Iggy Pop: «Ποτέ δεν άντεχα τους Led Zeppelin»

Αιχμηρό κείμενο του 1995 αποκαλύπτει την σκληρή άποψη του Pop για την αμερικανική μουσική

21/03/2016 @ 10:34

Μαζί με τα τραγούδια του και την αδιαμφισβήτητη πορεία του στο καλλιτεχνικό στερέωμα, οι ωμές απόψεις του Iggy Pop του χάρισαν τον τίτλο του «μεγαλύτερου μάγκα» της punk rock σκηνής.

Αν μπορείτε να θυμηθείτε, ο frontman των Stooges έχει υπάρξει αρκετά καυστικός με πολλά μεγάλα μουσικά σχήματα. Πιο πρόσφατα μπήκαν στη λίστα τα «πραγματικά ρεμάλια» The Clash το 2012 και ο Bono και οι υπόλοιποι U2 για την «για λόγους εντυπωσιασμού δωρεάν διάθεση» του δίσκου τους "Songs Of Innocence" μέσω iTunes το 2014.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η εμβληματική punk περσόνα λέει την γνώμη της έξω απ’ τα δόντια εδώ και δεκαετίες, όπως αποδεικνύεται και από το γράμμα που ακολουθεί και χρονολογείται πίσω στο 1995.

Το κείμενο που γράφτηκε από τον Pop, απευθύνεται στον δημοσιογράφο Joshua Berger και ακολουθεί μία συνέντευξη που του παραχώρησε για το περιοδικό Plazm. Ασκεί σκληρή κριτική στην Αμερική, τις διαφημίσεις του Calvin Klein, το Hollywood και τον κόσμο του θεάματος.

Το πιο ενδιαφέρον απόσπασμα, όμως, παραμένει αυτό που ακολουθεί, στο οποίο ο Iggy Pop κριτικάρει την αμερικανική μουσική και παραδέχεται ότι «ποτέ δεν άντεχε» τους Led Zeppelin. Τα εισαγωγικά έχει βάλει ο ίδιος ο Pop.

«Η ‘μουσική’ είναι ως επί το πλείστον ένα αναμάσημα των '60s και των '70s, ειδικά οι Led Zeppelin, που έτσι κι αλλιώς εγώ ποτέ δεν τους άντεχα εξ αρχής. Επίσης, το ‘folk-rock’ επέστρεψε σαν ‘alternative’. Κάνε μου τη χάρη! Οι μπάντες ντύνουν όλο αυτό το χάλι με διάφορα HIP ρούχα και ‘πολιτικές’ στάσεις για να κωδικοποιήσουν ένα ‘κλειδωμένο’ κοινωνικό γίγνεσθαι, το οποίο εσείς φυσικά μπορείτε να ανοίξετε με την αγορά ενός συνδυασμού προϊόντων, ειδικά των δικών τους, ενώ κανένας από αυτούς δεν έχει τίποτα να πει.»

Διατηρεί την ίδια σκληρή γνώμη ο Pop, είκοσι χρόνια μετά; Δεν είναι γνωστό, αλλά ο ίδιος δεν παρέλειψε να ποζάρει μαζί με τον Jimmy Page λίγο καιρό πριν:

  • SHARE
  • TWEET