Συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των Atoms For Peace και του Spotify

17/07/2013 @ 13:43
Όλα ξεκίνησαν όταν οι Atoms For Peace αποφάσισαν να αποσύρουν τη μουσική τους από τη δημοφιλή υπηρεσία streaming Spotify.

Τη δράση ανέλαβαν δύο από τα μέλη του supergroup, o Thom Yorke και ο Nigel Godrich.

Πιο συγκεκριμένα, ο Yorke απέσυρε και το προσωπικό του άλμπουμ "Eraser", ενώ ο Godrich μέσω δηλώσεών του στο tweeter δικαιολόγησε την πράξη του σχήματος, καθώς κατά τα λεγόμενά του το Spotify βλάπτει την καινούρια μουσική. Οι νέοι καλλιτέχνες δεν πληρώνονται «τίποτα», είναι μία εξίσωση που δεν λειτουργεί», δήλωσε ο Godrich, ο οποίος επίσης απέσυρε το ντεμπούτο άλμπουμ του δικού του συγκροτήματος, Ultraista.

Εκπρόσωπος του Spotify απάντησε στα λεγόμενα του Godrich, δηλώνοντας ότι μακροπρόθεσμος στόχος της υπηρεσίας είναι να εξασφαλίσει ότι οι καλλιτέχνες θα ανταμειφθούν για την παραχώρηση της μουσικής τους. Στην ανακοίνωση του Spotify αναφέρεται αναλυτικά: «Αυτή τη στιγμή είμαστε στα πρώτα στάδια ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου και υπάρχει ήδη θετικό αντίκτυπο στη καινούρια μουσική. Έχουμε ήδη καταβάλει 500 εκ. δολάρια στους κατόχους δικαιωμάτων και μέχρι το τέλος του χρόνου το ποσό θα φτάσει το ένα δις δολάρια. Μεγάλο μέρος από αυτό το ποσό επενδύεται σε νέους καλλιτέχνες και σε καινούρια μουσική.

Ο Godrich απάντησε στα επιχειρήματα που προέβαλε το Spotify, με τον ισχυρισμό ότι ο τρόπος που λειτουργεί ευνοεί μόνο τις μεγάλες εταιρίες και τα «νεκρά» συγκροτήματα που έχουν μεγάλη δισκογραφία. «Τα χρήματα μοιράζονται ανάλογα με τον αριθμό των συνολικών streams, οπότε ένας δίσκος κάποιου νεκρού καλλιτέχνη που κυκλοφόρησε πριν από 40 χρόνια αποκομίζει το ίδιο κέρδος με ένα νέο δίσκο ενός νέου καλλιτέχνη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Godrich.

Ο manager των Radiodead (του συγκροτήματος του Yorke δηλαδή) Brian Message, δεν συμμερίστηκε απ' ότι φαίνεται την απόφαση την απόφαση του Yorke και του Godrich. «Είναι δική μου δουλειά σαν manager, του Spotify και άλλων υπηρεσιών streaming να εξασφαλίσουμε πως οι καλλιτέχνες θα αποκομίσουν έσοδα. Δεν είναι εύκολο αλλά είναι σημαντικό να κάνεις διάλογο», δήλωσε ο Message.
  • SHARE
  • TWEET