παίζοντας το ολόκληρο!!! Έτσι λοιπόν το 2018 κυκλοφόρησαν το "Last Day Of Darkness", το οποίο ηχογραφήθηκε ζωντανά εξ ολοκλήρου στο θέατρο Kilden, που βρίσκεται στην πόλη τους, το Kristiansand.

Και εκεί ήταν που άρχισαν να σκέφτονται το ενδεχόμενο κυκλοφορίας ενός νέου στούντιο άλμπουμ, σε περίπτωση που η έμπνευση αλλά και η όρεξη υπήρχαν ακόμα μέσα τους. Στρώθηκαν λοιπόν στην δουλειά σοβαρά και δίχως να πουν τίποτα σε κανέναν, άρχισαν να δημιουργούν το επόμενο άλμπουμ τους. Αφότου έκριναν ότι το αποτέλεσμα τους δικαιώνει, ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να συνεχίσουν και άρχισαν την διαδικασία αναζήτησης δισκογραφικής εταιρίας, προκειμένου να κυκλοφορήσουν την νέα τους δουλειά. Και αυτή δεν είναι άλλη από την Γαλλική εταιρία Season Of Mist, με την οποία είχαν συνεργαστεί ξανά κατά το παρελθόν. Το άλμπουμ "Leaves Of Yesteryear" κυκλοφόρησε στις αρχές Μαΐου 2020 και διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά συστατικά του ήχου τους, ενώ το εξώφυλλο του είναι άλλη μια δημιουργία του Niklas Sundin (πρώην DARK TRANQUILLITY, νυν-MITOCHONDRIAL SUN), με τον οποίο επίσης έχουν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν. Επίσης στα τέλη του 2020 κυκλοφόρησαν άλλη μία νέα καταπληκτική σύνθεση, το "The World Without A View" υπό την μορφή single.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Νο. 1: Οι κάτοχοι εισιτηρίων της συναυλίας των Green Carnation, θα μπορέσουν να έρθουν και να παρακολουθήσουν την συναυλία με τα εισιτήρια που έχουν ήδη στα χέρια τους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Νο. 2: Σύμφωνα με τα τρέχοντα υγειονομικά μέτρα και για όσο αυτά ισχύουν, η είσοδος στους χώρους διεξαγωγής των συναυλιών, θα επιτραπεί μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (σε ισχύ) εντός εξαμήνου. Η ταυτοποίηση θα πραγματοποιείται με αστυνομική ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο που αποδεικνύει την ταυτοπροσωπία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Νο.3: Σύντομα θα ανακοινωθεί και θα ξεκινήσει και η προπώληση εισιτηρίων μέσω των φυσικών σημείων πώλησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ώρα έναρξης: 20:30 - Τιμή εισιτηρίου: 25 Ευρώ (Περιορισμένη προπώληση) - 28 Ευρώ (Προπώληση) - 30 Ευρώ (Ταμείο)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων (Για Αθήνα & Θεσσαλονίκη)

123tickets.gr - hunteragency.gr

Facebook event

Δελτίο Τύπου

  • SHARE
  • TWEET