Η Lana Del Rey και η δυσκολία να κρατηθεί το μυστήριο στη μουσική βιομηχανία

Μπορεί ένας μουσικός να παραμείνει πραγματικά μυστηριώδης σε αυτήν την εποχή;

26/05/2021 @ 14:14

Η Lana Del Rey είναι μια από τις πιο συναρπαστικές και μυστηριώδεις καλλιτέχνιδες της γενιάς της. Γνώρισε την επιτυχία το 2011 με το single "Video Games" - ένα εκπληκτικό retro-pop τραγούδι που ακούγεται απόκοσμα οικείο αλλά εντυπωσιακά μοναδικό. Αργότερα δημιούργησε αίσθηση με το videoclip από το single "Ride", με ένα ιδιαίτερο πλάνο ανάμεσα στα φλιπεράκια και τα φώτα από τα φρουτάκια, και κατάφερε να κρατήσει τους θαυμαστές σαγηνευμένους, δημιουργώντας ένα μυστήριο.

Αυτό το μυστήριο είναι που τραβάει τους θαυμαστές της και τους κάνει να αναρωτιούνται ποια είναι πραγματικά. Μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία από τις πρώτες συνεντεύξεις της ως ως Elizabeth Woolridge Grant. Άρχισε να γράφει τραγούδια στα 18 της όταν ο θείος της την έμαθε να παίζει με τις «έξι βασικές χορδές» στην κιθάρα. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου EP της ως Lizzy Grant το 2008, υιοθέτησε ένα όνομα που ταίριαζε καλύτερα με την αινιγματική εικόνα.

 «Ήθελα ένα όνομα στο οποίο θα μπορούσα να διαμορφώσω τη μουσική», είπε στη Vogue το 2011. «Πήγαινα στο Μαϊάμι εκείνη τη στιγμή, μιλώντας πολλά ισπανικά με τους φίλους μου από την Κούβα. Φαινόταν υπέροχο να βγαίνουν οι λέξεις από την άκρη της γλώσσας».

Η ίδια αυτό-επικαλείται «γκάγκστερ Nancy Sinatra» και δημιούργησε μια εικόνα αποτελεσματική που ταυτόχρονα της γύρισε μπούμερανγκ. Όταν τo τραγούδι "Video Games" έγινε επιτυχία και η φήμη της μεγάλωσε κατηγορήθηκε πως είναι «ψεύτικη». Η μουσική συγγραφέας Rhian Daly σημειώνει ότι σε αυτό το σημείο της καριέρας της ορισμένοι από τους επικριτές της Del Rey «είχαν εμμονή με την ιδέα να αποκαλύψουν την περιγραφή της πρώιμης ζωής της ως ψευδή. Ήθελαν να «αποδείξουν» ότι προήλθε από πιο εύπορο υπόβαθρο από ό,τι ισχυρίστηκε στην αρχή».

Παρ 'όλα αυτά, παρά τις κατηγορίες για υποτιθέμενη έλλειψη «αυθεντικότητας», η Del Rey αγνόησε τους πάντες. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, το εξαιρετικό έβδομο άλμπουμ της "Chemtrails Over The Country Club" έγινε μια ακόμα επιτυχία στα chart, ξεκινώντας με το νούμερο δύο στις ΗΠΑ και το νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το "Chemtrails..." είναι ένα πλούσιο υποβλητικό pop άλμπουμ στο οποίο η Del Rey συνεχίζει να χτίζει το δικό της μύθο - το άνοιγμα του κομματιού "White Dress" την βρίσκει να συλλογίζεται τις ημέρες πριν από τη φήμη ως σερβιτόρα - και αποκαλύπτει μια αυξανόμενη περιφρόνηση για τη φήμη.

Αν και η Del Rey παίζει αυτό το «σκοτεινό» παιχνίδι σε μια εποχή που οι καλλιτέχνες υπόκεινται σε όλο και πιο στενό έλεγχο, έχει διατηρήσει μεγάλο μέρος του μυστηρίου της. Χάρη στον David Bowie και τη Madonna, τα αστέρια της μουσικής κατάλαβαν πως πρέπει να αναγεννηθούν για να μένουν στην επικαιρότητα. Πολλές φορές όμως μένουν ακάλυπτοι, καθώς είναι δύσκολο να κρύβουν τα πάντα. Ωστόσο, η Lana πέτυχε ακριβώς το αντίθετο. Με κάθε άλμπουμ διπλασιάζει τον μύθο της και τελειοποιεί έναν ήχο που είναι κινηματογραφικός, χαλαρός και ονειρεμένος. Είναι επίσης άμεσα αναγνωρίσιμος ως δικός της. Στο μεταξύ, δεν έχει κάνει ποτέ πιο ξεκάθαρο πού τελειώνει η Elizabeth Grant και ξεκινά η «Lana Del Rey».

