«Ξέμπλεξε» από τη μήνυση για ρατσιστικά σχόλια ο Bob Dylan

Παραμένουν οι κατηγορίες κατά του εκδότη του γαλλικού Rolling Stone

17/04/2014 @ 19:08
Όπως είναι γνωστό από τον περασμένο Δεκέμβριο, ένας κροατικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στην Γαλλία κατέθεσε αγωγή εναντίον του Bob Dylan, επικαλούμενος ρατσισμό σε δηλώσεις του στο Rolling Stone το 2012.

Η αγωγή ήταν εναντίον και του καλλιτέχνη και του περιοδικού που φιλοξενεί την επίμαχη δήλωση.

Τελικά, σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι κατήγοροι απέσυραν την αγωγή κατά του θρυλικού καλλιτέχνη. Ωστόσο, οι κατηγορίες κατά του εκδότη της γαλλικής έκδοσης του Rolling Stone, Michael Birnbaum, παραμένουν. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η ποινή μπορεί να φτάσει τον έναν χρόνο φυλάκιση, μαζί με πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Κατά την επίμαχη συνέντευξη, ο Dylan ρωτήθηκε αν βλέπει ομοιότητες μεταξύ των Η.Π.Α. του 1860 και των Η.Π.Α. του σήμερα. Απάντησε:

«Δεν ξέρω πώς να το θέσω... Μου φαίνεται ότι οι Η.Π.Α. αυτοκαταστράφηκαν για χάρη της δουλείας. Δεν ήθελαν με τίποτα να την εγκαταλείψουν. Όλο αυτό το σύστημα έπρεπε να αποβληθεί δια της βίας. Πολλοί σκοτωμοί. Νομίζω περίπου 500.000 άνθρωποι... Πολλή καταστροφή για να τερματίσουμε τη δουλεία. Έτσι έγιναν στην πραγματικότητα τα πράγματα. Αυτή η χώρα είναι πολύ μπερδεμένη σχετικά με το χρώμα. Είναι ένας περισπασμός. Ο ένας τα βάζει με τον άλλον απλά επειδή έχουν διαφορετικό χρώμα. Είναι το άκρον άωτον του παραλόγου και κρατάει κάθε χώρα και κάθε γειτονιά πίσω. Τα πάντα τα κρατάει πίσω. Οι μαύροι ξέρουν ότι κάποιοι λευκοί θέλουν ακόμα τη δουλεία. Ξέρουν ότι αν γίνονταν τα πράγματα όπως εκείνοι ήθελαν, θα βρίσκονταν υπό τον ζυγό τους και δεν μπορούν να το αγνοήσουν. Αν έχεις στο αίμα σου έναν αφέντη σκλάβων των Κλαν (Κου Κλουξ Κλαν), οι μαύροι μπορούν να το διαισθανθούν. Αυτά τα πράγματα παρατείνονται μέχρι σήμερα. Ακριβώς όπως οι Εβραίοι μπορούν να διαισθανθούν το αίμα των Ναζί και οι Σέρβοι το αίμα των Κροατών.»

Ο Vlatko Marić του κροατικού οργανισμού είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο: «Πρόκειται για υποκίνηση μίσους. Δεν μπορείς να συγκρίνεις τους Κροάτες εγκληματίες με όλους τους Κροάτες. Ωστόσο, δεν έχουμε τίποτα εναντίον του περιοδικού Rolling Stone ή εναντίον του Bob Dylan ως τραγουδιστή.»
  • SHARE
  • TWEET