Flea: «Υπήρξαν φορές που έφτασα κοντά στο θάνατο»

Ο μπασίστας μίλησε για την εποχή που ήταν χρήστης ναρκωτικών

27/02/2018 @ 11:26

Ο Flea των Red Hot Chili Peppers, σε συνέντευξη του στο Times Magazine, μίλησε ανοικτά για τη σχέση του με τα ναρκωτικά και πως ξεπέρασε την εξάρτησή του.

«Συναναστρέφομαι με τα ναρκωτικά από τότε που γεννήθηκα. Όλοι οι ενήλικες που υπήρχαν στη ζωή μου έπαιρναν ναρκωτικά σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αποφύγουν τα προβλήματά τους, ενώ το αλκοόλ υπήρχε παντού. Κάπνισα για πρώτη φορά μαριχουάνα όταν ήμουν έντεκα και μέχρι τα τριάντα μου δοκίμασα ότι ναρκωτικό υπάρχει.

Είδα τρεις κοντινούς μου φίλους να πεθαίνουν από υπερβολική δόση πριν καν γίνουν 26 χρονών και υπήρχαν φορές που και εγώ έφτασα κοντά στον θάνατο. Το γεγονός ότι θα γινόμουν πατέρας ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο για να σταματήσω τα ναρκωτικά και το 1993 τα έκοψα για πάντα.

Ο πειρασμός είναι μεγάλος. Στη ζωή μου υπήρξαν στιγμές που ήμουν υπερβολικά αγχωμένος, είχα ένα σφίξιμο στο στομάχι και ένα μόνιμο πονοκέφαλο. Δεν μπορούσα ούτε να φάω ούτε να κοιμηθώ. Τα ναρκωτικά θα τα διόρθωναν όλα αυτά σε ένα λεπτό.

Από τη στιγμή που θα ανοίξεις την πόρτα σου στα ναρκωτικά, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς και να μπεις σε πειρασμό. Εγώ κάνω διαλογισμό, γυμναστική, προσεύχομαι, δουλεύω και πηγαίνω σε ψυχολόγο για να ξεπεράσω τα προβλήματά μου, ενώ θα μπορούσα με πενήντα δολάρια να πάρω ένα σακουλάκι και να διορθώσω όλα σε ένα λεπτό. Αντιθέτως, έμαθα να είμαι ευγνώμων για ότι μου τυχαίνει και αυτή η λογική με κράτησε μακριά από τα ναρκωτικά.

Όταν έκανα χρήση, υπήρχαν πολλοί κίνδυνοι για μένα και για όλους τους χρήστες. Με είχαν συλλάβει αστυνομικοί, με είχαν κάψει οι έμποροι ναρκωτικών και πάντα υπήρχει ο κίνδυνος της υπερβολικής δόσης. Προφανώς αυτός ο κόσμος είναι επικίνδυνος, αλλά τι γίνεται αν ο έμπορος που σου προμηθεύει τα ναρκωτικά είναι έμπιστος γιατρός;

Πολλοί τωρινοί χρήστες ήρθαν σε πρώτη επαφή με τα ναρκωτικά μέσω του συστήματος υγείας. Πριν λίγα χρόνια έσπασα το χέρι μου και υποβλήθηκα σε εγχείρηση. Ο γιατρός έκανε άψογα τη δουλειά του και ευτυχώς μπορώ τώρα και παίζω μπάσο. Αλλά μου έγραψε και μια συνταγή για οπιούχα φάρμακα και έπρεπε να παίρνω τέσσερα χάπια την ημέρα για δύο μήνες.

Ήμουν συνέχεια υπό την επήρεια του φαρμάκου, και ενώ μούδιαζε το σώμα μου για να μην νιώθω πόνο, μούδιαζε και τα συναισθήματά μου. Και φαντάσου ότι έπαιρνα ένα την ημέρα. Δεν ήμουν παρών για τα παιδιά μου, έπαθα κατάθλιψη και εννοείται ότι δεν ήμουν δημιουργικός στη δουλειά μου. Σταμάτησα να τα παίρνω μετά από ένα μήνα, αλλά θα ήταν εύκολο να ξαναπάρω συνταγή για δεύτερο γύρο.

Πολλοί άνθρωποι παθαίνουν εξάρτηση εξαιτίας των θεραπειών που λαμβάνουν και κάποιοι πεθαίνουν κιόλας. Σίγουρα είναι καλό που συνταγογραφούνται τα φάρμακα, αλλά το σύστημα υγείας θα πρέπει να είναι πιο παρατηρητικό. Είναι εμφανές ότι όποια θεραπεία περιέχει οπιούχα φάρμακα, πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση του ασθενούς και μετά και σίγουρα να τον βοηθήσουν με την απεξάρτηση αν χρειαστεί. Οι μεγάλες φαρμακευτικές μπορούν να καλύψουν αυτά τα έξοδα από τα τεράστια κέρδη τους.

Η εξάρτηση είναι αρρώστια και το σύστημα υγείας, μαζί με την κυβέρνηση, πρέπει να είναι εκεί για αυτούς που χρειάζονται βοήθεια.

Σίγουρα η ζωή δεν είναι εύκολη, ο κόσμος είναι τρομακτικός και είναι ευκολότερο να πάρεις ναρκωτικά για να τα αντιμετωπίσεις. Αλλά έχουμε την δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες στιγμές όταν τις αντιμετωπίζουμε με ευγνωμοσύνη και μαθαίνουμε από τα λάθη μας.»

  • SHARE
  • TWEET