Ο Uli Jon Roth για δύο συναυλίες στην Ελλάδα

23/09/2005 @ 09:49
Uli Jon Roth & his band (feat. ex-Scorpions members Francis Bucholz and Juergen Rosenthal) live στην Ελλάδα, Δεκέμβριος 2005. Σάββατο 10 Δεκεμβρίου - Θεσσαλονίκη (Υδρόγειος), Κυριακή 11 Δεκεμβρίου - Αθήνα (Club 22). Bιρτουόζος κιθαρίστας, εμπνευστής ενός μοναδικού ήχου και εφευρέτης ενός εξίσου μοναδικού μουσικού οργάνου. Πρώην σκορπιός, συνθέτης αλλά και ...σκηνοθέτης. Πάνω από όλα χαρισματικός περφόρμερ, αναγνωρισμένο μέλος της ροκ κοινότητας παράλληλα όμως και... νεοκλασικός.

Ο "ταλαντούχος κύριος Uli Jon Roth" έρχεται για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και να μας μαγέψει με τους ήχους της μοναδικής sky guitar του με τις 6 οκτάβες.

Δεν θα ήταν άδικο η εποχή που διανύουμε να ονομαστεί τιμητικά ...η «εποχή του Σκορπιού», τουλάχιστον για τους λάτρεις της μουσικής των Scorpions στην Ελλάδα, που από ότι φαίνεται δεν είναι και λίγοι. Πρώτα ήρθε ο Uli Jon Roth , με τις επικές νέο-κλασσικές του φόρμες να κλέψει την παράσταση από τους UFO στις sold out εμφανίσεις τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2004, λίγους μήνες μετά οι Scorpions τα «σάρωσαν» όλα σε Κύπρο Αθήνα και Θεσσαλονίκη ...Σε συνέχεια των δυναμικών sold out ακολούθησε η φετινή θριαμβευτική εμφάνιση των Scorpions στο Γήπεδο Καραϊσκάκη. Πλέον, με ανάλογη προσμονή αναμένεται η επιστροφή του Roth σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη .

Τρεις «πρώην σκορπιοί» με μια μπάντα δυναμίτη θα είναι εδώ! Στις αρχές του Δεκέμβρη ...εσείς;

Τιμή εισιτηρίου: 27 euro προπώληση, 30 euro ταμείο. Έναρξη: 21.00

Ο Uli Jon Roth συνέβαλε στη θεμελίωση της νεοκλασσικής metal μουσικής από την εποχή που ήταν κιθαρίστας στο Γερμανικό συγκρότημα των Scorpions τη δεκαετία του '70. Το παίξιμο του Roth χρωστάει πολλά στον Jimi Hendrix. Ο Roth όμως με την πάροδο των χρόνων έχει ‘χτίσει’ την προσωπική του μουσική ταυτότητα δημιουργώντας την δική του «σχολή».

Αφού εγκατέλειψε τους Scorpions το 1978, ο Roth ξεκίνησε μία ξέφρενη solo καριέρα εξερευνώντας τις psychedelic και νεοκλασσικές επιρροές του, πράγμα το οποίο θα ήταν ανέφικτο με την προηγούμενη μπάντα του. Ο Uli Jon Roth γεννήθηκε στο Dusseldorf της Γερμανίας , στις 18 Δεκεμβρίου του 1954. Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα σε ηλικία 13 ετών και άρχισε τις εμφανίσεις 2 χρόνια αργότερα. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘70, έγινε μέλος των Dawn Road και τραγουδιστής της μπάντας ορίστηκε ο Klaus Meine.

Μέλη των Scorpions (ο κιθαρίστας τους Michael Schenker μόλις είχε εγκαταλείψει την μπάντα για να γίνει μέλος των UFO) ενδιαφέρθηκαν για την πρωτότυπη μουσική των Dawn Road, μεγάλο μέρος της οποίας είχε συνθέσει ο Roth και έτσι ένα νέο Scorpions lineup σχηματίστηκε το 1973 με βασικό κιθαρίστα των Roth. Το Fly to the Rainbow το 1974 ήταν η πρώτη τους ηχογράφηση μαζί ως SCORPIONS αλλά η μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1975 με το In Trance και το 1976 με το Virgin Killer, που τους ανέδειξε σε παγκόσμιους θρύλους. Ωστόσο το 1977 στο Taken By Force ήταν πια εμφανείς οι μουσικές εντάσεις εντός της μπάντας. Οι επικές φιλοδοξίες του Roth συγκρούστηκαν με την καθαρόαιμη hard rock αισθητική της υπόλοιπης μπάντας. Ο Roth εγκατέλειψε την μπάντα το 1978, μετά την κυκλοφορία του live διπλού άλμπουμ με τίτλο Tokyo Tapes.

