Tiamat και Crematory σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

27/01/2005 @ 05:14
Η Astra παρουσιάζει την Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου στο Gagarin 205 Live Music Space τους Tiamat - Crematory. Support band: Inactive Messiah. Τιμή εισιτηρίου: 27 euro, ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ.. Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου, εμφανίζονται στη Θεσσαλονίκη στο Vilka Live Stage! Οργάνωση Παραγωγής: Encore Greek Productions. Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό σημείωμα για τους Tiamat.

Tiamat - Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Οι Tiamat σχηματίστηκαν το 1988 στη Σουηδία, αρχικά με το όνομα Treblinka, και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 κατόρθωσαν να εξελιχθούν από μία τυπική death metal μπάντα σ’ένα από τα κορυφαία σύνολα του επονομαζόμενου «συμφωνικού» black metal ή αλλιώς gothic metal. Συχνά αναφέρονται δίπλα σε ονόματα όπως οι Paradise Lost και οι Type O Negative, συγκροτήματα που επίσης κατατάσσονται στους γνωστότερους αντιπροσώπους του συγκεκριμένου ιδιώματος, το οποίο συνδυάζει το σκοτεινό ύφος του death metal με την επική ατμοσφαιρικότητα του goth, καθιστώντας τη χρήση των synthesizers εξίσου σημαντική μ’εκείνη των σκληρών κιθαριστικών riffs.

Μοναδικό βασικό μέλος και κινητήρια δύναμη των Tiamat όλα αυτά τα χρόνια, είναι ο τραγουδιστής / κιθαρίστας / κιμπορντίστας Johan Edlund, ο οποίος κατά καιρούς έχει ασχοληθεί και με το solo project των Lucyfire. Πέρα από αυτόν, η σύνθεση του group αλλάζει σχετικά συχνά, κάτι που όμως δε φαίνεται να επηρεάζει τον ήχο και το γενικό στίγμα τους, ως ένα συγκρότημα που έχει αποκτήσει ένα πολυάριθμο και συμπαγές κοινό, τόσο μέσω των albums του, όσο και μέσω των εξαιρετικών του εμφανίσεων σε μερικά από τα μεγαλύτερα festivals του είδους, όπως είναι τα Grasspop, Dynamo, With Full Force και Wacken Open Air.


Η δισκογραφική τους πορεία ξεκίνησε το 1990 με το album “Sumerian Cry”, για ν’ακολουθήσουν τα “The Astral Sleep”(1991) και “Clouds”(1993), πριν τη μεγαλύτερη, ως τώρα, καλλιτεχνική κι εμπορική επιτυχία τους, με το περίφημο “Wildhoney” του 1994. Ο ήχος τους στο συγκεκριμένο album χαρακτηρίστηκε ως μία μίξη death metal με Pink Floyd, μία σχέση που το group κατέστησε ακόμα πιο προφανή, διασκευάζοντας το κομμάτι “When You’re In” της μεγάλης Βρετανικής progressive rock μπάντας, για το E.P. “Gaia” του 1995. Στο τέλος αυτής της χρονιάς ο Edlund μετακομίζει στο Dortmund της Γερμανίας, πόλη όπου άλλωστε οι Tiamat είχαν ηχογραφήσει τα περισσότερα albums τους, και δύο χρόνια αργότερα παρουσιάζει το επόμενο βήμα τους με τίτλο “A Deeper Kind Of Slumber”. Πρόκειται για μία δουλειά που σηματοδοτεί τη μεταστροφή του group σε πιο ηλεκτρονικά μονοπάτια και που προετοίμασε το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές στο ύφος και τον ήχο τους. Με το “Skeleton To Skeleton” του 1999 κατέστη σαφές ότι προσανατολίζονται πλέον ξεκάθαρα προς το goth rock, κάτι που αρχικά δίχασε τους πιστούς οπαδούς τους. Το 2002 βρίσκει το group στην Κοπεγχάγη και στα περίφημα Puk Studios, όπου με τη συνδρομή του διάσημου παραγωγού / μηχανικού ήχου Lars Nissen ηχογραφούν το ιδιαίτερα πετυχημένο “Judas Christ”. Εκεί, πέρα από το ότι έχουν περάσει superstars του βεληνεκούς των Elton John και George Michael, είχαν λάβει σάρκα και οστά δύο από τα πιο αγαπημένα albums των Tiamat, το “Vision Thing” των Sisters Of Mercy και το “Music For The Masses” των Depeche Mode.

Πέρα από την εδραίωση του goth metal ήχου, το συγκεκριμένο album περιέχει, για πρώτη ίσως φορά στην καριέρα τους, κάποιο ξεκάθαρο ιδεολογικό υπόβαθρο, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση έχει να κάνει με την βαθιά υποκρισία που χαρακτηρίζει τη Χριστιανική Εκκλησία, σύμφωνα με τον Edlund (και όχι μόνο). Ο ήχος και γενικά η ατμόσφαιρα του κινούνται με συνέπεια στους καλλιτεχνικούς δρόμους που οι Tiamat επέλεξαν, ωριμάζοντας μέσα από μια πορεία χρόνων στο metal στερέωμα...

Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε και πάλι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη σκηνή του Gagarin 205 Live Music Space, σε μια χρονική στιγμή που τους βρίσκει μάλλον στην καλύτερη φόρμα της δεκαπενταετούς καριέρας τους, με δεύτερο σχήμα τους Crematory και opening act τους Inactive Messiah.

Δελτίο Τύπου

  • SHARE
  • TWEET