Το 2021 φαίνεται αυθεντική. Δεν προσπαθεί να είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που είναι, ειδικά στα social media. Για χρόνια δεν είχαμε καμία ιδέα ποια είναι πίσω από τις κλειστές πόρτες. Δεν μπορούμε καν να την φανταστούμε να κάνει καθημερινά πράγματα, όπως να φτιάχνει ένα φλιτζάνι τσάι. Οι θαυμαστές της νιώθουν πως δεν κρατάνε απλώς ένα cd αλλά ένα κομμάτι της τέχνης της. Την πρώτη βδομάδα πώλησης του, το "Chemtrails..." έγινε στην Αγγλία το ταχύτερα πωλημένο άλμπουμ βινυλίου του αιώνα από γυναίκα καλλιτέχνη.

Οι παγίδες των κοινωνικών μέσων

Ωστόσο, μόλις πρόσφατα, εμφανίστηκαν ρωγμές στη λαμπερή Del Rey, πράγμα που μας οδηγεί στο ερώτημα: Μπορεί ένας μουσικός να παραμείνει πραγματικά μυστηριώδης σε αυτήν την εποχή; Ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο στον 21ο αιώνα είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία οι καλλιτέχνες κρίνονται ασταμάτητα και αν απαντήσουν το θέμα παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Το "Chemtrails..." έπεσε και αυτό θύμα των κριτών των social media όταν η Del Rey μοιράστηκε το εξώφυλλο του στο Instagram τον Ιανουάριο. To νόημα χάθηκε σχεδόν αμέσως όταν όλοι σχολίαζαν την ασπρόμαυρη φωτογραφία των 11 γυναικών που συγκεντρώθηκαν γύρω από ένα τραπέζι, επειδή δεν διέθετε διαφορετικούς τύπους γυναικών.

Η Lana δεν δίστασε να απαντήσει, αν και το μετάνιωσε αργότερα. Επτά μήνες νωρίτερα, τον Μάιο του 2020, η Del Rey κατηγορήθηκε για φυλετική διάκριση, αφού διαμαρτυρήθηκε σε μια ανάρτηση στο Instagram ότι έχει παρουσιαστεί ως λιγότερο φεμινίστρια σε σχέση με τις άλλες τραγουδίστριες. Επειδή ονόμασε μια λίστα με κυρίως μαύρες γυναίκες ερμηνεύτριες που είχαν στα μάτια της αποφύγει παρόμοια κριτική - συμπεριλαμβανομένων των Beyoncé, Nicki Minaj και Cardi B - πολλοί σχολιαστές θεώρησαν πως δεν έβλεπε το λευκό προνόμιο της. Την κατηγόρησαν επίσης ότι παραβλέπει τον τρόπο με τον οποίο οι μαύρες γυναίκες έχουν εδώ και δεκαετίες υπερ-σεξουαλικοποιηθεί. Με την ευκαιρία αυτή, η Del Rey απάντησε επίσης επιμένοντας ότι απλώς ανέφερε τους «αγαπημένους» καλλιτέχνες της και είπε ότι ήταν «λυπηρό» να γίνει θέμα που αφορούσε το χρώμα των γυναικών που ανέφερε και όχι την ουσία σε αυτό που είπε.

Και στις δύο περιπτώσεις, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η Del Rey απλώς χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κάνει την δήλωση της. Αλλά, όταν συνυπολογίζουμε την αινιγματική εικόνα της, είναι εξίσου δύσκολο να μην θεωρήσουμε τις κάπως καυτές απαντήσεις της ως μείωση του μυστηρίου που έχει δημιουργήσει γύρω από το όνομα της. «Δεν περιμένουμε από τους αινιγματικούς καλλιτέχνες να ανταποκριθούν στην κριτική γενικά ή να βγουν στην άμυνα τόσο σκληρά», λέει η Daly. Ωστόσο, αναγνωρίζει επίσης ότι επειδή οι κατηγορίες για ρατσισμό είναι τόσο σοβαρές και «δυνητικά καταστροφικές για την καριέρα, η Del Rey μπορεί να ένιωθε ότι έπρεπε να τις αντιμετωπίσει». «Οι αληθινά μυστηριώδεις καλλιτέχνες μοιάζουν συχνά να υπάρχουν σε έναν άλλο χώρο από τους υπόλοιπους από εμάς», λέει η Daly.

Η υπερέκθεση των star της σημερινής εποχής, είτε θελημένα είτε όχι, αφαιρεί λίγο από το μυστήριο του μύθου γύρω από το όνομα τους. Μπορεί η Lana Del Rey λόγω της αιθέριας μουσικής της και της παρουσίας της να το κρατήσει ζωντανό;

(πηγή: BBC)

  • SHARE
  • TWEET