Μόνος του πια ο Roth συγκρότησε μία backing μπάντα, τους Electric Sun, με τον ίδιο στα φωνητικά και στην κιθάρα. Οι Electric Sun έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση το 1979 με το άλμπουμ Earthquake, το οποίο έμοιαζε μουσικά με την εποχή του Roth στους Scorpions, αλλά με περισσότερες επιρροές από τη μουσική του Hendrix και με πιο «hippie» ήχο.

Αυτή η νέα μουσική ώθηση εξερευνήθηκε λεπτομερέστερα το 1981 με το άλμπουμ Fire Wind. Για το επόμενο Electric Sun project, ο Roth κατευθύνθηκε προς την συμφωνική νεοκλασσική rock, ξετυλίγωντας τις ικανότητές του στην σύνθεση τραγουδιών ενώ παράλληλα εισήγαγε στην μουσική σκηνή την νέα του εφεύρεση, την six-octave Sky κιθάρα. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν το Beyond the Astral Skies, που κυκλοφόρησε το 1984 και αποτέλεσε την τελευταία ηχογράφηση του Roth για αρκετό καιρό. Επέλεξε να κάνει ένα διάλειμμα από τις συνεχείς ηχογραφήσεις με σκοπό να αφοσιωθεί σε μία νέα φιλόδοξη κατεύθυνση.

Το μεγαλύτερο κομμάτι των συνθέσεων του Roth από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 ως τα μέσα της δεκαετίας του '90 ήταν σε κλασσικό ύφος χωρίς πολλά rock & roll στοιχεία. Για παράδειγμα το Aquila Suite ήταν ένα σετ από 12 σπουδές που είχαν ενορχηστρωθεί για solo piano, σε ύφος της Ρομαντικής εποχής. Το 1991 ο Roth σκηνοθέτησε ένα tribute special με τίτλο"A Different Side of Jimi Hendrix," για την Γερμανική τηλεόραση στο οποίο, μεταξύ άλλων, εμφανίστηκαν επίσης και οι Jack Bruce και Simon Phillips. Το 1993, ο Roth επέστρεψε στην Γερμανική τηλεόραση με το"Symphonic Rock for Europe" στο οποίο παρουσίασε την πρώτη του rock συμφωνία "Europa Ex Favilla" με την συμβολή της Συμφωνικής Ορχήστρας Βρυξελλών.

Μερικές ενορχηστρώσεις συμπεριλήφθηκαν στο Sky of Avalon: Prologue to the Symphonic Legends, κατά την επιστροφή του Roth το 1996 στις ηχογραφήσεις με την νέα backing μπάντα του, Sky of Avalon. Το Prologue ήταν το πρώτο από τις τέσσερις συμφωνικές ηχογραφήσεις που ανέδειξαν την sky guitar του. Το 1998 ο Roth έδωσε τις πρώτες καθαρόαιμες rock συναυλίες του μετά από πολύ καιρό. Το 2000, ο Roth κυκλοφόρησε το Transcendental Sky Guitar, ένα διπλό CD set με πρόσφατες live και studio ηχογραφήσεις (συμπεριλαμβανομένου μέρους από εμφάνιση του, το 1999 στη Βιέννη) το οποίο διαχωρίστηκε σε κλασσικά και πιο rock τμήματα.

Η πιο πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά είναι το METAMORPHOSIS OF VIVALDI’S FOUR SEASONS με την συμμετοχή του Uli Jon Roth & Sky Orchestra.

Περιλαμβάνει την ιδιαίτερη ερμηνεία του διαχρονικού αριστουργήματος του Antonio Vivaldi «The Four Seasons» καθώς και ενός νέου κονσέρτου από τον Uli Jon Roth με τίτλο «Metamorphosis».

Το άλμπουμ κυκλοφορεί σε μορφή Digi-pack, μαζί με ένα 64σέλιδο booklet γεμάτο με εξαιρετικά δείγματα artwork, σημειώσεις και ποιήματα από τον Uli.

Παράλληλα ο Uli Jon Roth έχει ξεκινήσει να σκηνοθετεί μία ταινία με τίτλο "METAMORPHOSIS". Η ταινία είναι βασισμένη γύρω από την μουσική του άλμπουμ και παρουσιάζει τον U.J.R. & SKY ORCHESTRA.

Δελτίο Τύπου
  • SHARE
  • TWEET