Οι Y&T για πρώτη φορά στην Ελλάδα

27/06/2012 @ 11:25
Οι Y&T έρχονται να παίξουν την ιστορία τους!
Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, Κύτταρο

Πριν από τους Motley Crüe, αλλά και πριν από τους Metallica, υπήρχε μία παρέα μουσικών που έμελλε να γίνει ένα από τα καλύτερα hard and heavy αμερικάνικα συγκροτήματα. Οι Y&T δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '70 και έβαλαν τα θεμέλια του σημερινού αμερικάνικου hard ήχου. Σχηματίστηκαν το 1974 στο Oakland της Καλιφόρνια και στο ξεκίνημα της καριέρας τους το όνομά τους ήταν Yesterday & Today.

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, κατέληξαν σε αυτό το όνομα τυχαία, όταν βρίσκονταν σε πρόβα και δέχτηκαν ένα τηλεφώνημα από κάποιον διοργανωτή συναυλίας. Τους πρότεινε να παίξουν σε μια συναυλία και τους ζήτησε να του δώσουν ένα όνομα να βάλει στην αφίσα. Έως τότε δεν είχαν καταλήξει σε ένα σταθερό όνομα και, σύμφωνα με τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Dave Meniketti, εκείνη τη στιγμή στο πικ απ έπαιζε το άλμπουμ των Beatles, "Yesterday & Today". Αυτό το όνομα επέλεξαν και με αυτό υπέγραψαν στην London Records, όπου ηχογράφησαν δύο album. Τα "Yesterday & Today" (1976) με τους Dave Meniketti (κιθάρα/τραγούδι), Joey Alves (κιθάρα/τραγούδι), Phil Kennemore (μπάσο/τραγούδι) και Leonard Haze (drums), μια σύνθεση που έμελλε να είναι και η ιστορική για το συγκρότημα και το "Struck Down" (1978). Συμπτωματικά, αυτό ήταν ένα από τα τελευταία rock άλμπουμ που κυκλοφόρησε η London.

Η μηχανή των Yesterday & Today παίρνει μπροστά και το 1981, την εποχή που η rock σκηνή στην Αμερική αρχίζει να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς υπογράφουν στην A&M. Το όνομα τους μετατρέπεται απλά σε Y&T από τους ίδιους τους fans τους που κατά τη διάρκεια των εμφανίσεών τους φωνάζουν ρυθμικά τα αρχικά τους. Το "Earthshaker" ήταν το πρώτο album που παρουσιάστηκαν με το όνομα Y&T, αφήνοντας κληρονομιά κομμάτια σαν τα "Believe In You" και "Hungry For Rock". Το "Black Tiger" του 1982 γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία και τότε τους γνωρίζει και το ελληνικό κοινό με το θρυλικό "Forever". Ένα κομμάτι ύμνος - ταυτότητα για το αμερικάνικο συγκρότημα Τo "Mean Streak" (1983), μ' ένα μεταλλικό και άκρως επιθετικό φίδι στο εξώφυλλο γνωρίζει μεγαλύτερη επιτυχία στην Αγγλία απ' ότι στη χώρα τους και τους καθιερώνει με τα "Midnight In Tokyo" και το ομώνυμο τραγούδι. Η τετράδα των Meniketti, Alves, Kennemnore και Haze καθιερώνονται παγκοσμίως με την κυκλοφορία του "In God We Trust" (1984,) με το "Rock 'n' Roll's Gonna Save The World" να γίνεται ύμνος στο αμερικάνικο ραδιόφωνο. Το 1985 το συγκρότημα κυκλοφορεί 2 άλμπουμ: Το live, "Open Fire" ηχογραφημένο στο Λονδίνο αλλά και στο San Francisco και το studio  "Down For The Count" που τους προσέφερε τη μεγαλύτερη επιτυχία τους στις πωλήσεις singles με το "Summertime Girls". Η μεγάλη καριέρα των Y&T συνεχίζεται με album σαν τα "Contagious" και "Ten". Στο "Contagious" έχουμε μια σημαντική αλλαγή στη σύνθεσή τους αφού αποχωρεί ο επί 13 χρόνια drummer Leonard Haze και αντικαθίσταται από τον Jimmy DeGrasso. Ο τελευταίος έχει καταθέσει τα διαπιστευτήρια του παίζοντας με τους David Lee Roth, Ozzy, Lita Ford White Lion, Megadeth κ.α. Η ιστορία για τους Υ&Τ συνεχίζει να γράφεται, με σειρά συναυλιών που συνήθως περιορίζονται στην Αμερική και ελάχιστες φορές έρχονται στην Ευρώπη. Το 2010 οι δυο μηχανές του συγκροτήματος, Meniketti και Kennemore μπαίνουν στο studio και μαζί με τους John Nyman (κιθάρα/τραγούδι) και Mike Vanderhule (drums), ηχογραφούν  το "Facemelter". Η μηχανή των Y&T έχει πάρει μπροστά και παρουσιάζει τα νέα αλλά και τα κλασικά τραγούδια τους σε μια μεγάλη παγκόσμια περιοδεία, η οποία ανακόπτεται όταν ανακοινώνεται ότι ο μπασίστας Phil Kennemore πάσχει από προχωρημένη μορφή καρκίνου και το 2011 χάνει τη μάχη.

Στις 15 Σεπτεμβρίου οι Y&T θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Αθήνα σ' έναν ιστορικό χώρο, το Κύτταρο. Η εμφάνισή τους θα διαρκέσει 2 1/2 ώρες και θα παίξουν όλη τη ιστορία τους. Από το "Forever" στο "Summer Girls" και από το "Believe In You" στο "Rock 'n' Roll's Gonna Save The World". Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι το βράδυ του Σαββάτου της 15ης Σεπτεμβρίου θα χορτάσουμε αυθεντικό αμερικάνικο hard rock/metal. Ολόκληρη η ιστορία τους σε μια συναυλία.

Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Spitfire, το πλέον ιστορικό ελληνικό heavy metal συγκρότημα. Οι Spitfire δραστηριοποιούνται από τα μέσα της δεκαετίας του '80 και είναι σίγουρα το classic metal σχήμα της Ελλάδας με το πιο φανατικό κοινό. Οι δίσκοι τους θεωρούνται ορόσημα της εγχώριας σκηνής, ενώ η συναυλιακή τους πορεία χαρακτηρίζεται τόσο από sold out headline εμφανίσεις όσο και από μνημειώδη support σε συγκροτήματα όπως οι Iron Maiden, Saxon, Dokken κ.α.

Σημεία προπώλησης:

Αθήνα
Σε όλα τα Public, σε όλα τα Metropolis και στο Ticketservices (Πανεπιστήμιου 39, Στοά Πεσματζόγλου)
Θεσσαλονίκη
Μusicland (Μητροπόλεως 102)

Online Sales ή αγορές με πιστωτική κάρτα: www.ticketservices.gr

Ώρα έναρξης: 20:00

Τιμή: 27 ευρώ

Δελτίο Τύπου
  • SHARE
  • TWEET