Οι απίστευτες αμοιβές των «μισοξεχασμένων» καλλιτεχνών

Οικονομολόγος από την Αυστραλία αποκαλύπτει εξωπραγματικά νούμερα

27/12/2015 @ 18:58

Σύμφωνα με δημοσίευμα του οικονομολόγου Jason Murphy στο News.com.au, εξωπραγματικά είναι τα ποσά που ζητούν για εμφανίσεις στην Αυστραλία οι πάλαι ποτέ rock αστέρες των '90s.

Αφορμή για το δημοσίευμα είναι μια σειρά από μεγάλα φεστιβάλ στην Αυστραλία που κατεβάζουν ρολά, με τελευταίο το Soundwave Festival να ακυρώνει ό,τι είχε ετοιμάσει για το 2016 και να ανακοινώνει πως θα σταματήσει να υπάρχει.

Οι Smashing Pumpkins ήταν το συγκρότημα που έπαιξε τις τέσσερις ημέρες του Soundwave το 2015 -σε Αδελαΐδα, Μελβούρνη, Σίδνευ και Brisbane. Ο Jason Murphy ρώτησε κάποιον πόσο θα περίμενε ότι αμείβονται οι Smashing Pumpkins, για να πάρει την λογική απάντηση «περίπου $30,000» (δολάρια Αυστραλίας). Ωστόσο, η σωστή απάντηση είναι $1.27 εκατομμύρια και για τις τέσσερις ημερομηνίες, δηλαδή περίπου 920,000 δολάρια Η.Π.Α. Και δεν ήταν καν οι καλλιτέχνες με το μεγαλύτερο κασέ!

Οι Soundgarden, «μπάντα που έχει κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ μέσα σε 19 χρόνια», θα έπαιρναν $2.1 εκατομμύρια! Οι Slipknot $1.65 εκατομμύρια. Οι Faith No More $750,000.

Μετά την πτώχευση του φεστιβάλ, όλοι οι καλλιτέχνες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διεκδικήσουν τα συμφωνηθέντα.

Σύμφωνα με τον Murphy, οι λόγοι πίσω από τα υπέρογκα ποσά είναι δύο:

Πρώτον, πρόκειται για καλλιτέχνες που έβγαλαν τα χρήματά τους όταν τα CD κόστιζαν 30 δολάρια. Έχουν κάνει την περιουσία τους και δεν ταλαιπωρούνται παρά μόνο αν τα λεφτά είναι καλά. Δεύτερον, οι οπαδοί τους ήταν έφηβοι όταν τους αγάπησαν, τώρα όμως είναι ενήλικες με δουλειές και είναι διατεθιμένοι να πληρώσουν αδρά για να θυμηθούν τα νιάτα τους.

Πέρα από το Soundwave, άλλα αυστραλιανά φεστιβάλ που έχουν πάψει να υπάρχουν είναι τα: Big Day Out, Parklife, Harvest, The Great Escape, Good Vibrations, Homebake.

  • SHARE
  • TWEET